Наръчник: как да успеем в училище, ако имаме синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) 

Наръчник: как да успеем в училище, ако имаме синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) 

Тези академични и организационни съвети имат за цел да подпомогнат деца с ADHD да се справят по-лесно с домашните, да изпълняват дългосрочни проекти, да организират времето си и да изкарват високи оценки, като същевременно не се чувстват претоварени.

След като сравнително лесните задачи от училище са вече зад гърба ти, ще ти се наложи да се сдобиеш с по-добри умения за учене, способи за правилно разпределяне на времето, както и изграждане на стратегия за организация на бъдещите ти задължения. Това, също така, ще бъде и времето, в което ще се превърнеш в свой собствен защитник. С подкрепата на родителите си, можеш да бъдеш активен участник в получаването на помощта, от която се нуждаеш. Може да започнеш с персонален разговор с всеки един от учителите си, като обясниш най-добрия и практичен за теб начин на учене и обсъдиш, заедно с тях, как могат да ти помогнат да бъдеш по-концентриран и организиран. Когато приключиш с това, е време да вземеш активно участие в срещите за деца със специални потребности, където ще получиш разбирането, от което имаш нужда, за да успееш. До завършване на гимназията, вече би трябвало да можеш да определяш спокойно в какъв момент би се нуждал от помощ и съответно къде можеш да я намериш. Ето няколко стъпки как да постигнеш успехи в гимназията с наличието на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивността:

Предметите в училище: какво можеш да направиш по въпроса

Внеси ред (и цвят!) в бележките си. Води си бележки в клас, като използваш подчертаване, милиметрова хартия и цветни маркери, за да отбелязваш най-важните моменти. Използвай същата техника и за материала, който трябва да научиш, за да не ти се налага в последствие да четеш целия текст отново.

Преглеждай записките си често и навреме. Хубаво е да преглеждаш записките си след биенето на звънеца за край на часа, а след това да го правиш и вкъщи. По този начин ще осмислиш и обработиш двойно повече информация.

Върши няколко неща, но по спокоен начин. Прави домашните си или пък чети в час, ако това е твоят начин да се фокусираш. (Обмисли сядането на предните чинове, за да избегнеш разсейването.)

Раздроби сложните задачи на по-прости такива. Сложните и дългосрочни проекти могат да се окажат доста трудно начинание, освен ако не ги разделиш на съставни части.

  1. Докато правиш проучването си, използвай цветни, самозалепващи се листчета, които да поставяш в учебника или книгата, от която черпиш информация, като по този начин обозначаваш всяка отделна подтема. Ако проучването ти е онлайн – копирай и поставяй нужната информация в документ на Word.
  2. Определи си крайни срокове за завършване на всяка част от проекта, като най-добре е да си сложиш напомняме в електронния бележник или смартфона, което да те известява. По време на часа някои ученици показват на учителите си докъде са стигнали и по този начин отбелязват своя прогрес.

Следвай интересите си. Потърси начин да разгърнеш интересите си върху листите или в самите проекти – така ще ти е много по-лесно да останеш концентриран. Например, ако си бегач, а трябва да пишеш домашно за Древна Гърция, потърси информация за историята на маратона там.

Усвои решаването на тестове. Разпитай учителя си в какъв формат ще бъде предстоящият тест и какъв материал ще бъде включен в него. Да учиш за есе и за тест са две напълно различни неща, все пак. След като си разбрал какъв ще е материалът в теста, раздроби информацията, както споменахме по-горе, и я преглеждай ежедневно в рамките на няколко дни. Опитай да я преподадеш на други ученици или помоли приятел, с когото учите заедно, да те изпита. Намери си стратегия за запомняне, която да ти върши работа. Измисли нов текст на любимата си песен, така че да съдържа информация за теста. Учениците, които имат фотографска памет, може да имат голяма полза, ако нарисуват или конструират физически модел на понятията от уроците.

Ако не си сигурен в нещо, попитай. Ако не разбираш нещо, попитай някой твой съученик, който е наясно с предмета. Ако се затрудняваш с някой проект, покажи на учителя си докъде си стигнал.

Какво могат да направят родителите?

Не се набивайте много на очи. По време на тези значими четири години имайте предвид, че вие сте по-скоро партньор, отколкото треньор на детето си. Работете с него, за да постигне успех. Всяка следваща година се отдръпвайте с по една крачка. През последната учебна година детето вече трябва само да е поело юздите – да осъзнава и да решава от какво има нужда, да нарежда приоритетите си и да се протяга за помощ в правилната посока, когато има нужда.

Започвайте всяка учебна година с план. Седнете и обсъдете предстоящата учебна година с детето си. Какви предизвикателства го очакват, каква подкрепа може да му е необходима? Заедно решете кой ще разговаря с учителите и училищните служители, както и в кои моменти е желателно да се свържете с тях. Уверете се, че и двамата ще посещавате срещите за деца със специални потребности.

Изпитвайте вашия ученик. Той трябва добре да познава стила си на учене – визуален, слухов и кинестетичен – и да разполага с подходящи техники при подготовка за тестове. Освен това, трябва да е наясно в кои часове ще се представя с лекота и в кои ще изпитва затруднения.

