Често срещани проблеми със съня при деца със синдром на хиперактивност и дефицит на внимание

Често срещани проблеми със съня при деца със синдром на хиперактивност и дефицит на внимание

Синдромът на хиперактивност и дефицит на вниманието (СХДВ) е поведенческо състояние, което обикновено възниква през детството. На децата със СХДВ често им коства усилие да стоят мирно, да съсредоточават вниманието си и да споделят с връстници. Също така е възможно да имат трудности със заспиването. Това може да доведе до хронично недоспиване, което да влоши съществуващите симптоми на СХДВ.

 

СХДВ и разстройства на съня

 

Въпреки че проблемите със съня могат да засегнат деца на всякаква възраст, те са по-често срещани при деца със СХДВ. Изследванията показват, че те са по-податливи на редица проблеми със съня, някои от които са:

  • Инсомния и СХДВ: Децата със СХДВ често имат препускащи мисли, които им пречат да заспят. Възможно е сънят им да е кратък и лек. Други нарушения на съня като сънна апнея, модела на многократно повтарящи се паузи в дишането по време на сън, характеризиращи се със симптоми като хъркане и задъхване, могат да допринесат за липсата на здрав сън. А това може да причини дневна сънливост, което да влоши поведенческите проблеми.
  • Синдром на забавената сънна фаза: Децата със СХДВ са по-склонни към синдрома на забавената сънна фаза (СЗСФ), нарушение на цикъла сън-бодърстване, при което времето на съня не съвпада с това на повечето деца. СЗСФ прави заспиването при децата невъзможно до късно нощем или рано сутрин. Това неизбежно води до трудно събуждане. Децата могат да продължат да спят дори след звъненето на няколко аларми, както и да бъдат неподатливи на опити да бъдат вдигнати от леглото. Когато най-накрая станат, може да са раздразнителни, дори агресивни и да не покажат знак за бодрост чак до средата на деня.
  • Синдром на неспокойните крака: Изследванията показват връзка между синдрома на неспокойните крака (СНК) и СХДВ. СНК е състояние, което води до неволни резки движения на крайниците. Той може да доведе до разрив в съня и произлизаща от него дневна сънливост.

 

Справяне с нарушенията на съня при деца със СХДВ

 

Изследванията показват, че до 70% от децата със СХДВ страдат от проблеми със съня, така че е важно да бъдем бдителни за симптоми на лек сън и да споделим всяко наше опасение с лекаря на детето си при първа възможност. Ако детето Ви страда от проблеми със съня, то може да се нуждае от незабавни и продължителни грижи от своя лекар. Лечението ще позволи на детето да си почива по-пълноценно и дори може да намали някои от неговите поведенчески симптоми.

Източник: https://blog.brainbalancecenters.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Надежда Радкова