Как да предотвратим кибертормоза?

Как да предотвратим кибертормоза?

Кибертормозът е нарастващ социален проблем, който стана твърде разпространен. Изследванията показват, че всеки пети тийнейджър е обиждан онлайн, докато 59% от тийнейджърите са били подложени на кибертормоз. И скоростта, с която се случва онлайн тормозът, изглежда не намалява.

В разгара на пандемията на COVID-19 кибертормозът ескалира. По време на карантината изследванията показват, че кибертормозът се е увеличил със 70%, а токсичността в онлайн платформите за игри се е увеличила с 40%.

Тези цифри илюстрират, че въпреки развитите знания по темата и подобрените програми за превенция на училищния тормоз, случаите на кибертормоз продължават да ескалират. Така че родителите трябва да направят каквото могат, за да предотвратят кибертормоза в живота на децата си.


Защо е важно да вземем предварителни мерки

Кибертормозът умишлено и многократно нанася вреда, използвайки електронни устройства, приложения за игри и онлайн платформи за социални медии. Често се проявява като профили, от които се изливат омраза, обидни публикации в социалните медии, виртуални слухове, клюки, както и заядливи коментари по време на игри. Намерението почти винаги е насочено да смущава, сплашва, заплашва, унижава или злоупотребява.

Изследванията показват, че тези, които са подложени на кибертормоз, страдат от редица различни последици включително емоционални, физически, психически и академични затруднения. Нещо повече, кибертормозът е значителен стрес в живота на младия човек. Влияе немалко на младите хора, като те се чувстват наранени, смутени и понякога дори уплашени.

Те не само често се обвиняват за мъченията и тормоза, които изпитват, но също така се чувстват изключително стресирани. Всъщност, едно проучване установява, че близо 35% от децата, които са подложени на кибертормоз, съобщават за симптоми на стрес.

Децата, които са подложени на кибертормоз, може да имат физически симптоми следствие от стреса, който изпитват. Може да се оплакват от стомашни болки, главоболие, обриви или други физически прояви.

Кибертормозът може да повлияе на навиците за сън и хранене. Понякога децата, които са обект на кибертормоз намаляват значително храненето или започват да преяждат като начин за справяне с кибертормоза или като опитват да променят начина, по който изглеждат с надеждата, че кибертормозът ще приключи.

Оценките и извънкласните дейности също могат да страдат в резултат на тормоз. Възможно е тийнейджърите да избягат от училище или да имат проблеми с концентрацията върху обучението си, защото кибертормозът отнема цялото им време и енергия.

Също така не е необичайно жертвите на кибертормоз да се чувстват сами и изолирани. Много деца, които са били тормозени, съобщават, че са били отлъчени от другите в училище. Това преживяване от своя страна влияе върху тяхното самочувствие и чувство за собствена значимост. В крайна сметка кибертормозът може да доведе до самонараняване и дори до мисли за самоубийство.

Когато децата са тормозени системно от други чрез публикации в социални медии, лични съобщения или СМС, обидни съобщения и публикации в блогове, е възможно да започнат да се чувстват обезверени. Може да започнат да мислят, че единственият начин да се спасят е чрез самоубийство. Тъй като рисковете, свързани с кибертормоза, са толкова значими, е важно родителите да предприемат стъпки за предотвратяването му в живота на децата си.

Как да предотвратим кибертормоза

Въпреки че няма сигурен начин да предпазите детето си от кибертормоз, има неща, които можете да направите заедно, за да намалите вероятността то да бъде обект на такъв. Това включва прилагане на мерки за безопасност, както и водене на редовни разговори на тази тема. Трябва да обсъдите какво представлява кибертормозът, рисковете, свързани с преживяването му и как може да се ескалира проблема.

Също така е важно да говорите с вашите деца и тийнейджъри за това как да използват социалните медии безопасно и отговорно и какво трябва да правят, ако са тормозени онлайн.

