„Защото аз казах така!"

„Защото аз казах така!"

(Това ли е най-доброто, което можем да направим?)

Има добри начини да възпитавате дете със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието (ADHD). Заяждането, викането и наказанието не са сред тях. Тук ще научете как да прекъснете порочния кръг на игнориране, заяждане, викане и наказание.

1.Прекъснете кръга на заяждане!
Отглеждането на дете с ADHD може да предизвика търпението и добрата преценка на родителя. Както всички деца понякога правят лош избор, по отношение на собственото си поведение, така и родителите могат да вземат лоши решения при дисциплинирането на това поведение. Вместо да използват твърди, но състрадателни подходи, родителите на деца с ADHD често се вкарват в порочния кръг на игнориране-заяждане-викане-наказание. Звучи ли познато? Опитайте тези стратегии за възпитаването на деца, за да прекъснете кръга веднъж завинаги!

2. Какво да направите: Реагирайте бързо!
Бързо преместете хора или предмети, за да предотвратите лошо поведение. Например, ако децата ви започнат да се карат за играчка, може да кажете: „Алекс, седни там! Мария, стой тук! Ще взема това и ще го кача тук. „ По същия начин, ако детето ви се прибере за вечеря и откаже да си измие ръцете преди хранене, незабавно вземете чинията му от масата и мълчаливо посочете ръцете му.

3. Какво да не правите: Не игнорирайте лошото поведение на детето си!
Трябва да реагирате на поведението на детето си, когато е добро и лошо. В противен случай то може да прочете мълчанието ви като „няма да ти обърна внимание или да се грижа за теб“ или дори „отхвърлям те“. Детето може също да предположи, че мълчанието ви означава одобрение на това, което прави – дори когато в действителност вие не го одобрявате.

4. Какво да направите: Бъдете кратки!
Сведете думите си до минимум. Някои от най-добрите родителски съвети, които могат да бъдат дадени, са обобщени в следното изказване: Колкото по-малко думи използвате, когато говорите с детето си с ADHD, толкова по-ефективни (и чути) ще бъдат те. Кажете му веднъж ясно и точно какво очаквате от него! След това спрете да говорите!

5. Какво да не правите: Не бъдете твърде разговорливи!
Важно е да не говорите продължително за това какво прави вашето дете грешно. Думите са като гумите на автомобила: всеки път, когато се трият в настилката, губят протектора си и стават по-малко ефективни при стартиране, спиране и управление. В крайна сметка те изобщо няма да имат „сцепление“ – тъй като в крайна сметка ще станат гладки.

6. Какво да направите: Запазете спокойствие!
Не позволявайте на гнева ви да надделее. Кажете си, че няма да отворите устата си, докато не сте достатъчно спокойни, за да говорите с нормален и сърдечен тон. Прекарайте няколко минути сами, за да се успокоите – нещо толкова просто като да се усамотите, за да изпиете чаша вода, може да свърши работа.

7. Какво да не правите: Не викайте!
Опитайте се да не крещите заповеди като сержант на тренировка! Викането показва на дете, че вие, всемогъщият родител, сте загубили контрол. Крещенето също позволява на детето ви да отвърне със същото поведение и да вика в отговор.

8. Какво да направите: Наказвайте справедливо!
Използвайте подходящо наказание, когато реагирате на лошо поведение. Последицата за разливане на млякото може да бъде детето ви да почисти бъркотията, а след това да налее друга чаша и да я постави на по-безопасно място на масата. Няма причина да го обвинявате или крещите, или дори да не му давате храна.

9. Какво да не правите: Не прекалявайте!
Важно е да не прекалявате с наказанието. В повечето случаи суровите наказания, като пляскането, насърчават децата да станат потайни, за да не бъдат хванати следващия път. Те дори могат да накарат детето ви да се съмнява в любовта ви към него – нещо, което искате да избегнете на всяка цена.

Източник: https://www.additudemag.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Мария Христова
Редактор: Люкия Трифонос