Отглеждане на момичета и на момчета: разлики в развитието

Отглеждане на момичета и на момчета: разлики в развитието

Ако помолите родителите, които са отгледали и син, и дъщеря, да изброят разликите в развитието на децата им, е твърде вероятно те да направят цял списък. „Синът ми беше кълбо от енергия през цялото време, докато дъщеря ми можеше да прекара целия следобед с книга“, или: „Дъщеря ми проговори рано, но синът ми беше твърде зает да играе с пъзелите си, за да разговаря с другите деца. „

Момчетата и момичетата се развиват различно по няколко направления и изследователите непрестанно изучават гените, хормоните и устройството на мозъка, които биха могли да обяснят някои от тези различия. Разбира се, индивидуалното развитие на всяко едно дете може да не се вписва точно в половите рамки, но изучаването на основните неща, по които момичетата и момчетата се различават, докато растат, може да помогне за подготовката на родителите за ранната детска възраст и за след нея.

Физическо израстване
Между големите етапи на растеж в ранна детска и юношеска възраст момчетата и момичетата порастват във височина и на тегло с приблизително еднаква, бавна, но стабилна скорост. Няма осезаеми различия между половете до към края на началните класове в училище – тогава момичетата започват да увеличават ръста си по-бързо, въпреки че момчетата ги настигат и надминават в рамките на няколко години.

Двигателни умения
Грубата моторика на момчетата (бягане, скачане, балансиране) се развива малко по-бързо, докато при момичетата първо се усъвършенстват фините двигателни умения (държане на молив, писане). Поради тази причина момичетата могат да проявят интерес към изкуството (рисуване, оцветяване, занаяти) преди момчетата.

Също така, момчетата са физически по-агресивни и импулсивни, както става ясно от направените изследвания. Всъщност центърът на удоволствието в техния мозък се стимулира повече, когато поемат рискове. Това не означава, че момичетата не рискуват активно, а само че средностатистически момчетата го правят по-често.

Индивидуалните промени и преживявания са от голямо значение. Момчетата, отгледани в домакинство, в което се ценят изкуството и музиката, може да пожелаят да се научат да свирят на музикален инструмент, вместо да играят футбол, а момичетата, отгледани във физически активна среда, биха харесали скалното катерене. От друга страна, някои момчета, отгледани в спортуващо семейство, може да изберат рисуване или музика, докато момичета, отгледани в артистична среда, предпочитат да спортуват.

Вербални умения
Изследователите казват, че е възможно свързаните с пола гени или хормони да са отговорни за различните начини, по които мозъкът реагира на човешката реч.
Повече момчетата, отколкото момичета, закъсняват с проговарянето и е възможно те да използват по-ограничен речник. Изглежда момичетата са по-добри в разчитането на невербални знаци, като тон на гласа и изразяване, което също ги прави по-комуникативни отрано, защото те могат да направят връзка между чувствата и думите по-бързо.

Приучаване към ходенето до тоалетна
Средно момичетата се научават да ходят до тоалетна на гърне по-рано от момчетата, въпреки че не е ясно дали това се дължи на физически или социални различия. Майките обикновено са тези, които ги учат, и вероятно за едно момиче е по-лесно да се идентифицира с някой от същия пол. Освен това по-малко момичета „намокрят“ леглото.

Пубертет
Момичетата влизат в пубертета около една година по-рано от момчетата. При девойките първите промени – нежна подутина с размера на монета под едното или двете зърна на гърдите и след това пубисно окосмяване, обикновено се забелязват на възраст между 8 и 13 години. Тези промени предхождат скок в растежа, който в крайна сметка е последван от менструация. Повечето момичета получават първия си месечен цикъл от 18 месеца до три години след появата на гърдите.

Някои момичета започват да проявяват признаци на пубертет преди да навършат 8-годишна възраст и това състояние е известно като преждевременен пубертет. Ако гърдите на дъщеря ви се развиват или забележите пубисно окосмяване когато е на 7 или по-малко години, уведомете нейния лекар. В повечето случаи това не е сигнал за сериозен проблем, но тя може да се нуждае от изследване, за да се установи причината и евентуално да се назначи лечение.

При момчетата пубертетът обикновено започва на възраст между 9 и 14 години. Обичайно първият признак е уголемяване на тестисите, последвано от изтъняване и потъмняване на кожата на скротума.

Скроталната кожа също така е осеяна с малки подутинки, които всъщност са космени фоликули. Срамните косми започват да растат в основата на пениса, а той се удължава, след това и удебелява.

Момчетата преминават през скок на растеж, докато навлизат в пубертета, като най-голямото порастване се случва през късния пубертет.

Въпреки че е по-рядко срещано, момчетата също могат да преживеят преждевременен пубертет, за какъвто се смята настъпилият преди 9-годишна възраст.

Заключение
Изследователите продължават да изучават различията в развитието между момчетата и момичетата и какво ги причинява, но е важно да запомните, че биологията сама по себе си не определя какъв син или дъщеря ще имате. Предлагането на широк спектър от дейности и преживявания е най-добрият начин да подкрепите развитието на добре сложено и активно дете.

Източник: https://www.babycenter.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Петя Маринова
Редактор: Инна Дашева