Защо се възхищавам на Симон Байлс като човек с аутизъм и предизвикателства с психичното здраве

Защо се възхищавам на Симон Байлс като човек с аутизъм и предизвикателства с психичното здраве

От Д-р Кери Магро


Като човек, който не винаги е поставял психичното си здраве на първо място, да видиш как хора като Симон говорят открито за проблемите си, е наистина страхотно.

Симон Байлс, носителка на златни медали по спортната гимнастика от Олимпийските игри, се оттегли от финалите в Токио през 2020-та година. В пресконференция нейният екип обяви като причина психичното ѝ здраве. Въпреки това, отборът на САЩ успя да спечели сребърния медал на финалите.

Като дете с разстройство от аутистичния спектър, се виждах с терапевт, поради предизвикателствата в поведението ми. Избягвах да говоря за тормоза върху мен в училище, тъй като да потърсиш помощ те превръщаше в „откачен“ или „странен“. Част от затрудненията ми се състояха в това, че не използвах пълни изречения до седемгодишна възраст. Чувствах най-различни емоции, но не можех да изразя нуждите си. Като възрастен човек се занимавам професионално с публично говорене и говоря открито по темата за психичното здраве.

Най-доброто нещо, което някога съм правил, за да си помогна, е да поставя психичното си здраве на първо място и да не се страхувам да говоря за него.

Като голям фен на NBA, се възхищавах на баскетболиста Кевин Лав и за начина, по който той се справя с психичните си затруднения. В допълнение, суперзвездата Наоми Осака призна за психични си проблеми преди да напусне турнира по-рано тази година. И докато наистина ценя смелостта на тези спортисти, случаят на Симон Байлс беше наистина невероятен, защото тя се отказа от участие в Олимпиадата, въпреки че най-вероятно беше последно за нея.

Факт е, че всяка година психичното здраве на един от пет американеца ще бъде засегнато. Симон, оценявам как постъпи в този момент. Надявам се да вдъхновя повече хора със затруднения в психичното здраве да му дадат приоритет. Като общество, нека водим повече разговори на тази важна тема.

Източник: https://themighty.com
Снимка:Dylan Coulter/The Guardian
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Силвия Ц.
Редакция: Мария Христова