Да се справяме със силните емоции чрез движение: йога за деца

Да се справяме със силните емоции чрез движение: йога за деца

Представете си, че приятелче на детето Ви е дошло, за да си играят. Заети са да си играят заедно, когато внезапно Лего конструкцията на детето Ви бива съборена. От изражението на лицето му виждате, че е напът да избухне. Улавяте погледа му и му давате сигнала. Тогава то се оттегля към „спокойната си зона“, като го чувате да брои от пет на обратно, като междувременно преминава през 5 йога пози за деца. Настъпва тишина за известно време и след малко детето Ви възобновява играта. Споглеждате се и си намигвате.

Звучи наистина блажено, нали? Но е възможно. Да се научите да помагате на децата си да регулират емоциите си не се случва задължително за една нощ. Науката ни казва, че частите на човешкия мозък, които са важни за справянето с емоциите, не са напълно развити, докато не достигнем възраст над двайсет, но може да предприемем малки стъпчици, докато децата са малки, за да им помогнем да се справят с чувствата си.

Изследвания на мозъка ни показват, че движението и дишането ни помагат да намалим стреса и безпокойството. Телата ни са предназначени да се движат – само си представете колко километра на ден са тичали пещерните хора. Хората днес имат най-вече заседнал начин на живот и сякаш трябва отново да учим как да ползваме движението, за да водим щастлив и здравословен живот.

Да се справяме с емоциите чрез йога за деца

Не се безпокойте, ако досега семейството Ви не е пробвало йога; ползвайте снимките и описанията по-долу като упътване. Концентрирайте се върху това да използвате движението, за да си доставите спокойствие, и не се притеснявайте за това позите да изглеждат перфектно. Уверете се, че детето Ви има достатъчно пространство, за да практикува позите, така че да не си удря главата или пръстите на крака. Също така се уверете, че движи тялото си по безопасен начин. Например, не трябва да се опитва да се сгъне като геврече или да прави дълбоко задно навеждане. Накарайте го да се концентрира върху нежни движения, които да се усещат удобни. Този процес също ще му помогне да повишат самооценката спрямо собственото си тяло.

Представете идеята за йога и позите когато детето е спокойно, за да може да сте запознати с рутината, когато е нужно да предприемете действия. Детето Ви ще се вдъхнови от Вашия ентусиазъм, когато му представите поредицата от йога пози. Обяснете, че е добре за мозъка. Представете стратегията „Движи се, за да се успокоиш“, когато сте в добро настроение и свързани един с друг. В крайна сметка може да се окаже, че Вие самите ще започнете да практикувате йога позите, за да се справите с емоциите си!

Докато детето Ви преминава през потока от тези пет йога пози, то може да си представи, че е сърфист, дърво, скиор, куче и бухал. Ако е заинтересуван/а, може да заяви съответните „Аз съм…“ твърдения. След като веднъж свикне с поредицата йога пози, може да вдиша и издиша дълбоко по време на всяка поза, за да може още повече да успокои тялото и ума си.

Така че нека погледнем стратегията „Движи се, за да се успокоиш“. В зависимост от възрастта и нуждите на детето Ви, може да практикувате само една йога поза (като поза дете) и да преброите от пет назад, докато сте в тази поза. Но нека предположим, че детето Ви е готово да избере пет йога пози. Той/Тя може да направи своята собствена поредица, като погледне страницата „Йога пози за деца“ за вдъхновение или като следва тази йога поредица.

WARRIOR 2 POSE

„Аз съм силен/силна.“ Престорете се, че сте сърфист.

За да направите поза Воин 2: От стояща позиция, пристъпете с единия крак назад, поставяйки го така, че да сочи леко навън. Вдигнете ръце паралелно на земята, свийте предното си коляно и гледайте напред. Престорете се, че сте сърфист, и използвайте силата си, за да уловите ловко вълните.

TREE POSE„Аз съм мил/а.“ Престорете се, че сте дърво.

За да направите поза Дърво: Застанете на един крак, свийте коляно, поставете на ходилото на вътрешното бедро на другия крак и задръжте равновесие. Поклащайте се като дърво. Мислите си как дърветата са мили, хвърляйки сянка, създавайки кислород и предоставяйки дом за животните.

CHAIR POSE„Аз съм смел/а.“ Престорете се, че сте скиор
За да направите поза Стол:
Застанете в изправено положение, като краката Ви са на разстояние колкото е това между бедрата, свийте колене и дръжте гърба си изправен. Протегнете ръцете си напред, преструвайки си, че хващате ски щеки, докато летите надолу по пистата като смел и безстрашен скиор.

DOWNWARD DOG POSE„Приятелски настроен/а съм“. Престорете се, че сте куче.

За да направите поза Куче, гледащо надолу: Наведете се надолу и поставете целите си длани на земята. Поставете краката си назад, за да създадете форма като “V” на обратно с дупе високо във въздуха. Протегнете краката си, отпуснете главата и врата, гледайте надолу в точка между краката. Мислете си, че сте изпълнено с желание, приятелски настроено куче.

HERO POSE

„Мъдър/Мъдра съм.“ Престорете се, че сте бухал.

За да направите поза Герой: Поставете колене на земята и се отпуснете в изправено положение върху глезените. След това се престорете, че сте мъдър бухал, кацнал на дърво. Извийте горната част на тялото си на едната страна и после на другата.

Започнете бавно и се концентрирайте върху успеха на детето Ви. Ако не му се получи веднага да използва движението като успокояваща стратегия, не го насилвайте. Оставете го за малко и после опитайте отново. Точно като всяка стратегия, никое решение не е подходящо за абсолютно всички, така че се чувствайте свободни да приспособявате и променяте йога методите, за да подхождат на интересите и нуждите на детето Ви. Да представите идеята за използването на движението и дишането, за да помогнат на мозъка да се рестартира и да се фокусира, е това, което е важно.

За да изтеглите своя постер: Кликнете върху избраната от Вас снимка на постер по-долу – има две версии, от които може да избирате. Това ще отвори по-голяма PDF версия, която можете да изтеглите на своя компютър. Отворете PDF файла и го принтирайте в размер А4. Аз принтирах нашите върху матирана фото хартия. Само за лична употреба. Източник: https://childhood101.com/yoga-for-kids/

Напомняне: Тези постери са, за да може родителят или друг важен за детето човек да му помогне да се справя с тези емоции, тъй като те са за децата. Те са средство, за да може да отворите дискусия с детето Ви относно идеята да имат план за успокоение, и могат да служат за визуално напомняне да Ви помогнат (на възрастния), докато направлявате детето си в този момент, който така трудно контролира. Вие най-добре познавате детето си, така че имайте предвид, че процесът ще сработи добре за някои деца, но може да не сработи за други. По същия начин тяхната ефективност зависи от възрастта и развитието на детето Ви. Споделям тези като средство, което би могло да Ви помогне в работата Ви като родител.

Жизел Шардлоу е авторът на „Детска йога книга“. Нейните книги помагат на децата да учат, да се движат и да се забавляват. Жизел изхожда от опита си като учителка, пътуваща жена, йога практикуваща и майка, за да пише йога историите си, които могат да бъдат намерени в нейния магазин или в Амазон. Целта на йога книгите й е да отгледа щастливи, здрави и образовани деца по цял свят. Тя живее в Бостън със съпруга си и дъщеря си. Може да се свържете с Жизел във Фейсбук, Туитър и Пинтерест.


Източник: https://childhood101.com

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Ванеса Средкова