Ерготерапия: Какво трябва да знаете

Ерготерапия: Какво трябва да знаете

Най- общо

Ерготерапията може да помогне на децата, които имат затруднения с координацията, фокусирането и организирането на дадена дейност. Тя също може да помогне на децата, които се затрудняват да контролират собствените си дейности и поведение и/или трудно интегрират различните стимули идващи от средата.

Ерготерапевтите могат да помогнат при определени затруднения свързани с ученето и вниманието, с които децата ежедневно се борят в училище и в ежедневието си. Ерготерапията може да помогне на децата, които изпитват затруднения с дейности които изискват финна и груба моторика като: използване на четка за зъби, обличане, скачане, катерене, писане на дъска и подреждане на раницата.Децата в училищна възраст биха могли да работят с ерготерапевт и в училище, при наличие на такъв.

Ерготерапията може да помогне на хора от всички възрасти да извършват ежедневните си дейности, които по една или друга причина изпитват затруднения при изпълнението им.

Ето какво трябва да знаете за ерготерапията

Какво е Ерготерапията

Ерготерапията използва дейности, стратегии и различни инструменти, за да помогне на децата да развият уменията, от които се нуждаят, за да станат по-независими.

Ако сте забелязали, че при вашето дете липсват определени етапи от развитието, то ерготерапията може да Ви помогне. Ерготерапевтите могат да работят с деца по много различни видове дейности. Ето няколко примера:

– самостоятелно обслужване или дейности от ежедневието (миене на зъби, сгъване на дрехи, използване на прибори за хранене);
– координация око-ръка (писане на дъската в класната стая, преписване в бележник на това, което учителят пише на дъската);
– фина моторика (държане и контролиране на молив, използване на ножици);
– глобална моторика (скачане,катерене, навеждане, повдигане,цялостна стабилност на горната част на тялото)
– планиране и организиране ;
-сензорна интеграция (помага на децата със сензорно интегративна дисфункция да реагират по по-подходящ начин)

Ерготерапията има много предимства за децата. И колкото по-рано се започне работа с ерготерапевт, толкова по-ефективна ще бъде тя. Някои деца се научават да се концентрират по-добре и да завършват работата си с повече успехи, докато други изграждат увереност в себе си вследствие на това, че се учат да изпълняват повече задачи сами.

Примери за ерготерапевтични дейности

Ерготерапевтът разглежда силните и слабите страни на детето ви. След това създава програма за дейности, по които да работи вашето дете. Те ще се занимават с неща като сила, съсредоточаване, координация, сензорни реакции и организация.

Например, ако детето ви се затруднява със съсредоточаването, ерготерапевта може да включи дейности/игри, които да повлияват на цялото тяло, преди да започне да пише домашното си. Йогата, грижата за животни и скачането на трамплин могат да помогнат на децата да изразходят достатъчно енергия, за да могат да кординират тялото си и да седят на мястото си в клас.

Ако детето ви има затруднения с писането, ерготерапевта може да използва многообразни техники, за да Ви помогне. Например, детето Ви може да си направи само букви и цифри от шкурка (как се прави вижте тук) или да пише върху повърхност от крем за бръснене. Децата също могат да използват приложения за писане с химикал на таблета си.

Как Ерготерапията може да помогне на децата със затруднения в обучението и вниманието

Ако детето ви има определени проблеми, свързани с ученето и вниманието, ерготерапията може да е добър вариант. Тя може да помогне на децата да станат по-независими и по-добре да изпълняват задачи. Това важи особено за малките деца, които са на старта на училищното обучение.

Ерготерапевтът може да помогне на децата, които имат затруднения с фината и глобална моторика, диспраксия и други функционални умения.

– За да се подпомогне развиването на фината моторика, децата могат да вземат предмети с пинсети, което ще помогне изграждането на сила и контрол на движението. Може да изрязват с ножица, за да регулират проблеми свързани с доминирането на ръцете.
– За да подпомогнем развивитието на глобалната моторика, се включват активности предполагащи баланс и координация като, скачане, подаване и хващане на топки с различни размери или бягане с препятствия.

Също така, ерготерапията може да бъде от голяма помощ за деца със сензорно интегративна дисфункция. Някои деца със сетивни проблеми реагират прекомерно на външно стимулиране и стават претоварени и хиперактивни. Други са недостатъчно активни и се нуждаят от сетивно стимулиране.

Ако детето ви има тези затруднения, ерготерапевтът може да изготви “сетивна диета”. Този внимателно разработен план е серия от физически дейности и инструменти, пригодени да дадат на всяко дете необходимата му сетивност. Терапевтите също могат да използват тежка работа, за да помогнат на децата, които търсят или избягват определени видове сетивни възпрития.

Ерготерапията може да помогне на децата с други проблеми на обучението и вниманието като дислексия, проблеми с визуалната обработка, проблеми с уменията за изпълнение на ежедневни, функционални дейности и дисграфията.

Източник:www.understood.org

Превод: Петя Банкова