Бременност и хранителни разстройства

Бременност и хранителни разстройства

Ако имате хранителни проблеми, то тогава трите тримесечия на бременността могат да се окажат сложно предизвикателство. В тази статия журналистката Тифани Лей споделя своя опит за бременност и хранителни разстройства и предлага мнения на експерти за проблема.

Най-сетне съм отново майка, но родителството при мен не дойде по най-приятния начин. По време на второто и третото тримесечие на бременността получих купища непоискани забележки от семейството и приятелите ми. Две от тях ме жегнаха най-много: „Сега вече може да ядеш каквото си поискаш и да ти е простено“ и „Ехааа, ти наистина си станала огромна!“.

След като през целия си живот съм се борила с психически проблеми, включително хранително разстройство, такива изказвания бяха болезнени за мен. Вече се страхувах от рецидив или залитане в токсични навици – да се вманиачавам върху калориите, претоварване с упражнения, преяждане, пречистване и гладуване, неща, с които се бах борила с огромни усилия през последното десетилетие.

Но по време на бременността научих, че не съм сама. Според проучване, 7,5 % от бременните жени имат проблеми с храненето. А такива, които са успели преди това да се възстановят от подобен проблем, може да получат рецидив. “Това е доста опасно, тъй като тези жени попадат в рискова група за усложнения при бременност и негативен изход като аборт, преждевременно раждане, малка обиколка на главата на бебето и трудности при кърмене”, изтъква д-р Никол Авена, асистент по невронауки и автор на книгата “Как да се храним по време на бременност”.

Реалността за бременните като мен е такава, тя може да се окаже постоянна битка заради тежестта, която близките, обществото и медицинските лица оказват върху теб.

Тежестта на бременността и хранителните проблеми

Бременността идва с куп психически и физически промени, които могат да се окажат тежко предизвикателство за хора с хранителни разстройства. Това може да включва изтощение и умора, променливи настроения и хормонални проблеми, глад, гадене, усложнения при раждане (високо кръвно, гестационен диабет, загуба на бременност).

Чувствата може да се влошат и заради очакванията на обществото, особено що се отнася до възприятието за теглото преди, по време и след бременността. Подобна “проверка”се прави постоянно и в социалните медии, които често показват постове със снимки по време на бременност и след нея. Според проучване, при 46% от бременните жени подобни постове са имали негативно влияние, което е включвало раздразнителност, безнадеждност и депресия.

Медицинските специалисти също често се фокусират много върху теглото. “Ако не качваш достатъчно килограми, това може да е фатално за развитието на детето, както и да доведе до усложнения при раждането. Но пък от друга страна, ти се казва да не напълняваш прекалено много”, изтъква д-р Авена.

Според д-р Линдзи Ширеф, акушер-гинеколог от болницата “Маунт Синай” в Торонто, не е нужно да се ползват строги стандарти за наддаването по време на бременност, защото то е строго индивидуално и трябва да се има предвид конкретната ситуация и благополучие на майката и бебето.

При хора с проблеми и чувствителност относно теглото, които се плашат от цифрата на кантара, може да се подходи по по-специфичен начин, споделя тя. Например, обърнете жената с гръб към кантара, когато се качи да я измерите и не споделяйте с нея теглото, ако това я разстройва и не ѝ допада. Това може да се приложи в случаи, когато жената качва прекалено много и съществува риск от неблагоприятни последици за майката или за бебето.

Тъй като аз самата съм с хранително разстройство и поднормено тегло за моя ръст и пол, бях посъветвана от самото начало на бременността това да е начинът за следене на теглото ми и измерването му.

Как да се справим с бременността при хранителни проблеми

По време на бременността, след нея и дори по-нататък, някои основни техники са от изключително значение за справяне с токсичните натрапчиви навици. Ето какво препоръчват експертите.

