Как да ограничим манталитета на жертва на детето си

Как да ограничим манталитета на жертва на детето си

Важно е детето ви да знае, че неуспехът на тест в училище или провала в някоя игра не го прави жертва. Провалът, отхвърлянето и разочарованието са част от живота. Помогнете на детето си да се научи да поема лична отговорност за начина, по който мисли, чувства и се държи, за да не премине през живота, настоявайки, че е жертва на злобни хора и нещастни обстоятелства! Дори когато се сблъсква с трудности, дайте възможност на детето си да се вижда като психически силен човек, който може да издържи на несгодите!

Съвети за предотвратяване на манталитет на жертва

Независимо дали вече виждате предупредителни признаци за манталитет на жертва, или се надявате да предотвратите позицията на „нещастния аз“ преди тя да започне, ето седем стъпки, които можете да предприемете, за да овластите детето си:

1. Създайте ритуали за благодарност

Благодарността предпазва от самосъжаление. Прекарвайте време всеки ден в разговори за това, за което сте благодарни! Дори когато се сблъскате с трудни обстоятелства, дайте пример за благодарност!
Създавайте ежедневни ритуали, които ще помогнат на детето ви да разпознае всички причини, поради които трябва да бъдат благодарни! Ето няколко идеи:

  • На вечеря попитайте детето си за най-хубавата част от деня му
  • Преди лягане ги помолете да назоват три добри неща, които са се случили
  • Създайте дъска за благодарност и прикрепете към нея бележки, описващи за какво сте благодарни всеки ден

2. Заглушете отрицателно мислене

Някои деца са склонни да имат по-песимистичен възглед от други. Но с малко помощ те могат да открият, че негативно им мислене може да не е точно. Помогнете на детето си да заглуши негативното си мислене, като потърсите изключения от правилото! Ако настояват: „Никога не мога да правя нещо забавно“, напомнете им за забавните дейности, в които са участвали наскоро! Ако кажат: „Никой, никога не ме харесва“, посочете хората, които го правят!

3. Изправете се срещу неудобните емоции

Научете детето си как да се справя с неудобни емоции, като страх, безпокойство, гняв и тъга! Децата, които имат здравословни умения за справяне, са по-малко склонни да настояват, че незначителни събития са катастрофални. Дисциплинирайте поведението на детето си, а не емоцията! Кажете им, че емоциите са ОК, но че е важно да се справят с тези емоции по социално подходящ начин! Научете ги на здравословни начини да изразят чувствата си и не им позволявайте да се самосъжаляват всеки път, когато се разстроят!

Дете, което има увереност в способността си да се справи с разочарование, няма да оплаква, че животът е несправедлив, когато например е време да си тръгне от детската площадка.

4. Научете децата на умения за решаване на проблеми

Деца, на които им липсват умения за решаване на проблеми, вероятно ще имат пасивен подход към живота. Дете, което не знае как да си направи домашното по математика, може да се примири с лоша оценка, без дори да се опитва да намери решение. Или дете, което не успее да стане част от футболния отбор, може да заключи, че е ужасен спортист.

Научете детето си как да решава проблеми! Дете, което предприема действия, когато е изправено пред трудности, е много по-малко вероятно да се възприеме като безпомощна жертва. Децата с добри умения за решаване на проблеми могат да предотвратят малките спънки да се превърнат в големи препятствия.

5. Помогнете на други хора

За децата е лесно да си мислят, че имат най-големите проблеми в света. Показвайки им, че има много хора с по-големи проблеми, може да им помогне да видят, че всеки е изправен пред трудности. Помагането на другите може да покаже на детето ви, че независимо колко млади са те или през какви проблеми са минали, имат способността да помагат на някой друг.

Доброволно работете в кухня за бедни, помогнете на възрастен съсед с работа в двора или участвайте в проект за набиране на средства! Включвайте редовно детето си в общественополезни дейности, за да разпознаят възможностите да направят света по-добро място!

6. Учете детето да е напористо

Научете детето си, че не е задължително да бъде пасивна жертва! Ако друго дете вземе играчка от ръцете му, помогнете им да си я поискат обратно! Ако са тормозени от други деца в училище, говорете как да помолите учител за помощ! Децата с умения за самоувереност могат да говорят ясно и открито и да заявят: „Не правете това“ или „Не ми харесва, когато правите това“. Дайте възможност на детето си да използва думите си и ще намалите вероятността то да стане жертва.

7. Ролеви игри за трудни ситуации

Ролевата игра служи като прекрасен инструмент за обучение, защото децата се учат най-добре, когато имат възможност да упражняват уменията си от първа ръка. Помогнете на детето си да се научи да избягва манталитета на жертвата, като му покажете как да се справя проактивно с трудни ситуации! Ако казват, че никой не си играе с тях в междучасията, помогнете им да упражнят как да питат дали могат да играят с вас! Когато осъзнаят избора си в отговор на трудни ситуации, е по-вероятно да предприемат положителни действия.

Източник: https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Мария Христова
Редакция: Люкия Трифонос