Разпознава ли ме бебето ми?

Разпознава ли ме бебето ми?

От момента, в който поемете бебето си за първи път в прегръдките си, знаете, че то е ваше. Готови сте да се грижите за него и да го обсипвате с любов. Но дори в онези първи дни, когато знаете, че вашето мъниче е напълно зависимо от вас, вече копнеете за онзи намек за признание в очите му – разбирането, че то също знае кой сте вие!

Добрата новина – вашето бебе ви разпознава още от раждането си!

„Мозъкът на бебето започва да се развива още в утробата. Докато се появи на бял свят, то вече може да разпознава гласа ви“, отбелязва д-р Лиза П. Хоанг, педиатър в болница „Провидънс Мишън“ в Калифорния, САЩ. С напредването на растежа, мозъкът на бебетата продължава да се развива, а способността им да разпознават, запомнят и дори да им липсват хората около тях, нараства.

В тази статия ще научите за забележителните скокове в растежа, които бебето прави в уменията си за запомняне през първата година, както и за това как се повишава възприятието му за вас и за другите близки.

Как се развива паметта на бебето?

Мозъкът на бебето започва да расте през третата седмица от бременността, когато започва и развитието на клетките, които в крайна сметка ще изграждат нервната система. До деветата седмица от бременността бебетата са развили гладка структура, която се разпознава като мозък. Оттук нататък мозъкът продължава да расте и да се оформя с бързи темпове, докато бебето ви навърши около 2 години.

Човешкият мозък има три основни части – церебрумът, който включва мозъчната кора, мозъчният ствол и малкият мозък. В мозъка има и по-малки структури, включително лимбичната система, която се състои от хипокампуса и амигдалата. „Лимбичната система и фронталният дял на мозъчната кора контролират паметта“, обяснява д-р Хоанг.

Макар физическото развитие на мозъка на бебето да е това, което определя функцията на паметта, околната среда и стимулите, които то получава, са също толкова важни през първите няколко години от живота му. „Общуването с мъничето и осигуряването на стимулираща среда с много възможности за наблюдение, учене и взаимодействие с играчки, предмети и хора спомагат за развитието на мозъка“, изтъква д-р Хоанг.

Ранни признаци на разпознаване при бебетата

Първо, бебетата разпознават гласа ви, особено ако говорите много по време на бременността. Проучвания показват, че долавянето на звуците на гласа ви още в утробата помага на бебетата да развият вродено предпочитание към вас при раждането, както и важни слухови умения за учене и запомняне.

Способността на мъниците да разпознават лицата на своите родители и други роднини се развива бързо през първата година от живота им. „Честотата на излагане – или колкото повече пъти те виждат и взаимодействат с близки хора като баби, дядовци, лели и чичовци – играят огромна роля за това кого са в състояние да разпознаят“, казва д-р Хоанг. Ето кога можете да очаквате да видите този проблясък на разпознаване.

1 до 4 месеца

През първите няколко месеца от живота си бебетата обръщат внимание на лицата около себе си. „Те ще започнат да разпознават лицата на родителите си, както и лицата на другите хора, които се грижат за тях и дори на познатите“, посочва д-р Хоанг.

“До 4-месечна възраст бебетата разпознават добре лицата на околните, особено тези на родителите си”, добавя педиатърът д-р Кристина Джоунс, старши медицински съветник в PMPediatrics, най-голямата група за спешна медицинска помощ за деца в САЩ. Това може да се отнася дори за членовете на семейството, които виждат няколко пъти седмично.

5 до 8 месеца

Тъй като бебето продължава да се запознава все по-добре с вашето лице и с тези на роднините или приятелите, които вижда най-често, то ще започне да прави разлика между познати и непознати хора. „В този момент бебето може да каже дали някой е непознат“, казва д-р Хоанг. „Около 6-месечна възраст то вероятно ще разпознава членовете на семейството, които вижда и с които общува веднъж седмично. Ако вижда някои членове на семейството или приятели по-рядко, може да му отнеме повече време, за да разпознава тези лица.“

На около 6 месеца бебето ще започне да разпознава и да реагира и на собственото си име. “Това важи при условие, че сте използвали собственото му име постоянно – местоименията могат да бъдат объркващи за бебетата и малките деца”, посочва д-р Хоанг.

9 до 12 месеца

С наближаването на едногодишна възраст, бебетата трябва да разпознават родителите си и други хора, които виждат редовно. „Ако до около 12-месечна възраст, родителят има чувството, че бебето му изобщо не го разпознава, трябва да обсъди този въпрос с педиатъра“, изтъква д-р Джоунс.
По време на тази фаза бебетата ще започнат да разпознават и предмети и играчки. „Ще започнете да забелязвате, че бебето развива и своите предпочитания, като често ще има любима играчка“, добавя д-р Хоанг.