Защитете акаунтите и устройствата си

Що се отнася до предотвратяването на кибертормоза и въвличането в заблуждение от фалшив профил, е важно детето ви да използва пароли за всичко. Паролите са един от най-ефективните начини за защита на акаунти и устройства.

Подчертайте, че детето ви никога не трябва да споделя паролите си с никого, включително и с най-добрия си приятел. Въпреки че могат да се доверят на този приятел, реалността е, че приятелите идват и си отиват и няма гаранция, че ще останат приятели завинаги.

Използвайте инструменти и настройки за поверителност

Без значение какво прави тийнейджърът ви онлайн, уверете се, че е наясно с настройките за поверителност и инструментите за сигурност. Почти всяка социална медийна платформа, включително Instagram, Twitter, SnapChat и TikTok, има настройки за поверителност.

Прегледайте всеки акаунт с детето си и му помогнете да зададе настройките за поверителност на най-сигурното ниво на защита. Това означава да направите акаунтите затворени, да попречите на хората да ги отбелязват без позволение, да изисквате от други хора да получат разрешение, преди да споделят една от снимките в профила ви и т.н.

Не споделяйте лични данни

Децата никога не трябва да споделят своя адрес, номер на мобилен телефон или имейл адрес в онлайн комуникация. Те трябва да внимават със споделянето на твърде много информация за това къде ходят на училище, особено ако имат приятели или последователи онлайн, които не познават наистина добре.

Напомнете им, че хората не винаги са тези, за които се представят онлайн. Въпреки че снимката на профила е на тийнейджърка, това не означава, че човекът зад акаунта всъщност е тийнейджърка. Може да е някой, който се представя за младо момиче, за да събира информация за други тийнейджъри.

Настройте опцията за споделянето на местоположение

Някои смартфони позволяват на потребителите да споделят местоположението си с приятели. Това означава, че ако споделят местоположението си с хората, то тези хора винаги ще знаят къде се намира детето ви. Обсъдете с него с кого може да сподели местоположението си или дали изобщо може да го сподели.

По същия начин някои снимки, направени със смартфони, вече съдържат геотагове, които показват къде е направена снимката. Хората могат да използват тези снимки, за да определят местоположението на детето ви, дори и да не се споменава къде е направена снимката.

Детето ви трябва да внимава кои снимки споделя и кога. Например, може да искате да се въздържат от публикуване на снимки от почивка, докато не се върнете. По този начин не позволявате на целия онлайн свят да разбере, че няма никой у вас през следващите две седмици.

Научете ги да мислят, преди да публикуват

Помогнете на вашите деца и тийнейджъри да придобият навика да отделят малко време, преди да публикуват информация. Например, може да създадат публикация като чернова и след това да се върнат към нея след час и да решат дали все още искат да я публикуват. Това ще им попречи да споделят неща, за които по-късно може да съжаляват.

Хората, които използват кибертормоз, може да вземат публикуваното от вашето дете и да го използват по някакъв начин срещу тях, така че може да е полезно да насърчите детето си да отдели време да помисли, преди да публикува. Разбира се, ако някой иска да използва нещо срещу него, не винаги е от значение какво е съдържанието.

Но отделяйки време за създаване на публикация, детето ви ще може да премисли какво публикува и да определи дали това е нещо, което иска да каже публично. Това е добра практика за децата, за да поддържат здравословна връзка със социалните медии.

Също така трябва да го научите как да практикува дигитален етикет. Използването на социални медии и други онлайн инструменти е привилегия, а не право и като такава, може да бъде отнета, ако не се използва отговорно.

Проведете одит на социалните медии

Веднъж месечно или веднъж на два месеца сядайте с вашето дете и преглеждайте неговите акаунти в социалните медии. Заедно определяйте какви публикации може да се наложи да бъдат изтрити. Това упражнение е особено важно, тъй като в бъдеще ще кандидатства в университет или за работа и тези профили ще бъдат разглеждани.

