Как да говорим с малките деца за секс?

Как да говорим с малките деца за секс?

Каква е подходящата възраст, на която да започнем да говорим с детето си за секс?
Сексуалността е част от живота на всеки човек, независимо на каква възраст е той. Докато вашето дете расте и се развива, вероятно споделя с приятели „лични неща“. Любопитството му е напълно естествено и децата на всяка възраст имат въпроси. Когато детето ви е готово да се обърне към вас с въпроси, като към родители, вие трябва да сте готови да отговорите.

Откъде да започнем
В ежедневието има много случки, които дават възможност да заговорите с детето си по теми, свързани със секс. Това са подходящите ситуации, за които трябва да следите, както например подходящ момент да поговорите за частите на тялото е по време на къпане, а не по време на вечеря. Раждане или бременност в семейството е подходящ момент да поговорите как се зачеват и раждат бебета. Гледането на телевизия също може да предостави подходящи ситуации да дискутирате с детето си въпроси за сексуалността.

Подходящи ситуации могат да се открият навсякъде, докато пазарувате, в киното или дори в парка. Използвайте ги, когато се случат. Не е нужно да четете реч. Първо опитайте да разберете какво вече е известно на детето ви. Оставете го то да води разговора с въпросите си. Някои деца не биха поискали информация, ако смятат, че ще ви е неудобно да говорите по темата, други пък биха провокирали, задавайки неудобни въпроси. Говорете открито и дайте увереност на детето, че може да попита за всичко.

Когато детето ви започне да задава въпроси следните правила биха могли да улеснят и двете страни:

  • Не се разсмивайте или хихикайте дори и ако въпросът е наивно сладък. Това може да накара детето ви да се засрами от любопитството си.
  • Опитайте се да не изглеждате твърде загрижен или сериозен от въпроса.
  • Бъдете кратки, не изпадайте в дълги обяснения. Отговаряйте с прости думи, 4-годишното ви дете няма нужда да се запознава подробно със сексуалния акт.
  • Бъдете откровени, използвайте истински имена за всички части от тялото.
  • Проверете дали детето ви иска или има нужда да получи още отговори. Завършвайте отговорите си като попитате детето дали отговорът ви достатъчно му е изяснил поставения от него въпрос.
  • Слушайте отговорите на детето и следете за реакциите му.
  • Бъдете подготвени да се наложи да повтаряте.

Ако ви е неудобно да говорите за секс или по конкретни въпроси в тази връзка, споделете това с детето си. Обмислите да се посъветвате с роднина, близък семеен приятел или педиатъра ви как да говорите с детето по тези въпроси.

Въпроси, които може да очаквате:
Въпросите, които детето ви задава и отговорите, които са подходящи за него са в зависимост от възрастта на детето и способността му да разбира отговорите.
Ето някои от въпросите, които детето е вероятно да постави и какво е подходящо да знае по тях на определена възраст:

Предучилищна възраст
„Как съм се озовал в корема ти?“
„Къде съм бил преди това?“
„А как излязох?“
„От къде идват бебетата?“
„Как така момичетата нямат пенис?“

18 месеца – 3 годишна възраст. Детето ви започва да изучава тялото си. Добре е да научите детето си на истинските наименования на частите от тялото. Измислянето на други имена за определени части може да създаде впечатление у детето, че има нещо лошо в истинските наименования. Научете детето си кои са интимните части на тялото, които не бива да са открити /частите, които се покриват с бански/.

4 – 5-годишна възраст. Възможно е детето ви да започне да се интересува от основните въпроси на сексуалността, своята собствена и тази на противоположния пол. Възможно е да попита откъде идват бебетата и защо телата на момчетата и момичетата са различни. Възможно е да докосва гениталиите си и да проявява интерес да докосва гениталиите на други деца. Това са прояви на нормален интерес, а не на зряла сексуална активност. Въпреки това, детето ви трябва да се научи какво е подходящо и какво не е подходящо да прави. Поставянето на граници е въпрос на семейна преценка.


Бихте могли да решите да научите детето си на някои от следните правила:

  • Интересът към гениталиите е естествен и здравословен.
  • Голотата и изследването на собственото тяло не са подходящи на публични места.
  • Никой друг, дори близки приятели или роднини, не бива да го докосват по интимните части. Изключение правят само лекари или сестри по време на медицински преглед или родителите, когато се опитват да установят причината за болка в областта на гениталиите.

Училищна възраст
„На колко години момичетата могат да имат бебета?“
„Защо момчетата имат ерекция?“
„Какво е менструален цикъл?“
„Как се осъществява сексуалният акт?“
„Защо някои мъже харесват други мъже?“

5 – 7-годишна възраст. Детето ви вече знае много повече за сексуалното общуване. То може да се поинтересува какво е сексуалното общуване при възрастните. Въпросите му вероятно ще стават по-сериозни с опитите му да установи каква е връзката между сексуалността и бебетата. Възможно е да си създаде собствена теория за това как функционират човешките тела и как се създават бебетата. Възможно е също да се обърне с въпроси към приятелите си.
Важно е да създадете здравословна представа за сексуалността у детето ви. Уроците и ценностите, които получи на тази възраст, ще го съпътстват и като възрастен и ще насърчат създаването на смислени връзки.

8 – 9-годишна възраст. Детето ви вероятно вече си е изградило представа за правилно и грешно. Способно е да разбере, че сексът е нещо, което се случва между двама души, които се обичат. Възможно е да се поинтересува как мама и татко са се запознали и влюбили. Като възникнат въпросите за романс, любов и брак, вероятно е да попита и за хомосексуалните връзки. Обяснете, че харесването и любовта не зависят от пола.

На тази възраст детето ви преминава през много промени, които го подготвят за пубертета. Докато осъзнава все повече сексуалността си, важно е да поговорите, че е добре да отложи сексуалния акт, докато стане по-голямо. Трябва да поговорите за контрацептивните средства и за болестите, предавани по полов път, особено за ХИВ. Уверете се, че разбира как се разпространяват тези болести и как може да се предпази от тях и от бременност. Да научите детето си на отговорност в сексуален план е един от най-важните уроци.

Запомнете:
Разговорите за секс и сексуалността ви дават възможност да споделите вашите ценности и възгледи с детето си. Понякога темите или въпросите може да са неудобни, но е важно детето ви да знае, че във ваше лице има един винаги надежден и откровен източник, към който може да се обърне за отговор.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Дияна Христова
Източник:https://www.healthychildren.org