Изложба "Родени герои – животът, който предстои"

Изложба "Родени герои – животът, който предстои"

На 28 август фондация „Нашите недоносени деца“ открива изложба под надслов „Родени герои – животът, който предстои“. Тя ще бъде посветена на правото на пълноценен живот на всички недоносени деца и новородени бебета с влошено здравословно състояние.

В продължение на 13 дни – до 10 септември, в София на Моста на влюбените до НДК ще могат да бъдат разгледани снимки на недоносени деца от самото им раждане и първите грижи за тях в неонатологичните отделения, от периодите след изписването им и в последващите етапи от живота им. Фотографиите, заснети от известния детски фотограф Калина Арсова „Калина ме снима“ и разположени върху общо 60 табла от двете страни на моста, носят специални послания и насочват към нуждата от дългосрочно проследяване на здравословното състояние на децата, родени твърде рано и с ниско тегло.

„Тези снимки не са просто кадри. Те показват ежедневието на тези деца – низ от консултации и терапии, които са необходими, за да бъде разгърнат пълният им потенциал. Фотосесиите са запечатали ежедневната им борба – за първата глътка въздух, за първата прегръдка, първата крачка… чак до израстването им в хора със собствени семейства и деца“.

26.08.2019 Photo Premature Children Foundation Born Heroes 1Целта на изложбатае да привлече вниманието на обществото към все по-актуалния проблем за недоносените деца. През май 2019 г. Фондация „Нашите недоносени деца“ внесе в Министерството на здравеопазването проект за създаване на„Национална програма за проследяване здравето на недоносените деца“. Хората, които подкрепят каузата на Фондацията, ще могат да поставят своя подпис на специално предназначено за целта табло, разположено непосредствено до информационното табло, представящо идеята на изложбата.

Годишно в света едно на 10 бебета се ражда недоносено. В България статистиката не е по-различна. Над 6000 са преждевременно родените бебета у нас на година.Нашето мото е „Най-големите герои са най-малките“ и за нас е важно обществото да знае, че тези деца, въпреки ниското тегло, с което се раждат, имат всички шансове да пораснат здрави, пълноценни и щастливи деца. Но за да се случи това, е нужно да им предоставим качествени грижи, както по време на болничния им престой, така и след изписването им от неонатологичното отделение“.

Според статистиката 30% от недоносените деца получават трайни увреждания, а 50% се сблъскват с различни форми на обучителни затруднения, емоционални и поведенчески проблеми, както и проблеми в социалната интеграция. Това налага прилагането на продължителна и своевременна грижа за тези деца.

Проучване на Фондация „Нашите недоносени деца“, проведено през февруари 2019 г. сред 812 родители от цялата страна, показва, че 46,4% от родителите не са получили информация и график за необходимите прегледи на детето след изписване в периода на първата му година, а 84,7 на сто не са получили информация относно нуждата от проследяване през втората година на детето. В същото време 58% от родителите заявяват, че децата им никога не са преминавали комплексна оценка на развитието от екип от специалисти. Фактът, че потребностите на недоносените деца през значителен период от ранното детство остават неадресирани, повишава значително риска от вторични увреждания или трудности в развитието. Проектът за създаване на „Национална програма за проследяване здравето на недоносените деца“, иницииран от Фондацията, цели да се гарантира провеждането на навременни консултации и прегледи за недоносените деца от 0 до 7 години, което би довело до по-ранното и навременно откриване на състояния и тяхното адресиране, така че те да бъдат напълно преодолени или последиците от тях – сведени до минимум.

Важен е също така акцентът върху семейно-ориентираната грижа. Проучванията показват, че в здравословен аспект резултатите при децата, които са имали продължителен контакт с родителите си по време на техния болничен престой, са значително по-добри. Затова целта е да се повиши информираността на обществото и да се осъзнае необходимостта семейството да бъде поставено в центъра на грижата за недоносените и болни бебета.

На 7 и 8 септември в рамките на изложбата „Родени герои – животът, който предстои“ ще бъде проведено социално събитие. През двата дни ще раздаваме информационни материали и балони на децата и ще каним минувачите да се подписват в подкрепа на каузата на Фондацията, както и да правят свои снимки, които да споделят в социалните мрежи с хаштаг #ПодкрепямМалкитеГерои.

Изложбата е подкрепена от платежния и картов оператор БОРИКА АД. Партньорството между компанията и Фондация „Нашите недоносени деца“ датира от няколко години. През 2017 г. с помощта на БОРИКА беше открит и оборудван първият у нас център, посветен на нуждите на недоносените деца и техните семейства – „Малки чудеса“. Година по-късно, през 2018, със средства, дарени от компанията, беше разработена специална онлайн платформа www.donate.premature-bg.comза дарения в полза на каузите на Фондацията.