Искате ли да отгледате деца с високо самочувствие? Експерти говорят за силата на повторението и ежедневните ритуали

Искате ли да отгледате деца с високо самочувствие? Експерти говорят за силата на повторението и ежедневните ритуали

Първите няколко години от родителството изискват огромна адаптация, особено ако работите. Изведнъж бебето ви ходи … и говори. Навършва три години и иска да знае защо се налага да го оставите, за да отидете на работа.

Преходните моменти (например ежедневното сбогуване, докато им помагате да се справят с оставането с детегледачката или в детската градина) са ключови, но това е валидно и за останалото ограничено време, което прекарвате заедно.

Какъвто и да е работният ви график, тези сутрини, вечери и уикенди ще ви се струват много кратки и ще искате да ги направите приятни и въздействащи върху изграждането на увереността и самочувствието на вашето дете.

Ключова техника за постигане на тази цел е чрез повторението и малките ежедневни ритуали.


Използване на силата на повторението и ежедневните ритуали
Вижте, който и да е епизод от телевизионно предаване за малки деца, или която и да е детска книга, която е част от поредица, и ще забележите, че е забележително подобна на следващата.

Персонажите винаги носят едни и същи тоалети, сюжетите винаги се развиват по един и същи начин, а тематична песен върви точно по едно и също време. Продуцентите и сценаристите знаят, че предвидимостта помага на децата да се „закотвят“ – с нетърпение да гледат програмата или да четат книгата на глас и че ще им хареса, докато го правят.

За вас повторението е досадно, но за децата, особено малките, е прекрасно и успокояващо; светът е съвсем ново и сложно място, и когато те могат да видят модели за подражание в него или да забележат какво точно предстои, това им дава усещане за сигурност, майсторство и наслада.

Малки навици, по-големи награди
Вземете тази техника и създайте свои собствени ритуали. Тези, които работят най-добре, се усещат естествено, случват се често и включват както вас, така и вашето дете. Преди всичко те са лесни за изпълнение.

Ако синът ви знае, че ще го вземете и ще го прегърнете по същия начин, всяка вечер, когато влизате през вратата, той ще го очаква с нетърпение – и ще се вълнува, когато това се случи. Пейте любима песен заедно всеки ден по пътя към дома от детската градина. Започвайте всяка събота сутрин със закуска по едно и също време. Слагайте го в леглото по едно и също време всяка вечер.

Включвайте ги в ежедневните дейности
Дори малките домакински задължения могат да създадат усещане за рутина и последователност. Това не означава, че очакваме малки деца да перат или да измият колата, но те могат да се справят с малки, прости задачи, като да приберат мръсните си дрехи в коша за пране, да подредят играчките, да донесат салфетки на масата за вечеря или да помогнат за избърсването на кухненския плот след като нещо се е разляло.

Като правите тези неща, ще създадете допълнително усещане за „знам какво предстои“, като същевременно изграждате чувството им за способност и самочувствието им. Това също ги подготвя да поемат по-големи отговорности по-късно – като домашна работа или пране. Не попадайте в капана „по-бързо е, ако просто аз го направя“ или да чакате да им възлагате задължения, когато са по-големи и по-способни.

Колкото по-рано децата ви разберат , че тяхната помощ също е ценна, толкова по-уверени ще бъдат (и толкова по-лесно ще бъде да управлявате домакинството на работещи родители).

С малко усилия можете да тъчете малки, но целенасочени нишки от рутина през цялото време, което имате с детето си – и да направите тези часове по-удовлетворяващи, успокояващи и полезни за всички.

Дейзи Даулинг е автор на „Workparent“ (Работещ родител): „Пълно ръководство, за да успееш в работата, да останеш верен на себе си и да отгледаш щастливи деца.“ Тя е основател и на Workparent, коучинг и консултантска фирма, която помага на работещите родители да водят по-успешен и удовлетворяващ живот.

Източник: https://www.cnbc.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Анета Георгиева