Как бащите могат да изградят по-добра връзка със своите деца

Как бащите могат да изградят по-добра връзка със своите деца

Бащите често се чувстват неподготвени, когато се появи бебе в семейството. Промяната, храненето и общите грижи често остават отговорност на майката. Всъщност не е необичайно бащата да очаква с нетърпение момента, в който детето му ще порасне и ще могат да играят заедно. И все пак тези ранни години са от решаващо значение за социалното, емоционалното, умственото и физическото развитие.


Проучвания показват, че бащата играе важна роля в развитието на своето дете. Някои от първите стъпки, с които бащата може да започне да изгражда връзката със своето дете, биха могли да бъдат следните:

Участвайте в храненията

Независимо дали детето е новородено или е в началното училище, участието в отглеждането и грижите за него изгражда връзката родител-дете. При кърмачетата бащите могат да хранят бебето си от бутилка. За целта бихте могли да се настаните в удобно кресло, да поставите краката си нагоре, прегърнете бебето си и се наслаждавайте на процеса на хранене. Не забравяйте да говорите на бебето, докато го гушкате. По този начин бебето ще се научи да ви се доверява за най-основните си нужди, а връзката помежду ви ще става все по-силна.

Опознавайте детето си, за да разпознавате настроенията му

Всички деца имат настроения и вродени темпераменти. Всяко настроение се предхожда от един или два знака, че те се насочват в определена посока. Например едно малко дете може да започне да търка лицето си с ръце, когато чувства умора. Като се научите да разпознавате тези сигнали, можете да започнете да предвиждате какво иска да ви каже вашето бебе.

Прекарвайте време на тишина с него

Макар че татковците обичат да играят, децата не винаги се интересуват от груба или активна игра. Научете се да играете и тихо с детето си. Четете му. Подреждайте блокчета и говорете за цветове, форми и животински звуци. Гледайте филми заедно. Излизайте на разходки и разглеждайте буболечки, пръчки и камъни. Простото прекарване на тихо време с детето, без мама, може да ви помогне да се почувствате по-близки с вашето малко дете.

Участвайте в грижите

Децата имат нужда от сресване на косата си. Те трябва да бъдат къпани и обличани. Всъщност те изискват денонощни грижи и внимание. Един от най-добрите начини да се сближите с малкото си дете и да се почувствате по-съпричастни е да участвате в грижите за него.

Участвайте в рутинните му дейности и се превърнете в активен и грижовен родител. Ако не сте сигурни какво да правите, попитайте партньора си. Най-хубавото при изграждането на връзката между баща-дете е, че понякога бащите правят нещата по различен начин. Добре е детето ви да изпита усещането, че и двамата родители се грижат за него.

И накрая, когато детето ви тръгне на детска градина или училище, участвайте активно във вземането на решения и в обучението му. Срещайте се с неговите учители. Ходете на училищни събития и покажете на детето си, че се интересувате от всички аспекти на живота му.


Източник: https://childdevelopmentinfo.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Катерина Янева
Редакция: Дарина Димитрова