Жабешки (W-образен) седеж при децата

Жабешки (W-образен) седеж при децата

Какво е жабешки седеж?

Децата имат различни позиции в които си играят на пода. Една от тях е така наречения жабешки седеж или W-поза. В това положение те седят на дупетата си, коленете са свити, а подбедриците са изнесени назад и встрани покрай тялото. Погледната отгоре позицията наподобява латинската буква W.

 

Защо децата обичат да стоят като жабчета?

 

Децата обичат да застават като жабчета на пода докато си играят. Тази поза е удобна за игра, защото им осигурява стабилност и позволява на детето да се фокусира върху играчките.

 

Защо децата НЕ трябва да стоят дълго време в тази поза?

 

Когато детето седи в жабешки седеж, бедрата често са под ъгъл от 80-90 градуса, което е двойно повече от оптималните 45 градуса. Тази позиция ограничава възможността на децата да пренасят тежестта на тялото си и намалява необходимостта да се протягат, за да вземат своята играчка. Това може да доведе до забавено двигателно развитие и проблеми с баланса на тялото. При W- седежът се наблюдава съкращаване на бедрените мускули, което пък може да е причина за така наречените Х-образни крачета, както и да увеличи вероятността от болки в гърба или таза.

shutterstock 91496342 smaller

 

Как да коригираме тази позиция на тялото?

 

Ако детето ви предпочита жабешкия седеж, когато си играе, трябва непременно да го насръчите да седи на пода по друг начин.Задачата децата да бъдат научени да седят по различен начин, от този на който са свикнали, понякога се оказва предизвикателство. Насръчвайте децата да използват други седежи докато си играят, седнете заедно с тях на пода, покажете им как удобно да седнат с краката кръстосани пред тялото, в така наречения турски седеж. В този седеж бедрените мускули не се напрягат, отпуснати са, коленете застават в правилна позиция. Играчките могат да си сложат на краката, за да са им по-достъпни, но дори и да са на пода покрай тях не е нужно да се правят много движения, за да се достигнат.

smiling girl playing with her sibling baby carpet 23 2147892960Другият седеж, който можете да им предложите естраничен седеж, при който двете крачета са встрани до тялото. Удобен е, тъй като могат да достигат играчките, без да се местят много – с едната ръка се подпират на пода, докато другата е свободна.

Дълъг седеж, когато крачетата са опънати напред, леко встрани, също е удобен на децата, с лесен достъп до играчките. Организиране на цветен детски кът с масичка и столче е един от начините детето да се научи да седи правилно.

shutterstock 380191342 smaller

Спортове,които могат да помогнат на детето ви да преодолее желанието да застава в жабешки седеж са йога и катерене.

Йогата укрепва мускулатурата, дихателните упражнения спомагат за намаляване и повече контрол върху тревожността. Катеренето подобрява баланса и координацията и укрепва слабите мускули, а когато мускулите заякнат, нуждата от жабешки седеж намалява.

Автор: Милица Соколов, ерготерапевт към Център за детско развитие „Малки чудеса“