Как да създаваме позитивни преживявания за детето си?

Как да създаваме позитивни преживявания за детето си?

Първата година от живота на детето е свързана с бурен растеж и развитие. Лесно можем да забележим как в ръцете ни новороденото се превръща в гукащо бебе, започва да се смее и кикоти, след това се опитва да се повдига и сяда, а още по-нататък – опитва да ходи и говори. През това време малките човечета се развиват и емоционално, като започват да опознават света на възрастните.

За щастие, за родителите е естествено да осигуряват любовта, от която бебетата и малките деца се нуждаят. Сред множеството промени, които настъпват в живота на майките и техните партньори след раждането, е и значителното повишаване на нивата на хормона окситоцин. Този хормон е известен още като „хормон на любовта“. Той създава прилив на емоции, които укрепват връзката между децата и родителите им.

Как да бъдем позитивни към бебето всеки ден?
Позитивните преживявания в ранното детство спомагат за създаването на добри модели и изграждането на силна основополагаща връзка, която продължава през целия живот.

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, докато вие и вашето дете създавате първите си преживявания.

Утешавайте бебето. Всички бебета плачат. Така те комуникират с нас, докато се научат да говорят. Често е лесно да разберем какво кара бебето да плаче. Първо, проверете дали бебето е гладно, суха ли е пелената му или пък има нещо друго, което го притеснява.

Понякога бебета просто се нуждаят от внимание и утешаване. Пробвайте да повиете бебето. Това му напомня за комфортното усещане, което е изпитвало в утробата. Много родители откриват и други начини, които помагат бебето да се успокои – например носят го на ръце, тананикат му, пеят му или нежно го люлеят.

И все пак, от време на време бебето ви ще плаче, каквото и да опитвате. Ако се почувствате изнервени, не би му навредило да го сложите в креватчето му и да го оставите да поплаче. Просто не забравяйте, че в тази възраст бебетата често плачат, а също така че тази фаза ще отмине сравнително бързо.

Говорете му.Без съмнение, бебетата все още не разбират думите. Те започват да учат звуковете и ритъма на езика от вас. Докато гукат и бърборят, а вие им говорите, те се учат как да общуват.Говоренето с вашето бебе слага началото на дългия процес на езиковото му развитие. Освен това, така бебетата се научават да разпознават чувствата.

Понякога това може да е любов. Друг път – разочарование, радост или скука.

Когато ви чуват как говорите, слушат звуковете и ритъма на речта ви, наблюдават израженията на лицето ви и начина, по който ги държите, бебетата се учат как се изразяват емоции.

Някъде около втория месец бебето ще започне да ви възнаграждава с усмивки и кикотене, а след това и с бърборене. Всички тези прекрасни и естествени промени у детето са първите стъпки, чрез които то се учи да говори. Това е и сигнал, че бебето ви се развива добре.

Гушкайте го.Бебетата се чувстват в безопасност и обичани, когато са в обятията на своите родители, баби и дядовци, или на хората, които се грижат за тях. Тази физическа близост ги успокоява и им помага да контролират емоциите си. Всъщност физическата връзка между бебета и родители е толкова важна, че педиатрите препоръчват контакт „кожа до кожа“ (например, поставяне на бебето на гърдите на майката) веднага след раждането, което помага на новороденото да се адаптира към живота. Гушкането на бебето от родителите му е толкова полезно, че в някои болници това дори е включено като част от грижите за недоносени бебета. Този израз на любов възнаграждава бебето. Това носи радост и на родителите.

Вярвайте в себе си.Връзката между родители и деца е най-важната и удовлетворяваща връзка, която създаваме. Тази връзка прави родителите и децата стабилни и устойчиви както в радостните, така и в трудните моменти от живота.

Създаването на положителни преживявания през първата година е много полезно за бебето, защото това му помага впоследствие да изгражда здравословни взаимоотношения през целия си живот. Освен това, положителните преживявания носят удоволствие и за вас като родители.

Няколко думи за това как да обръщаме внимание и на себе си
Знаете ли, че в един или друг момент почти всички родители също плачат? Когато бебетата спят малко и плачат много, вие вероятно се чувствате уморени, изтощени и изнервени. Това е идеалният момент да потърсите подкрепа от друг възрастен. Това може да бъде вашата половинка, родител, брат/сестра или добър приятел. Не забравяйте, че близките ви хора искат да ви бъдат полезни, но понякога не знаят как да го направят. Когато се обърнете за помощ, вие давате шанс на любимите си хора да се чувстват полезни.

Вашият педиатър също може да ви помогне
Някои бебета са по-придирчиви от други. Ако имате въпроси, не забравяйте, че педиатрите имат опит със стотици родители и могат да ви дадат безценни съвети, за да преминете по-лесно през тази фаза. Потърсете ги.

Източник: healthychildren.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Цветкова
Редакция: Петя Радева