Защо за мен като човек с аутизъм да бъдеш „екипен играч“ има различен смисъл?

Защо за мен като човек с аутизъм да бъдеш „екипен играч“ има различен смисъл?

В момента любимата ми онлайн игра е „Скрабъл“ за един човек. Играя сама и виждам колко висок резултат мога да получа. Обикновено получавам един от най-добрите резултати за турнира, много по-висок, отколкото, когато играя с друг участник. Това толкова много ми харесва, че започнах да се замислям каква може да бъде причината.
Просто е.

Аз съм единственият човек, чийто ходове трябва да предскажа. Не мога да разстроя някой друг, нито пък някой друг да ядоса мен, защото аз съм единственият човек, който играе. Мога да планирам предварително ходовете си и да измисля няколко варианта на игра, в зависимост от това какви букви ще се появят. Мога да си разпределя времето, така както аз искам. Никой не ме съди за начина, по който играя, никой не ме разпитва и не трябва да обяснявам начина си на мислене на никого. Истинско блаженство.

Когато бях на 11, получих в края на учебната година получих оценка за поведението си. Доплака ми се. Учителят беше писал как не съм екипен играч и трябва да се науча да работя заедно с другите. Бях много разстроена. В оценката не се казваше какво творчество проявявах, докато решавам даден проблем или какво отношение имам към детайла. Просто се говореше за липса на социални умения.

Не отричам, че най-вероятно съм показала такива. През по-голямата част от живота ми, в зряла възраст се принуждавах да работя като част от екип. Притъпявах инстинктите си и не споделях идеите си, за да не разстройвам хората около мен. Понякога се провалях зрелищно.

Чувствах се все едно нещо в мен не е наред. Причината за това не беше, защото не ми се отдаваше работата в екип. Нито, защото не бях особено добра в нея. Просто я мразех. Презирах я. Думите на учителите „днес ще работите по групи“, ме караха да се чувствам дори зле физически.Това, че се затруднявате да работите в екип, не ви прави лоши в това, което правите. Означава, че просто имате друга роля, която трябва да изиграете сами. Трябва да работите върху нещо, което да ви бъде поверено само на вас. По този начин пак може да допринесете за екипа, все пак всички работите за една и съща цел. Проблемът е, че непрекъснато променящите се изисквания по дадена задача, могат да бъдат много стресиращи и изтощителни.

Доста често в длъжностните характеристики или училищните оценки може да видите колко е важно да работиш в екип.Може да не си екипен играч, но въпреки това да се чувстваш комфортно в кожата си. Дайте ми задача или позиция в даден отбор и аз ще дам всичко себе си. За мен е важно, че съм изпълнила своята част.

В заключение мога да кажа, че ако вие или вашето дете имате затруднения да работите в екип, може би трябва да намерите своята роля в групата и да поставите ясни граници.
Ако се страхувате от груповата работа или мозъкът ви не е настроен за такава, това не ви прави лош човек. Това означава, че можете сами да се справите с всичко, което според мен е доста по-трудно.

Източник: https://themighty.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Радослава Денчева