Помни ли ме бебето?

Ако бебето изглежда щастливо, когато ви види, означава ли това, че то визуализира лицето ви в спомените си, когато сте разделени?

Краткият отговор е – не съвсем. „През първите месеци става въпрос не толкова за „запомняне“, колкото за формиране на връзка на доверие с родителите или хората, които се грижат за него“, обяснява д-р Джоел Маконлог, педиатричен лекар в Stanford Children’s Health. „Ако на нуждите на бебето се отговаря бързо и с любов, то ще развие чувство за доверие и увереност и ще формира любяща привързаност към този, който се грижи за него“.

Макар това преживяване да не е точно спомен в истинския смисъл на думата, за едно бебе то е доста близко. „За повечето от нас първите спомени често започват едва около 3-годишна възраст или по-късно и не помним много ранни събития“, казва д-р, Маконлог.

„Въпреки това бебетата от най-ранна възраст разпознават и реагират позитивно на познати хора и места и имат емоционални или имплицитни спомени. Споменът на тази възраст е чувството, че за тях се полагат грижи и са на сигурно място“.

Липсвам ли на бебето?

Малките бебета могат да разпознаят лицата на родителите си и на други роднини, но едва на по-късен етап започва да им липсва любим човек, който не е наблизо. Това е така, защото те се нуждаят от време, за да осъзнаят постоянството на обектите. „Това означава, че те започват да осъзнават, че познатите хора и предмети все още съществуват, дори когато не са в полезрението им“, обяснява д-р Хоанг.

Ето как бебето ви вероятно ще развие осъзнаване на постоянството на обектите, а заедно с това и чувството, че ви липсва, през първата година от живота.

1 до 4 месеца

Единствената грижа на новороденото бебе е дали нуждите му са задоволени – и няма голямо значение кой ги задоволява. „Бебето ще може да разпознае, ако човекът, който се грижи за него, не е основният грижещ се“, казва д-р Хоанг. „Но ако нуждите на бебето се задоволяват, то лесно може да се приспособи към този човек, който е с него в момента.“

Поради тази причина, дори и да знаят кои са родителите им или други близки хора, които се грижат за тях, бебетата не са непременно притеснени, ако не сте наблизо.

5 до 8 месеца

В средата на първата си година бебетата започват да развиват чувството за постоянство на обектите. „Преди тази възраст, ако родителят вземе блокче или играчка, от която детето се интересува, и я скрие под одеялото, бебето може първоначално да изглежда объркано, но след това да забрави предмета“, обяснява д-р Маконлог. „След като се развие чувството за постоянство на обекта обаче, то ще потърси играчката. Това е моментът, в който играта на криеница става забавна!“

Това е и първата стъпка, с която ще започнете да липсвате на малкото дете, когато не сте наблизо. „Бебето ще започне да разбира кога е отделено от вас“, казва д-р Хоанг. “И когато ви няма, може да поиска отново да бъде с вас – с други думи, ще му липсвате”.

За съжаление, развитието на постоянството на обектите е и първата стъпка към развитието на тревожност от раздяла при бебетата. „Бебето не разбира, че вие или друг грижещ се за него човек, винаги ще се върнете“, отбелязва д-р Хоанг. „Излизането на среща или отиването в друга стая може да го накара да се тревожи, за да не се раздели с вас“.

9 до 12 месеца

Сега, когато бебето вече е развило чувството за постоянство на обектите, вече може и да му липсва всеки (и всичко), което е разпознавало с любов. Тази тревожност от раздяла може да продължи до 3-годишна възраст, когато то ще започне да разбира концепцията, че ще се върнете след определен период от време.

През втората половина на първата година у бебето може да се появи и страх от непознати хора. „Бебетата развиват тревожност от непознати около деветия месец“, споделя д-р Джоунс. „Това може да се прояви като срамежливост, нервност или недоверие към всеки, когото не познават.“

В заключение

Мозъкът и паметта на бебето започват да се развиват само няколко седмици след зачеването и продължават да растат с бързи темпове през цялото детство. То може да започне да разпознава вашето лице и лицата на близки роднини на около 4-месечна възраст. Само няколко месеца, след като бебето за първи път започне да се радва, когато ви види, то може да започне и да плаче и да е нервно, когато сте разделени.

Най-добрият начин, за да улесните така важното развитие на осъзнаването на за околните, е да говорите на бебето и да му се усмихвате често. Но също така е важно да помните, че макар да се очаква мъничетата да придобият определени основни социални умения през първата си година, вашето бебе може да достигне до някои важни етапи малко по-късно. Ако имате притеснения относно развитието му, обсъдете ги с педиатъра или с друго медицинско лице.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Иван Бучов
Photo credit: Freepik