За бибероните и смученето на палците

За бибероните и смученето на палците

Кога използването на биберон и смученето на палец или пръст се превръщат в проблем?

Ако детето ви смуче биберон, палец или пръсти между 2 и 4-годишна възраст, това може да повлияе върху формата на устната кухина или върху подредбата на зъбите.

 

Ако детето се откаже от този навик, преди постоянните му предни зъби да са поникнали, има голяма вероятност захапката му да се самокоригира. Ако обаче това не се случи и постоянните горни предни зъби са издадени напред, може да е необходимо ортодонтско лечение. По този начин те ще се преподредят и ще се предотврати евентуалното им рушене.

 

Как да отучим детето си от биберона?

 

Като първа стъпка в справянето с този навик, игнорирайте го. Най-често децата спират сами. По-остри думи или наказания, могат да разстроят детето и не са ефективен начин.

Вместо това, може да опитате следното:

 

  • Похвалете детето, когато не смуче палеца си или не използва биберона. Малки поощрения под формата на награди или мили напомняния, също са много полезни.
  • Ако детето използва биберона, защото му е скучно, постарайте се да го занимавате с неща, интересни за него и да държите ръцете му заети.
  • Ако забележите промени в небцето или в начина, по който зъбите на детето се подреждат, посъветвайте се с вашият педиатър или детски стоматолог.Без значение от метода, не забравяйте да го обясните на детето си. Ако забележите страх или напрежение у него, забавете темпото, може би детето все още не е готово.Добрата новина е, че повечето деца се отказват от този навик преди постъпване в детска градина. Това е заради натиска от страна на техните връстници.
  • Ако детето ви все още използва смученето на биберон или пръст, като начин да заспи или да се успокои, когато е разстроено, дайте му време – растейки, то само ще си изгради друг “ритуал” за успокоение.Оказването на прекалено голямо натиск върху детето да спре, може да причини повече вреда, отколкото полза.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Радослава Денчева
Източник: https://www.healthychildren.org