Потърсете странична помощ. Ако на детето ви му е трудно по математика или пък съчиненията по английски език са му истински ад, потърсете частен учител. Ако изпитва затруднения да предава задачите си в срок, помислете за наемане на негов личен професионален преподавател. На тази възраст децата са по-склонни да приемат чуждата помощ, отколкото вашата.

Предизвикайте го. Децата с ADHD понякога се провалят в училище, защото не са достатъчно натоварени. Помислете дали да не го преместите в клас за напреднали или да го запишете на летен курс към близкия университет.

Давайте награди. Наградите са велико средство за мотивация, дори на тази възраст. Опитайте с окуражителни думи, разширяване на привилегиите, увеличаване на джобните или дори някоя специална екскурзия. Честите награди, на дневна или седмична база, работят безотказно.

В класната стая (съвети към учителите):

Използвайте Интернет или семантични карти, за да обясните информацията, дадена в някой урок. Най-важната идея се намира в центъра на свързани помежду си подтеми, като във всяка подтема има допълнителни подробности.

Предложете алтернативи на писмения доклад за книгата. Дайте избор на ученика – да напише писмо до главния герой, да създаде обложка на книгата или настолна игра, базирана на нея.

Вкъщи (съвети към ученика):

Използвай цветни маркери за всяка една различна подтема – оцвети с един цвят датите, с друг – заглавията, а с трети – определенията.

Използвай високотехнологични средства за по-бързо четене. Такова средство е сканиращият химикал, който сканира текста, докато го плъзгаш по страницата, като след това го показва на удобен за четене екран, произнасяйки думите и давайки им дефиниции.

Съвети за математиката

В класната стая (съвети към учителите):

Използвайте компютри с математически програми за упражнение и подготовка. Много ученици с ADHD имат нечетлив почерк или губят ориентация при решаване на задачи в няколко стъпки.

Насърчавайте учениците да водят картотека с конкретни математически похвати, алгоритми и правила, както и да дават примери за тях.

Вкъщи (съвети към родителите):

Упражнения, упражнения и пак упражнения. Насърчавайте детето да записва въпросите си в тетрадка, а след това да ги задава на учителя. След като получи нужните отговори, нека упражни наученото върху друг ученик, като го изпита.

Решаване на задачи. Нека всяка стъпка от решението на задачата бъде отбелязана, като се оставя по малко празно място в случай, че трябва да се допълни нещо.

Съвети за писането

В класната стая (съвет към учителите):

Използвайте графичен органайзер. Този инструмент задава основни въпроси по темата и организира материала визуално по такъв начин, че да бъде запомнен по-лесно. Раздайте предварително разпечатани празни формуляри, които учениците да попълнят, за да могат да запазят усилията си за написване на есето.

Вкъщи (съвет към учениците):

Използвай мисловни карти – графичен начин за представяне на идеите и връзките към тях. Нарисувай няколко окръжности, напиши различни идеи в тях, след това ги свържи една с друга и ги подреди по важност.

Остави си време за размисъл. Остави настрани написаното до момента и се върни към него на следващия ден. Ще видиш потенциални подобрения, които могат да бъдат направени.

Организацията: какво можем да направим по въпроса

Създай си подходяща „работна“ атмосфера. Използвай правилото на „куфара“, за да пренаредиш стаята си. Какво би взел със себе си, ако заминаваше някъде за седмица? Отдели това, което ти трябва, а останалото прибери в гардероба или в другата стая. Все още не виждаш компютъра си? Сложи всички неща, които не ползваш ежедневно, в кашон, близо до бюрото.

Всяко нещо да си знае мястото. Снабди се с класьори, табла, шкафчета, етажерки – всичко, от което се нуждаеш, за да организираш „работното“ си място. Обозначи всичко с цветни листчета, стикери и химикалки. Направи същото и с училищното си шкафче. За да поддържаш шкафчето си подредено, донасяй съдържанието му вкъщи в края на всяка седмица и преди училищната ваканция.

Подреждай раницата си. Дръж отделна чанта за книгите и учебниците си, за спортната екипировка, както и дрехите за след училище. Слагай конкретни вещи в точно определени джобове.

Грижи се за тетрадките си. Напиши имената, телефонния си номер, имейл адреса, номера на шкафчето, както и този на пощенската кутия, на първата страница на всяка тетрадка. По този начин, ако загубиш някоя, шансовете тя да ти бъде върната са доста по-големи.

Използвай органайзер. Винаги носи електронен календар или органайзер със себе си – това може да бъде и смартфонът ти. Както материалните притежания трябва да си знаят място, така и задачите трябва да бъдат организирани във времето.

Какво могат да направят родителите?

Поставете календар в кухнята. Отбележете на него всички семейни събития и задължения, за да може тийнейджърът ви да ги впише в собствения си график. Ако и двамата използвате електронни календари, седнете вечерта и ги синхронизирайте.

Направете схема на задачите. Има ли детето ви някакви отговорности спрямо домакинската работа вкъщи? Ако отговорът е „да“, направете списък и отмятайте вече свършените задачи.

Място за вещи от първа необходимост. Отделете една етажерка в близост до входната врата, където вашият тийнейджър може да складира най-необходимите си неща за училище – учебници, тетрадки, ключове, лекарства, портмоне.

Източник: https://www.additudemag.com/
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елина Чаушева
Rедакция: Ванеса Тодорова
Photo credit: Freepik