Ваксината срещу туберкулоза може да е полезна срещу появата на екземи при новородените

Ваксината срещу туберкулоза може да е полезна срещу появата на екземи при новородените

Създадената преди век ваксина срещу туберкулоза, може да намали появата на екземи при бебета от високорискови групи, заради благоприятни ефекти извън основната цел на имунизацията, показва ново проучване на Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) – най-големият институт за детско здраве в Австралия.

С БЦЖ ваксината срещу туберколоза, използвана в Австралия до 80-те години*, са проведени клинични проучвания, които да установят дали ваксината може да намали проявата на алергии и случаите на инфекции при бебета.

Първите заключения, публикувани в списание Allergy, показват, че BCG ваксината има умерена ефективност срещу екземи при високорискови новородени. Все пак, авторите отбелязват, че на този етап от проучването не са налични достатъчно доказателства, които да обосноват препоръчването на неонатална ваксинация с БЦЖ за всички бебета, с цел да се предотврати появата на екзема през първата година.

По-изразен положителен резултат е отбелязан при новородените с двама родители с алергични прояви – сенна хрема, астма или екзема. При тези бебета еднократна доза БЦЖ скоро след раждането намалява честотата на поява на екземи с 25%.

Главните експерти в проучването – проф. Нигел Къртис, д-р Лори Питет и д-р Никол Месина, провеждат тестовете като част от изследването „БЦЖ за намаляване на алергии и инфекции“ (Melbourne Infant Study: BCG for Allergy and Infection Reduction – MIS BAIR).

Клиничните изследвания се провеждат в контролирана среда и включват случайно подбрани субекти с цел оценка на ефекта от неонатална ваксинация с БЦЖ върху възможни алергии и инфекции през първите пет години от живота на детето.

Проучването се базира на идеята, че ваксината стимулира имунната система като я прави по-издръжлива в борбата с инфекциите и по-малко податлива на алергии.

В изследването са включени 1 272 бебета, които след раждането си са разпределени на случаен принцип в две отделни контролни групи – на ваксинирани и неваксинирани.

Експертите в проучването са проследили развитието на децата до навършване на първата им годинка, като взимат под внимание честотата на проявени хранителни алергии, поява на екземи, както и случаите на инфекциозни заболявания. Екипът ще продължи да наблюдава децата до 5-годишна възраст и ще следи за ефекта от ваксината по отношение на респираторни заболявания, алергии и астма.

*БЦЖ ваксината е била част от задължителния имунизационен календар в Австралия до 1985 г. Заради много редките случаи на туберколоза на континента ваксината днес не е задължителна, а само препоръчителна за конкретни групи от населението – като аборигени, островитяни от Торесовия проток и др.

Източник: https://www.mcri.edu.au
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мари Степанян
Редакция: Благовеста Симеонова