5 изненадващи сензорни дейности в помощ на придирчиви към храната деца

5 изненадващи сензорни дейности в помощ на придирчиви към храната деца

Алиша Гроган е педиатричен ерготерапевт, майка на три деца и създател на онлайн програмата за придирчиви към храната хора Mealtime Works. Тя ще сподели някои сензорни дейности, които да използвате, за да помогнете на придирчивите деца да се научат да ядат нови храни и да останат на масата за вечеря по-дълго време.

Имате ли придирчив към храната малък човек? Знаете ли, че това има ГОЛЯМА връзка със сензорната преработка и че можете да използвате сензорни дейности, за да помогнете на вашето придирчиво дете да стои по-дълго време на масата и дори да яде повече текстури на храната?

Аз мога да ви кажа, като ерготерапевт, който е специализиран в проблеми, както в сензорното, така и в придирчивото хранене, че това е вярно и че връзката е неоспорима.

Позволете ми да обясня и след това ще споделя 5 изненадващи сензорни дейности, които можете да използвате, за да помогнете на вашето придирчиво дете да се храни добре…

Какво е връзката между сензорната преработка и придирчивите към храна деца?

Много. Яденето е изцяло сетивно преживяване.

Помислете за това.

За да започнем дори да ядем, трябва да погледнем храната, това дава визуална информация на нашата сензорна система. И ако имате придирчив човек, тогава знайте, че това често е първото препятствие. Придирчивите хора ще разгледат дадена храна и незабавно ще решат дали ще я ядат или не, често преди я да докоснат, помиришат или пробват. Понякога придирчивите хора усещат миризмата на храната, макар и много преди да я видят. Не е необичайно да чуете придирчив човек да се оплаква от друга стая: „Каква е тази миризма?“, докато се приготвя вечерята.

И ако успеят да преодолеят гледката и миризмата на храната, тяхната сензорна преработка трябва да отсее текстурата и тактилните усещания от докосването на храната с ръце и как се усеща от вътрешната страна на устата им.

И накрая, вкусът е още едно усещане, което придирчивият човек трябва да преодолее.

Да не говорим, че ако придирчивото дете е активно дете, което търси проприоцепция и вестибуларна информация, може е трудно да седи неподвижно ма масата. Ако сензорната система е извън баланс или нерегулирана, тогава те не могат да се фокусират върху храненето.

5 изненадващи сензорни дейности за придирчиви към храната хора

Нека да поговорим за някои прости начина, по които използвате сензорните дейности, за да можете действително да подобрите сензорната преработка на вашето дете и в резултат на това тяхното хранене.

1. Живопис с подправки

Рисуване с обикновени подправки, които вероятно имате в шкафа си, помага на придирчивите хора да се чувстват удобно около различни миризми. И докато децата с проблеми в сензорната преработка са чувствителни към миризми, тези придирчиви към храна изглежда не обръщат внимание на това. И двата случая са проблематични за приемане на нови и различни храни. Рисуването с подправки е забавно сензорно занимание, за да намалите чувствителността на детето си към миризми и да му помогнете да ги усеща..

И това е супер лесно…

Поставете смляно синапено семе, канела, кимион, индийско орехче, смлян карамфил, куркума и всякакви други подправки на прах, всяка в малка купа. Една чаена лъжичка трябва да е достатъчна. След това добавете ½ – 1 ч.ч. вода и разбъркайте. Използвайте четка, за да направите рисунки с различните цветове, които сте създали.

Докато започнете да приготвяте своите бои от подправки, редувайте се да ги помирисвате. Говорете за миризмите по неутрален начин. Опитайте се да избягвате етикетирането на храните като добри или лоши, опишете ги с други прилагателни, като сладък, пикантен, земен и т.н.

2. Играйте в пясъчник

Казах ви, че тези дейности са изненадващи!

Игрите в пясъка или с други песъчливи текстури като царевично брашно, птиче семе или сух ориз в действително помагат за по-добра тактилна стимулация! Това е важно за придирчивите към храната хора, които не обичат да получават разхвърляни неща или са много внимателни относно текстурата, която ядат.

