Попитай специалиста: как да подкрепим детето в самостоятелното прохождане

Попитай специалиста: как да подкрепим детето в самостоятелното прохождане

Здравейте, от доста време ме мъчи един въпрос за прохождането. Моето момиче е вече на 1г6м р.в. и 1г5м к.в. чакам я да проходи самостоятелно, но сме на етап в който тя ходи между нас, по сигурна е като знае че има за къде да се хване. В стаята ходи по мебелите, самичка и до средата на стаята за да си вземе играчка например, спира си се, стои сама, но не ходи все още сама. Правили сме рехабилитация като беше по малка, съветвах се с рехабилитаторката на този етап, но тя беше категорична, че просто си ни ползва за компания и за това не се пуска. Буквално се държи само за пръста ми, но аз все пак си се притеснявам и искам вече да ходи свободно. Благодаря.

Здравейте,

Доколкото разбирам, детето Ви вече прави крачки самостоятелно, което е прекрасен успех! Но все още тя не е вестибуларно наясно с възможностите си.

Това, което можем да Ви предложим да опитате на този етап, е да играете повече игри, където се налага двете ръце на детето Ви да са заети, като:

  • подаване на топка;
  • скриване на предмети и откриване на същите (под одеяло, чаршаф);
  • събиране на различни играчки, разпръснати по пода, в кошница, всичко това може да се направи като състезание : “Кой ще събере повече играчки?”.

Когато усетите, че детето започва да се отпуска повече, може да пробвате да играете на гоненица и преминаване на препятствия от възглавници.

Нещо забавно и любимо за всички – танцуването може да бъде страхотен помощник и е много по-вероятно, детето да се отпусне, когато чува позната и любима песен.

Милица Русанова, ерготерапевт в Център за детско развитие “Малки чудеса“

Оставаме на разположение при необходимост от допълнителна консултация – онлайн или на живо.Може да запазите своя час за консултация с Милица Русанова, ерготерапевт в Център за детско развитие “Малки чудеса“ на телефон 0887 54 54 46 или тук.