  • Признайте чувствата си

Не прикривайте своите мисли и чувства. Напълно нормално е при бременност да не се чувствате съвсем ОК в тяло, което се променя или излиза извън контрол.Съветът е да изказваме на глас своите притеснения или да ги записваме, а не да ги таим в себе си, поради срам или страх от това какво ще си помислят другите. Това ще доведе само до изолация и усещане, че нещо не е наред с вас, което няма да е вярно.

  • Опитайте се да промените перспективата

Напомняйте си, че не винаги ще се чувствате така или ще изглеждате по този начин. И също така, че тези промени са нещо невероятно, което ви се случва. Все пак, едно малко човече расте във вашето тяло, което си е чудо само по себе си. Казвайте си, че допълнителните хранителни вещества, които приемате, са за това ново малко човече, което с ваша помощ ще дойде на този свят.

  • Говорете с вашия лекар

Ако предпочитате да не знаете теглото си по време на бременността, кажете това на лекаря си. Той може да ви помогне да се чувствате по-предразположена и по-комфортно. Ако не уважат чувствата ви, може да смените медицинския екип, който ви следи.

  • Намерете здравословни начини да се справяте

Приложете здравословни методи за справяне със стресовите ситуации. Опитайте да дишате дълбоко, леко разтягане и раздвижване, може би йога и медитация. По този начин ще откриете как да успокоите себе си и да се справяте с настроенията. Избягвайте да стоите пред екрана дълго време, а вместо това излезте на разходка, например.

  • Потърсете подходяща терапия

Ако се тревожите, че хранителните ви проблеми, могат да се отразят на бременността, то тогава не се колебайте и потърсете нужната помощ от специалист. Следете за начални прояви на следните белези, които не трябва да се игнорират – ограничаване от храна или прояви на анорексия, притеснение относно това колко храна приемате (броене на калории или орторексия (нездравословно фиксиране върху това да се храниш само със здравословна храна), булимия (преяждане и прочистване).

Ако имате история на хранителни проблеми, е добре те да се решат преди самото забременяване. А ако не ви е възможно преди това да посетите терапевт, не се затормозявайте. Важното е все пак да започнете терапията. Информирайте наблюдаващия бременността ви лекар за състоянието си, за да може то да бъде следено отблизо и внимателно. Истинско геройство е да признаеш, че имаш хранителен проблем, а още по-голям подвиг е по време на бременността да приемеш това и да се следиш, за да пазиш себе си и бебето.

Вашият лекар може да ви насочи към добър терапевт или да ви даде насоки или практики, които да прилагате.

Как близките хора могат да окажат подкрепа

Обичта и подкрепата на близките също е от голямо значение за бременните жени. Приятелите и семейството могат да помогнат като избягват остри коментари за теглото на бременната и за това какво трябва да яде тя. Дори да е като комплимент или насърчаване, е по-добре да не казвате нищо по въпроса. Не давайте съвети какво и как или колко да яде бъдещата майка, какво трябва да е теглото ѝ или колко голям трябва да е коремът ѝ, какви упражнения да прави и колко да се движи.
Вместо това, може да питате с отворени въпроси каква точно помощ или подкрепа ѝ е нужна, може да предложите да ходи на сбирки за бременни, а вие да я закарате до там.

В случай, че вие сте загрижен роднина или близък на жена, която страда от хранително разстройство през своята бременност, можете да ѝ предложите да потърси специалист по хранене, физиотерапевт или друг вид специалист или и вие да помогнете като се включите в търсенето на подходяща терапия за нея.

И така, аз се изправих срещу проблема на хранителните разстройства при моята бременност. Но с помощта на своите близки и правилната терапия успях да изградя умения за справяне с негативните ситуации. Най-важното, което научих е, че дори да нямаш хранителни проблеми, понятието нормална бременност, просто не съществува. Това не е праволинейно пътуване. От там успях да изградя повече съчувствие и разбиране към самата себе си, да оценявам добрите дни и да минавам по-леко през тежките такива.

Източник:www.parents.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Елина Чаушева
Photo credit: Freepik