Ползите от лечебната физкултура при децата

Ползите от лечебната физкултура при децата

КАКВО Е ЛФК?

Лечебната физкултура (ЛФК) е комплекс от физически и дихателни упражнения, които имат общ здравен и терапевтичен ефект върху детския организъм. Упражненията по ЛФК са много полезни при хронични или вродени аномалии на мускулно-скелетната система, респираторната и храносмилателната система. Редовното и адекватното физическо натоварване насърчава хармоничното развитие на детето, а също така и намалява честотата на други заболявания.

КОГА СЕ ПРИЛАГА ЛФК?

Лечебната физкултура е естествен метод, който оказва благоприятно влияние върху детския организъм, помага и за хармоничното развитие или за по-лесното възстановяване след различни заболявания или травми. Благодарение на физическите упражнения се извършва нормализиране и подобряване на метаболитните процеси. Също така се прилагат и някои физиотерапевтични упражнения, които предотвратяват деформацията на мускулно-скелетната система и подпомагат растежа и развитието й.

Ако детето редовно се занимава с лечебна физкултура, това ще помогне да се избегнат редица общи заболявания при децата, като изкривяване на гръбначния стълб, плоски стъпала, нарушена поза, изкривявания на долните крайници. В същото време лечебната физкултура има роля в укрепването на общото физическо състояние, повишаване на защитнити сили на организма, което респективно предпазва децата от лесно разболяване.

Важно е лечебната физкултура да се прилага навреме, тъй като съществува риск тези заболявания да доведат до по-сериозни проблеми при децата, като например изоставане в растежа и развитието, както и до увреждане на някои от основните функции на организма. Ето защо е от изключително значение да се прилага ЛФК, не само като лечение, но и като превенция.

КАК СЕ ПРОВЕЖДАТ УПРАЖНЕНИЯТА ПО ЛФК?

Лечебната физкултура за деца има една основна характеристика – голям брой различни упражнения и игри, които са подбрани индивидуално за всяко дете, като се вземат предвид възрастта, нивото на развитие, както и индивидуалните характерови и двигателните умения на детето. Самите упражнения са увлекателни, като не оставят детето да скучае, карат го да се чувства комфортно и спокойно. Курсът по ЛФК може да се провежда както в група, така и под формата на индивидуални консултации.

Нашите специалисти ще изберат най-подходящите упражнения за Вашето дете, както ще Ви покажат и техники, които можете да използвате всеки ден във Вашия дом.

Запишете детето си за безплатен час по лечебна физкултура на 29.08.2018 (сряда)
с нашия рехабилитатор и ерготерапевт Милица Соколов.

lfk free day

Запишете детето си на редовни занимания по лечебна физкултура в
Център за детско развитие „Малки чудеса“. В група или индивидуални занимания.

lfk