Отговорности, роли и правила: братя и сестри на деца с увреждане  

Отговорности, роли и правила: братя и сестри на деца с увреждане  

Нормална част от семейния живот за всички деца е да помагат на братята и сестрите си. Децата, които имат братя и сестри с увреждания, може да се почувстват полезни и доверени, ако ги насърчавате да помагат в грижата за братята и сестрите им.

Но е добра идея да наглеждате колко и каква грижа поема вашето нормално развиващо се дете.


Натиск за поемане на отговорности

 

Трябва да внимавате вашето нормално развиващо се дете да не изпитва натиск, да не поема ролята на родител или възрастен. Например, можете да забележите, че вашето дете отказва възможности да бъде с приятелите си, за да може да наглежда брат си или сестра си с увреждане.

Макар и детето ви да иска да се грижи за брат/сестра си, с времето това може да напрегне отношенията между тях. Това е така, защото да си отговорен е трудна работа и да се грижиш за братя и сестри може да бъде скучно и досадно.

Добре е децата да поемат повече отговорности с растежа си, но тийнейджърите също така имат повече задължения, свързани с училище, а дори и често се случва да си намират почасова работа. Тийнейджърите може да се почувстват засегнати, ако грижата за брат или сестра не им позволява да прекарват време с приятели или да правят неща, които харесват. Хубавото на тийнейджърската възраст е, че може да преговаряте кога детето ви ще се грижи за брат си или сестра си, като понякога дори може и да му се плаща за това.

 

Разликата между грижовните отговорности на брат, сестра и родител

 

Добра идея е да сте наясно за разликата между брат, сестра и родител, като става въпрос за грижовни отговорности.

Ролята на братята и сестрите е да прекарват време заедно и да помагат с неща като бутане на инвалидна количка, да показват на братята си и сестрите си как да рисуват животни или да им четат книги. Родителите правят неща като да помагат на децата да отидат до тоалетна, да сменят тръбите за хранене или да се справят с истерични избухвания. Също така вземат важни решения, като дали децата трябва да отидат в болницата при спешен случай.

 

Как да се изработят грижовни отговорности

 

Ето някои неща, за които трябва да помислите, когато разработвате какви грижовни отговорности са добре за нормално развиващото ви се дете:

1. Опитайте се да дадете избор на детето си, относно това колко да помага на брат си или сестра си.

Пример: „Софи, надявах се да можеш да правиш компания на Сам, докато си направя упражненията. Съгласна ли си?“

2. Помислите за това дали детето ви е достатъчно голямо, за да поеме отговорността. Някои отговорности като задачи за лична грижа или наблюдение над брат или сестра, може да не са уместни.

3. Помислите за това колко често и за колко време детето ви помага. Даже може да направите проучване в продължение на седмица или повече, за да добиете точна представа.

4. Помислете какво още може да се случва на вашето дете, когато поискате допълнителна помощ. Например, да не би да учи за изпити? Да не би да иска да прекара време с приятелите си?

 

Роли в семейството и задачи

 

Добра идея е да се уверите, че всеки в семейството има роля в извършването на семейните задачи. В това число влизат както детето с увреждане, така и нормално развиващото се дете.

Това изпраща силно послание за равенството между всички деца, което може да помогне в изграждането на добри и здравословни отношения между братя и сестри.

Ключът е да изберете задачи, които подхождат на годините и на уменията на всички деца, така че всеки да прави нещо.

 

Семейни правила

 

Поставянето на еднакви правила и последици за всички деца, изпраща съобщението, че всеки е важен и равен с другия.

Например, ако семейното ви правило, е всички да говорят мило един с друг, детето с увреждане трябва да следва това правило, както нормално развиващото се дете. И ако нарушаването на правилото има последствието да кажеш „съжалявам“, това също трябва да се прилага от всички.

Също така може да опитате да бъдете постоянни във възхваляването на децата си за добри неща. Това ще увеличи вероятността те да постъпят така отново.

Например: „Мери, наистина ми харесва начина, по който подреди масата, когато поисках. Благодаря ти!“.


Грижа за себе си

 

Един от най-добрите начини да помогнете и да се грижите за всичките си деца, е да се грижите и за себе си.

Да сте във форма, добре и щастлив, ви поддържа в добро състояние да се грижите за други хора. Ако сте стресиран и пренатоварен, е по-трудно да се грижите за децата си и да им помагате да се грижат един за друг.

Ако се затруднявате, попитайте своя личен лекар или друг професионалист в здравната сфера за помощ. Това е важно за доброто ви състояние и също е добро за всички в семейството ви.

Източник:https://raisingchildren.net.au
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Иван Йорданов
Редактор: Деси Толумска