Повече сън или повече упражнения: как да постигнем добър баланс за детското здраве

Повече сън или повече упражнения: как да постигнем добър баланс за детското здраве

Повече сън може да компенсира прекомерното отпускане на децата по време на училищните ваканции. Ново проучване на Университета в Южна Австралия доказва, че спад в индекса на телесна маса (ИТМ) може да бъде постигнат или чрез допълнителен сън, или чрез повече упражнения.


Ново откритие е част от проучване, което показва как децата да постигнат еднакви ползи за физическото и психическо здраве, балансирайки между различните дейности през денонощието. В партньорство с Детския изследователски институт на Мърдок и подкрепата на Националната фондация за сърце на Австралия, екипът изследва оптималния баланс между физическата активност на децата, съня и времето без дейност (заседналост) за денонощие. Това дава по-добра информираност на хората в избора им за начин на живот.

Доказано е, че физическите упражнения, с умерена до енергична натовареност, са от 2 до 6 пъти по-ефикасни, в сравнение с времето за сън или времето в заседналост. Докато упражненията имат по-голямо и по-бързо въздействие на физическото здраве, децата могат да постигнат същото 7,4% намаление на индекса на телесна маса (ИТМ) чрез едно от следните неща:

  • 17 минути допълнителни упражнения (от умерено до енергично темпо)
  • 52 минути допълнителен сън
  • намаляване времето в седнало положение или такова без активност с допълнителни 56 минути.

По подобен начин, децата могат значително да подобрят психичното си здраве чрез:

  • 35 минути повече упражнения (от умерено до енергично темпо)
  • 68 минути допълнителен сън
  • намаляване времето в седнало положениe или в бездействие с 54 минути

Проучването включва 1179 деца на 11-12 годишна възраст, направено по метода за изследване в напречно сечение. Физическото състояние било измерено чрез ИТМ, обиколка на талията, телесни мазнини; а психичното здраве чрез самоотчетени отговори за качеството на живота на децата по показателя PedsQL.

Водещият изследовател, д-р Дот Дюмид от Университета на Южна Австралия, казва, че откритията предоставят възможност на заетите семейства да извлекат максимална полза от деня си. В съвременните семейства има много занимания, които се конкурират помежду си за свободното време – независимо дали става въпрос за футбол след училище, уроци по музика или просто разхождане на семейното куче, намирането на време, което да събере всичко това в един ден, може да бъде предизвикателство“, казва д-р Дюмид.

„Международните насоки са, че децата имат нужда от 9 до 11 часа сън, 60 минути физически упражнения и не повече от 2 часа пред екрана на ден, но едва 7% от децата покриват тези норми.“

„С толкова много конкуриращи се приоритети и ангажименти е полезно да знаете кои дейности си заслужват усилията.“

„В това изследване изчислихме колко сън, време без дейност и упражнения са необходими за подобрение на академичните постижения, психичното и физическото здраве.“

„За семейства с много малко свободно време, дори малко увеличение във времето за упражнения може да бъде вариант за подобряване на здравето и благосъстоянието на децата; алтернативно – едно по-ранно лягане може да доведе до същите ползи за здравето – важното е, че именно гъвкавостта на тези констатации ги прави толкова ценни.“

„Добрият баланс между заниманията на децата е обещаващ начин за семействата да направят здравословен избор, който отговаря на редовния им семеен график.“

Директорът по физическа активност на фондацията „Сърце“, професор Тревър Шилтън, заявява, че фондация „Сърце“ се радва да подкрепи подобен иновативен подход за изследване на физическото и психическото здраве на децата. „Това проучване потвърждава, че физическата активност е най-бързият и ефективен начин за осигуряване на ползи за физическото и психическо здраве на децата, но констатациите предлагат и известна гъвкавост за семействата“, казва професор Шилтън.

„Като помогнем на младите хора да направят здравословен избор, както и на семействата да създадат среда, която да подкрепя тези избори, може да подобрим качеството им на живот в бъдеще. Също така можем да намалим риска от хронични заболявания, като сърдечните например“.


Източник: https://www.sciencedaily.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Полина Толева
Редактор: Илона Иванова