Последните проучвания в неврологията показват, че вашият тийнейджър все още се нуждае от вас

Последните проучвания в неврологията показват, че вашият тийнейджър все още се нуждае от вас

За някои родители възпитанието на тийнейджър предизвиква чувства и убеждения, че отглеждането на юноша е предизвикателство, изпълнено с конфликти и негативни емоции.

Скорошна статия в списание на Института за човешко развитие на калифорнийския университет в Бъркли, цитира констатации в неврологията, които показват, че родителите трябва да преосмислят възгледите си, за да могат да имат здрави родителски отношения със своите тийнейджъри.

Невролозите, които изучават развитието на подрастващия мозък, отбелязват, че по време на прехода към юношеството, невропластичността (невронните връзки, които са гъвкави и се променят, повлияни от преживяванията на индивида) предоставя съществен прозорец от възможности за оформяне на развиващите се невронни мрежи. Те са свързани с психосоциалното развитие.

Писателите заявяват, че по-качествените отношения родител-дете, водят до положителни резултати. Сред които – по-добра представа за себе си, емоционална стабилности по-дълбоки и смислени отношения с другите. Също така, тийнейджърите, които имат ползотворна връзка с родителите си, са по-малко склонни да изпитват депресия или да имат рисково поведение. От тук следва и намаляване склонността за злоупотреба с вещества, безразсъдно шофиране или ранна и необезопасена сексуална активност.

По-качествените отношения родител-дете се, насърчават чрез това, което се нарича „Авторитетен родителски стил“. Този стил включва топла, положителна връзка, заедно с даване на насоки и разумни очаквания. Експертите по детско развитие се позовават на надзора и поставянето на граници. Съветват за едно своеобразно „скеле“, което да осигури необходимата структураза подпомагане развитието на нови умения у детето.

Чрез редовно и последователно прекарване на времето си с подрастващите, каналите за комуникация остават отворени. Това дава възможност на родителите да осигурят подкрепа и добри примери, чрез възможности за открити дискусии, свързани с развитието на юношата и живота като цяло.

По-долу са дадени някои предложения за родителите, как да останат ангажирани и свързани с тийнейджърите си:

  • Създайте атмосфера и се ангажирайте с дейности, които насърчават възможността за открита комуникация. Това включва намаляване на времето пред екрана за всички членове на семейството. Честите съвместни обеди и вечери, осигуряват моменти за поддържане на връзката и разговори за това как се справят всички членове на семейството. Дават възможност и за обсъждане на въпроси и теми от взаимен интерес;
  • Във всеки удобен момент, не само докато се храните, използвайте възможността „да влезете в света на своите тийнейджъри“. Научете за техните интереси, настоящата им житейска философия, плановете за бъдещето и всякакви лични притеснения, които може да искат да споделят;
  • Времето извън дома, разходката или пътуването в колата, може да осигурят правилната промяна на атмосферата за по-открит разговор. Нито една от дейностите не изисква директен контакт с очите, което може да създаде зона на комфорт. Друг плюс е, че периодите на мълчание не са некомфортни в такава среда. Да остане насаме с един от родителите си, също може да увеличи вероятността тийнейджърът да се отпусне и да сподели;
  • Други идеи, които може да дадат резултат са: пазаруване заедно, хапване на десерт. Може да опитате да отидете на фитнес или в парка, за да поиграете различни игри;
  • Още един начин, вашият тийнейджър да ви се доверява повече, е да участвате заедно в обществена дейност. В зависимост от това къде живеете, това може да бъде почистване на парк, пътека или плаж. Друга възможност е да ходите или да бягате заедно за набиране на средства за кауза, която и двамата споделяте.

Насърчавайте тийнейджъра си да чете!Може би бихте могли да прочетете една съща книга и да сравните мненията си или просто да накарате вашия тийнейджър да ви разкаже за книга, която е прочел. Интересувайте се какво точно харесва в нея, дали се припознава с конкретен герой и защо.

Въпреки че, в началото може да е трудно да се инициират, ако не са били често срещано явление, провеждането на семейни вечери, насърчава връзката между всички членове на семейството. Игрите с карти, настолните игри или видеоигрите с няколко играча, могат да доставят забавление. Гледането на филми заедно, танците или семейното караоке също са приятни занимания.

Редовното осигуряване на подкрепа и насърчаването, са ключови съставки в подкрепата на тийнейджърите. Похвалете както лични качества, така и постижения, на вече голямото дете. Нека то знае, че го обичате и се гордеете с него.

Автор: Робърт Майерс
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Валентина Иванова
Редакция: Деяна Борисова
Източник: https://childdevelopmentinfo.com