Системата за домашна работа, която наистина работи

Системата за домашна работа, която наистина работи

Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието (ADHD) и домашните се смесват като масло и вода. Всички малки детайли – от записването на задачи до запомнянето на сроковете – изискват интензивен фокус и памет. С тези съчетания учителите и родителите могат да заменят истерията след училище с по-високи оценки.

Писането на домашна работа, когато имате ADHD, е болезнено. Учениците трябва да копират задания, да носят вкъщи правилните книги и да следят сроковете – всички трудни задачи за деца с лош фокус, внимание или памет.

Mожете ли да помогнете на детето си за домашна работа? Да, чрез създаване на последователност от действия у дома и в училище. Въпреки че може да отнеме няколко месеца, преди новите рутини да се превърнат в навици, резултатът ще дойде с по-добри работни умения, чувство за постижения и много усмивки след училище.

Решения за домашна работа при ADHD в училище:

Оставете време за записване на домашните задачи

Учителите трябва да напише задачите за деня на дъската и да ги прочетат на глас, за да подсилят информацията. Ако дефицитът на внимание или езика затруднява някои деца да преписват домашната работа, дайте на всеки напечатан лист със задачи, който да си вземат у дома.

Създайте „приятели за учене“

Групирайте децата, за да могат взаимно да проверяват книжките си със задачи и да се уверят, че всичко е правилно и на правилното място. В края на деня приятелите могат да си помагат като съберат плановете и книгите, от които ще се нуждаят у дома.

Създайте папка „Завършена работа“

Тази папка ще служи като напомняне какво трябва да върнете в училище. За деца, които имат проблеми със запомнянето на домашното, включете лист, който родителите да подпишат и приберат в раницата, след като домашното е направено.

Облекчете натоварването на домашната работа

Децата с ADHD работят бавно и могат лесно да се разочароват. Опитайте да намалите натоварването им, като зададете само нечетните номера от математически задачи. По този начин ученикът може да демонстрира наученото, без да бъде притискан твърде силно.

Идеи за справяне с домашна работа при ADHD вкъщи

Уверете се, че домашната работа стига до вкъщи

Ако детето ви има проблеми със записване на задачите за домашната работа, говорете с учителите. Те може да дадат идеи как да детето да ги запомня по-лесно или може да ви изпратят по имейл задачите за вкъщи.

Имайте време за домашна работа

Някои деца трябва да си вземат почивка след училище, докато други работят най-добре, докато все още са в „учебен режим“. Ако дейностите след училище затрудняват редовния график, помогнете на детето да управлява времето, като направи седмично разписание, в което е отбелязан началния и крайния час за домашното всеки ден.

Създайте място за домашна работа

Намерете място, където детето ви може да работи удобно. Някои музикални фонове могат да помогнат на децата да се съсредоточат, но в противен случай сведете разсейванията до минимум.

Не го оставяйте да отлага

Уверете се, че детето ви разбира задачата и започва. Останете наблизо, за да можете да го насочвате и да предлагате подкрепа.

Планирани почивки

Концентрацията отнема много енергия за деца с ADHD. Пет минути почивка на всеки 20 минути им помага да се презаредят.

Как родителите могат да направят домашна работа приятно време?

Уважавайте „точката на насищане“ на вашето дете

Ако детето е твърде уморено, стресирано или разочаровано, за да завърши домашното си, оставете го да спре. Напишете бележка на учителя, обясняваща ситуацията, а ако това се случва всяка вечер, говорете с него за намаляване на натоварването с домашните.

Подгответе нещата за училище

Проверете дали детето ви се е подготвило за училище, дали завършената домашна работа е прибрана а в чантата му и дали чантата е поставена до входната врата.

Хвалете усилията на детето си

Някои деца се възползват от символна система. Когато детето ви завърши домашното навреме, добавете звезда към таблицата. След това звездите могат да бъдат осребрени за специални привилегии или елементи от списък с желания.

Източник: https://www.additudemag.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Мария Христова