Тежкото одеяло: Какво представлява и защо натискът помага на детето ми?

Тежкото одеяло: Какво представлява и защо натискът помага на детето ми?

Тази публикация съдържа информация за предимствата на тежките одеяла и как те могат да помогнат за емоционалната регулация. Напомняме, че дадените материалите не могат да предоставят диагноза или лечение за определено предизвикателство на детското развитие. Ако търсите диагностициране или лечение, моля свържете се с обучен специалист, който може да консултира детето ви.

Често тежките одеяла предлагат комфорт и спокойствие на деца, които имат сетивно-интегративна дисфункция(СИД), аутизъм, ХРНВ, дислексия, или други предизвикателства за ученето, които предизвикват емоционална нестабилност.

Ние, родителите на деца със сензорна дисфункция, знаем, че ако те имат емоционални изблици, сривове, страхуват се или често се чувстват претоварени сред големи тълпи или в неудобни ситуации, тежкото одеяло може да бъде това от което се нуждаем, за да ги успокоим и да им предоставим емоционалното заземяване, от което се нуждаят. Това е причината, поради която можете да видите хора, които имат сетивно-интегративна дисфункция, да носят със себе си специални предмети, одеяла или плюшени играчки, за да си набавят допълнителната сигурност от която се нуждаят.

Важно е да се напомни, че много деца, които нямат проблеми с развитието също носят със себе си специални предмети, но с времето надрастват тази фаза, като част от нормалното развитие и могат да функционират без тези предмети. Деца със затруднена сензорна преработка или проблеми с развитието, може да се нуждаят от тези специални предмети и по време на ученическите си години.

Защо са важни тежките одеяла?

Защо тежките одеяла са толкова важни и как стабилизират емоциите на детето ви?
Първо, ако детето ви има проблеми с ученето и с контрола на емоциите си, вероятно това се дължи на претоварена нервна система, което предизвиква емоционална реакция. Тъй като проучвания показват че натиск и тактилна стимулация водят до производството на серотонин, хормон, който работи като невротрансмитер, тежките одеяла служат като регулатор на настроението, съня и сетивната стимулация на детето. Децата, които се нуждаят от повече сетивна стимулация, харесват тежките одеяла, защото се нуждаят от тактилни усещания, за да контролират тялото си.

Натискът, който указва тежкото одеяло за продължителен период от време има успокоителен ефект над детето. Затова толкова много родители използват тези одеяла, когато стане време за сън. Те помагат на децата да спят по-добре, което може да е трудно, ако те се дразнят от всеки шум, светлина или от тъканта на чаршафите.

Какво прави едно тежко одеяло качествено?

Тежките одеяла съдържат малки, равномерно разпределени тежести, които са зашити. Най-добре е да се намери одеяло, чиято тежест е 10% от теглото на детето ви. Хубавото на тежките одеяла е че, обикновено може да се добавя или отнема тежест, в зависимост от какво се нуждае детето и какъв натиск намира за най-удобен.

Неща, които трябва да имате предвид тежките одеяла.

Ако смятате да вземете тежко одеяло за детето ви, има няколко неща, които трябва да запомните и обясните на детето ви преди да му дадете одеялото. Ето няколко от тях:
Одеялото се използва само когато е време за сън

Някои терапевти препоръчват тежките одеяла да се използват рядко. Не искате детето ви да свикне с него си до такава степен, че да не може да се справя без него. Главната цел на одеялото е да помогне в моменти на емоционален срив. Въпреки това, всяко дете е различно и вие знаете кои неща разстройват вашето и как да използвате одеялото, в зависимост от поведенията, които се опитвате да коригирате. Ако тежкото одеяло се използва прекалено често, неговата ефективност ще намалее и е възможно да спре да помага.

Обяснете какво е тежко одеяло
Когато тежкото одеяло пристигне, ще е добре да обясните на детето ви какво представлява, за да не се изплаши от възможността да се чувства приклещено под него. Покажете на детето че тежкото одеяло е безопасно и обяснете че ще им помогне да се успокоят, когато изпитват страх.

Как се използва тежкото одеяло
Не се препоръчва тежкото одеяло да се слага над главата или лицето на детето ви, въпреки че децата, които търсят сетивна стимулация харесват усещането да бъдат напълно покрити. Ако и вашето дете го прави, бъдете сигурни че винаги има кой да наблюдава детето.

Завийте детето, така че да покриете цялото тяло от врата до краката. Чувствайте се свободни да го завиете добре. Докато някои деца може да изпитат клаустрофобия в определени ситуации, нашите сензорни деца, които са жадни за сетивна стимулация се чувстват уютно. Те обичат усещането за “прегръдка”, което тежкото одеяло им осигурява.

Източник: https://ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Петя Ковачева