Детето ми е чувствително към облеклото си. Какво да направя?

Детето ми е чувствително към облеклото си. Какво да направя?

Ако детето ви е твърде чувствително на тема облекло, вероятно често сте разочаровани, претоварени и изтощени от уж обикновени ежедневни занимания като обличането. Чувствителността към облеклото често се дължи на това, че детето има силно изразена тактилна чувствителност. Тактилността е свързана с усещанията от докосване и дефанзивност на усещанията, което от своя страна означава негативно реагиране на стимула от докосване.

Децата, които проявяват тактилна защита към облеклото, демонстрират модел на поведение характеризиращ се с проява на силни емоции и реакции към дрехите, с които са облечени. Реакциите на децата са свързани с явна неприязън и са много различни от реакциите, които повечето хора биха проявили към дрехите. Детето може да реагира дори болезнено на самия процес на обличане.

Какво представлява чувствителността към облеклото?

Нашите тела и умове приемат и обработват много информация, затова реакцията на децата при обличането на определени дрехи би могла да отнеме много повече време. Детето може да реагира различно – от всякаква липса на реакция към дрехите до усещане и забелязване на всеки малък детайл, който докосва кожата и създаването на дискомфорт от концентрирането върху точно това чувство и липсата на възможност да се мисли за нещо друго.

Децата, които имат свръхчувствителност към дрехи, могат да откажат да носят каквото и да е облекло. Ако им дадете възможност да изберат сами, децата биха могли да подберат къси панталонки или тениски в неподходящото за тях зимно време или дебели дрехи с дълги ръкави по време на топлите дни. Децата със свръхчувствителност могат да се оплакват, че чувстват дрехите си драскащи, сърбящи или твърде затоплящи за тях.

Рутинното обличане на дете със свръхчувствителност би могло да включва негативни емоции, сълзи, проява на нервни изблици и излизане навън много по-късно от очакваното и планирано време. Тези реакции не са приятни нито за детето, нито за родителите.

Необходимо е да направим разграничение между проявата на чувствителност от страна на детето по отношение на неговото облекло и това детето да има определени предпочитания за своите дрехи и за това как би искало да се облича и да изглежда. Много деца искат да си изберат какви чорапи или каква рокличка да сложат. В някои случаи отказът на детето да се облече може да е свързан и с определен модел на поведение. Например може да отказва да се облече само преди училище, но няма проблем да го направи преди разходка в парка. Професионалните терапевти биха могли да помогнат при преодоляването на тези ситуации и проблеми и с тяхна помощ да изберете най-подходящият подход за вашето дете и за цялото семейство.

Защо някои деца проявяват чувствителност към облекло?

Различните хора обработват по различен начин сензорната информация, която получават. Някои хора например харесват пикантни храни, а други просто не ги понасят. Едни обожават рок музика и концерти, а други се влудяват от шума и тълпите. Нашата нервна система има изключително трудна работа. Тя ни помага да сортираме цялата входяща информация, което от своя страна включва усещанията, които получаваме от нашите очи, уши, нос, уста и кожа и начина, по който обработваме цялата информация, която получаваме от тях. Нервната система и сензорните възприятия играят важна роля в обработката на част от получената информация. По този начин истински важното се отсява от по-маловажното. Нервната система и сензорната обработка са важни и при изграждането на привички – навика да не реагираме на текуща сензорна информация, например усещането за дрехите, с които сме облечени. В определени обстоятелства човек може да проявява свръхчувствителност, позната като хиперчувствителност или понижена чувствителност, известна още като хипочувствителност. Възприятието ни за света около нас пряко влияе върху нашето поведение и емоции.

Децата, проявяващи свръхчувствителност към дрехи попадат в категорията на свръхчувствителните индивиди. Усещанията, които имат при носенето на определени дрехи, биха могли да бъдат непоносими и дискомфортни. Поради неспособността да привикват към усещането на облеклото и стимулите, получени от докосванията на дрехите, някои от децата не свикват с усещанията, дори и да бъдат с тези дрехи дълго време.