Обичам тази дейност за придирчивите хора, защото не включва храна, но вие директно работите за подобряване на тяхната сензорна преработка и това на 100% означава, че те ще са отворени към нови текстури на храна с течение на времето.

За да видите най-добрите резултати, дайте на вашето дете възможността да играе редовно в пясъчника или с други сензорни игри..

3. Движение преди хранене

Много придирчивите хора искат да бъдат някъде другаде, но не и на масата, но това е едно от най-добрите места за тях, за да могат да бъдат изложени на стимулация от много различни храни, които ядат останалата част от семейството. Някои придирчиви към храната хора трудно седят неподвижно и не могат дори да помислят да опитат нови храни, защото просто искат да станат и да се движат.

За да помогнете на вашето дете да бъде спокойно, внимателно и да понася по-дълго седенето на маса, опитайте се да използвате сензорни дейности, базирани на движение, преди хранене. Експериментирайте с различни интервали от време от 1 час до 5 минути преди да трябва да седнат на масата. Колко време ще вие нужно, за да завършите тези действия ще зависи от вашето дете и вероятно ще са нужни няколко опити и грешки. Освен това времето, което ще е необходимо за успокояване може да варира от ден на ден, както сетивните нужди.

Ето списък с идеи, които да опитате:

 • Бягайте навън
 • Люлейте се
 • Скачайте като жаба
 • Дърпайте въже
 • Скачайте на батут
 • Преминете през трасе с препятствия
 • Карайте колело, скутер, ролери
 • Висете с главата надолу
 • Играйте на хвърляне и хващане, бейзбол, футбол или друг спорт в задния спорт
 • Правете лицеви опори, коремни преси или скачане
 • Скачайте върху йога топка
 • Катерене по катерушки

4. Движение по време на хранене

Някои деца може също така да се нуждаят от малко движения по време на хранене. Или ако сте в затруднено положение и не може да използвате двигателната дейност преди хранене, някои от тези дейности могат да ви бъдат полезни, за да дадете на дето си стабилен сензорен вход по време на хранене, което също може да окаже голямо влияние на тяхната способност да седят на масата и да се наслаждават на хапването.

Ето някои идеи:

 • Wiggle Seat (текстуриран, надуваем диск, на който детето седи и позволява движение)
 • Тежка подложка за скута (тежка възглавница/одеало, които не осигурява движение на всяка дума, но дълбокият натиск е успокояващ за някои деца)
 • Ластик за упражнения, вързан за краката на стол ( Завързване на тази лента около стола дава на децата страхотен проприоцептивен принос, докато натискат и ритат тихо срещу нея)
 • Играчка Fidget ( Някои деца могат да се справят с малка fidget играчка, докато ядат. Но за много деца това ще служи повече като разсейване. Използвайте първо другите дейности)

Когато експериментирате със сензорни дейности преди или по време на ядене, уверете се, че сте ги опитали няколко пъти. Винаги наблюдавайте как реагира вашето дете по време на ядене, в резултат от тези дейности. Сензорната преработка е уникална за всеки индивид. Това, което работи за едно дете, може да не е ефективно за друго.

Също така е добре да имате няколко дейности, които да сменяте или които детето ви може да избира всеки един ден.

5. Гответе заедно!

Да, готвенето е сензорна дейност, колкото повече практика има, толкова по-добре.

Децата дори в много ранна възраст могат да мият плодове и зеленчуци. По-големите деца могат да ги режат. Помолете детето си да събере нужните съставките, да ги премери и да ги смеси.

Докато готвите заедно вашето дете ще види, помирише, докосне и може би дори ще пробва съставките.Тази ще ги накара да се чувстват комфортно да взаимодействат с различни храни без натиск или очакване, че го ядат, което често се случва на вечеря.

Източник: ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Светлана Дичева
Photo credit: Freepik