Много пъти отдел човешки ресурси преглежда акаунтите в социалните медии на кандидатите си, за да усети личността и характера им. Уверете се, че публикациите и снимките на вашия тийнейджър изпращат съобщението, което искате да получат другите.

Излизайте от профила си, когато използвате обществени устройства

Напомнете на вашето дете или тийнейджър, че когато използва обществени компютри или лаптопи в училище или библиотеката, трябва да излиза от всеки акаунт, който използва. Това включва излизане от имейл, акаунти в социални медии, учебен акаунт, профил в Амазон и всеки друг, който е отворил по време на сърфиране на обществена машина.

Просто затваряне на раздела не е достатъчно. Ако някой работи на компютъра веднага след като вашето дете приключи, той все още може да успее да влезе в неговия профил. И след като имат достъп, може да поеме контрола над този акаунт, като промени паролите.

След като има контрол, може да се представи за детето ви онлайн, като пуска фалшиви публикации и коментари, които представят вашето дете в лоша светлина. Освен това, след като загубите достъп до акаунт, може да бъде трудно и отнема много време да си върнете контрола.

Не отговаряйте на хора, които кибертормозят

Ако детето ви е жертва на кибертормоз, то трябва да се въздържа да отговаря. Това означава, че не трябва да спори, да се опитва да обясни или да се ангажира по някакъв начин с човека, който опитва да го тормози.

Тези хора търсят емоционална реакция, но ако детето ви откаже да му даде каквото и да било, остават с едностранна комуникация.

Междувременно детето ви трябва да направи екранни снимки (скрийншот) на тормоза и да ги запамети като доказателство. Тази документация може да е необходима при докладване на кибертормоз.

Докладвайте за кибертормоз

Уверете се, че детето ви знае, че винаги трябва да съобщава за кибертормоз. Това включва не само да ви съобщава какво се случва, но също така да уведоми платформата, доставчика на интернет услуги и всички други заинтересовани страни. Може дори да се наложи да се свържете с училището или полицията, за да сложите край на тормоза.

Предприемете следващата стъпка – блокирайте лицето или акаунта, отговорно за кибертормоза. Това няма да му попречи да използва друг профил или публично пространство, за да продължи да злоупотребява с вашето дете или тийнейджър, но ще го забавите.

Тийнейджърите също трябва да се научат да бъдат добри наблюдатели. Ако станат свидетели на кибертормоз онлайн, те трябва да се въздържат от участие и вместо това да търсят начини да подкрепят лицето, към което е насочено. Освен това трябва да докладват на какво са станали свидетели онлайн на отговорен възрастен като вас, учител или директор – особено, ако знаят кой извършва кибертормоза.

По-често децата са тормозени от хора, които познават от училище или обкръжението си. Така че защитаването на човек, който е тормозен, може да помогне за предотвратяване на бъдещи инциденти с кибертормоз, особено ако кибертормозът не получи желаната реакция.

Независимо дали искате да защитите детето си, когато се впусне в онлайн света, или вече сте преживели кибертормоз, никога не е късно (или твърде рано) да приложите стратегии за предотвратяване на кибертормоза. Дори студенти и млади хора могат да се възползват от допълнителните мерки за безопасност.

Седнете с децата си и им обяснете как да сърфират безопасно, но и как могат да се предпазят от тролове и други токсични хора онлайн. Също така трябва да говорите с тях за това какви стъпки да предприемат, ако са подложени на кибертормоз, включително как да подадат сигнал за кибертормоз на съответните органи.

И не забравяйте, че технологията и интернет не са проблемът. Истинският проблем са хората, които го използват, за да навредят на другите. Опитайте се да се въздържате от отнемане на технологии или ограничаване на достъпа на детето ви до онлайн инструменти. Вместо това ги научете как да използват тези инструменти безопасно и отговорно. Това ще им бъде от полза до края на живота им.

Източник: https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие ‘малки чудеса“: Елена Цветкова
Редактор: Теодор Иванов