Защо семейството ви трябва да се храни заедно: 2 важни причини

Защо семейството ви трябва да се храни заедно: 2 важни причини

В съвременното ежедневие много семейства са прекъснали традицията да закусват, обядват и вечерят заедно. Причините за това се крият в многобройните ангажименти, които имаме всеки ден. Децата имат извънкласни занимания, понякога посещават лекар или зъболекар и т.н. Родителите, от своя страна, обикновено оставят децата някъде преди или след работа, за да изпълнят своите задължения. Събирането по едно и също време на всички членове на семейството около трапезата се оказва трудно постижимо.


Пълноценно хранене и здраве

Според едно проучване (публикувано през 2011 г. в Journal of the American Academy of Pediatrics) вероятността децата да развият лоши хранителни навици или още по-лошо – хранителни разстройства, е по-малка, ако те имат възможността да сядат и да се наслаждават на традиционна семейна трапеза всеки ден. Същото проучване показва, че децата, които се хранят заедно със семействата си, предпочитат по-здравословни храни вместо нездравословните такива.

От голямо значение е ролята на родителите и личният пример, който те дават. Ако родителите не успяват да предложат пълноценна и полезна храна у дома, за децата им ще бъде по-трудно да развият правилни хранителни навици. От друга страна, родителите, които поставят акцент върху здравословния избор, и редовно предоставят на семейството пресни зеленчуци и плодове, нетлъсто месо и пълнозърнести храни, дават на детето си възможност да се научи да се храни здравословно.

Междуличностни връзки

В резултат от развитието на технологиите, съвременните родители може изобщо да не видят децата си в рамките на деня, освен ако не им се наложи да ги закарат до училище или до дома на някой приятел. Писането на текстови съобщения замести пълноценното водене на диалог. Макар че това може да звучи преувеличено, то е вярно до известна степен. Просто се огледайте около себе си! Колко хора говорят по телефоните си в момента?

Въпреки че за много хора е по-удобно да разговарят с приятелите и членовете на семейството си чрез имейли и текстови съобщения, комуникацията „лице в лице“ е изключително важна. Съкращения като „lol“ и „omg“, които редовно се появяват в чата с детето ви, дават ли ви информация за истинското му емоционално състояние? Знаете ли със сигурност, че детето ви е щастливо? Бихте ли могли да разпознаете, ако то се крие зад екрана, защото не иска да видите колко е нещастно?

Времето за семейно хранене е чудесен момент за сближаване. То ви дава възможност не само да споделите събитията от деня, но и да се опознаете малко по-добре. Да оставим на страна ползите за здравословното хранене, но вероятността да откриете какво кара детето ви да се смее или да плаче е много по голяма по време на семейната вечеря, отколкото чрез кратко текстово съобщение, което трябва да се научите да разшифровате, за да разберете какво означава.


Източник:https://childdevelopmentinfo.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Виктория Машева
Редактор: Райна Янева