Понякога децата с аутизъм имат затруднения с регулирането на температурата – усещанията за горещо или студено могат да бъдат дискомфортни за детето.

Храна за размисъл и идеи за дома

 • Сензорните преживявания са уникални. Само защото нещо ви се струва меко, не означава, че детето ще го усеща като меко и съответно ще изпита това, което вие изпитвате. В някои случаи детето може да е с противоположни усещания.
 • Потърсете моделите. Водете си записки (може да смятате, че помните всички детайли, но записките ще ви покажат, че винаги забравяте по нещо). Запитайте се, какво би облякло вашето дете? Забелязали ли сте по кое време на деня детето чувства дрехите си некомфортно или кой помага на детето с обличането? Оказват ли влияние дейностите, които се вършат след обличането на дрехите? Детето ви усеща ли температурата по по-различен начин, отколкото вие я усещате? Цялата тази информация би ви помогнала да разберете кой е най-добрият подход за справяне с трудностите при обличането на детето.
 • При възможност може да попитате детето защо точно това облекло не е удобно за него. В зависимост от отговора можете да действате по някой от следните начини:
  -Старайте се да избирате детски дрехи без етикети. Постарайте се преди обличане да премахнете всички етикети, които биха причинили дискомфорт на детето.

-Покрийте ластиците на дрехите, избягвайте бродериите и релефните платове.

-Бихте могли да изперете дрехите повече от един път, за да може да ги омекотите, преди да облечете детето. За да ускорите този процес, може да приложите следните алтернативи: купувайте дрехи втора употреба или добавете няколко тенис топки по време на сушенето на дрехите в сушилня.

 • Може да позволите на детето да прилага известен контрол в процеса на избор на облеклото си – позволете му да избере дрехите, с които би искало да бъде облечено. Ако детето избере неподходящи дрехи, като например тениска, която да носи през зимата, то бъдете подготвени и вземете други по-дебели дрехи със себе си за всеки случай.
 • Изберете правилния размер дрехи. Обърнете внимание на това, дали детето ви предпочита по-тесни или по-широки дрехи.
 • Ако намерите дрехи, които много им допадат, купете ги в няколко цвята. Може да помислите за купуването на същите дрехи в по-голям размер, за момента, когато детето надрасне текущия размер дрехи. Ако броят е ограничен или няма достатъчна наличност,потърсете същия артикул онлайн.
 • Не забравяйте колко е важно бельото! Чорапите, които се отпускат или имат дебели шевове или бельото с открити шевове може да не са удобни на детето. Помислете за подходящи алтернативи.
 • Използвайте подходящ прах за пране. Добре е перилните препарати да бъдат без химикали и аромати, които биха подразнили детето.
 • Положете усилия да намалите чувствителността на детето при смяната на дрехи и преобличането. Играйте на нещо с детето, докато се преоблича, за да го разсейвате.

Помислете над възможността да награждавате по някакъв начин детето след всяко преобличане. Използвайте всички възможности, с които бихте могли да мотивирате детето си в тези моменти. Имайте предвид, че това, което работи в конкретния момент би могло да не сработи в следващия.

Какво следва?

Важно е да се има предвид, че всяко дете е различно и някои от изброените по-горе съвети да не са работещи с вашето собствено дете. Може да намерите допълнителна информация и на Acorn Autism, където може да получите съвети и решения, свързани с проявата на чувствителност към облеклото от страна на детето ви.

Друго важно нещо, което може да предприемете, е да се свържете за консултация с терапевт с опит в работата с деца, проявяващи затруднения в сензорната обработка. Екипът на Acorn Autism може да окаже подкрепа на вас и детето ви при наличие на затруднения, свързани с повишена или недостатъчна сензорна чувствителност.

Забележка:Публикуваната по-горе информация не е предназначена за диагностициране или лечение и не трябва да замества личната консултация с квалифициран специалист!

Източник:https://www.acornautism.co.nz
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Биляна Камбурова
Редакция: Диана Стойкова
Photo credit: Freepik