25 дейности за малки деца, вдъхновени от природата

25 дейности за малки деца, вдъхновени от природата

От рисуване на пръчки до правене на кални пайове , забавлявайте се на открито с Вашето дете с някоя от тези ,вдъхновени от природата, дейности.

1. Засадете градина

Засаждането на градина не трябва да е сложно. Един чудесен начин да посрещнете пролетта в дома си е като засадите „великденска трева“. Вземете саксия и почва, семена от пшеница, и прекарайте някой дъждовен ден в засаждане на семената с Вашите малки деца. Децата Ви ще бъдат щастливи да напоят земята и да гледат как тревата бавно расте.

2. Организирайте “scavenger hunt” /търсене на неща/

Напишете списък с неща, които да търсите, след това се отправете да изследвате своя заден двор или местния парк. Можете да изберете тема за Вашия лов, като „неща, които са зелени“, или създайте по-точен списък, като пет шишарки, три кръгли камъчета, и така нататък.

3. Боядисвайте с природата

Вземете вечнозелени клонки, шишарки, листа и треви и ги използвайте като четка за рисуване. Открийте как всеки от тях оставя различен отпечатък върху хартията.

4. Създаване на шатра от зелен боб

В градината си създайте конусовидна палатка от стълбове и тел и засадете зелен боб в основата. С настъпването на лятото зеленият боб ще порасне, нагоре, нагоре, запълвайки палатката. Вашето дете може да седи вътре, заобиколено от листа и зелен боб.

5. Направете природно триене

Вземете листо, лист хартия и някои пастели и създайте красиво, вдъхновена от природата изкуство.

6. Хванете насекомо

Купете мрежа от магазина и отидете на експедиция за насекоми и пеперуди. Независимо дали ги хванете или не, тичането след пеперуди и насекоми, ще доведе до огромно вълнение.

7. Изкопайте дупка

Кой не обича да копае дупки? Вземете лопатки, които са подходящи за деца или нека децата да използват ръцете си. Можете дори да изкопаете дупките за цветята или зеленчуците, които ще бъдат засадени в градината.

8. Окаляйте се

Единственото по-забавно от копаенето на дупка е изсипването на вода в нея след това и правене на купчина кал.

9. Гледайте нагоре

Легнете по гръб и наблюдавайте сцената, която се разкрива над вас. Изберете облак в причудлива форма, гледайте птиците, които се извисят над главите ви и се опитайте да уловите глухарчетата, които летят покрай вас.

10. Боядисвайте клонки/ пръчки

Съберете пръчки с различни форми и размери, и ги боядисайте. Тези пръчки ще се превърнат в различни неща за Вашето дете: магическа пръчка, кон, кола…

11. Създаване на маса от природата

С всичко, което сте събрали през деня – шишарки, жълъди, листа, пръчки, камъчета, крила на пеперуда – създайте специално пространство за Вашето дете, за да покажете съкровищата си и да продължите да им се наслаждавате вътре. Малка маса в ъгъла или място на лавицата са подходящи места.

12. Събиране на камъчета

Камъните са създадени, за да могат децата да ги търкалят, прескачат, подреждат на купчина и да ги събарят.

13. Опитайте да рисувате по сянка

Намерете стар бял чаршаф и го сложете на тревата под някое дърво. С боя и четка нарисувайте очертанията на сенките, които листата и клоните хвърлят върху него.

14. Създайте градина с яйчена кора

Поставете почва в стара картонена кутия за яйца и засадете семена с Вашите деца. Дръжте ги напоени и на светло място, и наблюдавайте как семената, които сте засадили започват да се превръщат в малки издънки, а може би и в истински растения. Можете да изберете дали да засадите този разсад също така и във Вашата градина.

15. Направете съкровищата подвижни

Прикрепете съкровищата си към прежда или канап и ги окачете на пръчка. Сега имате създадени подвижни съкровища, които сте събрали и които Вашето дете ще иска да запази в стаята си.

16. Превърнете шишарките в хранилки за птици

Намажете боровите шишарки с фъстъчено масло и ги потопете в семена за птици. След като ги закачите на любимото си дърво навън, те веднага ще се превърнат в хранилки за птици.

17. Съчетаване на цветовете

Можете да играете „виждам- виждам“ или просто да съберете едноцветни материали на едно място. Потърсете неща, които са червени или жълти, и съчетайте цвета на зелените шорти на Вашето дете със зелената трева или зелените листа.

18. Бройте пръстените на дърветата

Когато сте навън за разходка в природата се оглеждайте за паднали дървета. Когато намерите някое накарайте Вашето дете да практикува умението си да брои като преброи пръстените на дървото, които отговарят на годините, през които дървото е било живо.

19. Отидете на разходка сред природата

Не е необходимо да сте навън с някаква конкретна цел. Отделете време наистина да слушате и наблюдавате Вашето дете.

20. Легнете в тревата

Легнете в тревата по корем и гледайте малките насекоми, които пълзят в тревата. Говорете за това, какво би било да бъдете малки като буболечките, живеещи сред тревата.

21. Отгледайте отново храната си

Следващия път, когато нарежете авокадо, запазете костилката. Ако го поставите във вода и следвате инструкциите, тя ще пусне корени. След като са налице достатъчно корени, можете да засадите костилката в градината/саксия и да я отгледате, докато се превърне в авокадо.

22. Пуснете лодка от орехова черупка

Всяка половинка от орехова черупка може да се превърне в перфектна лодка! Използвайки силиконов пистолет, направете мачта с малка клонка или клечка за зъби и прикрепете парче плат, нарязано на триъгълник, като платно. Вземете лодките на езеро или рекичка, или дори в детския басейн в задния двор, и нека плаването започне!

23. Имитирайте животни

Играйте на имитиране на животните, които виждате: летете като птица, пълзете като калинка или подскачайте като щурец.

24. Правете пайове от кал

Върху старо парче дърво или пъна на дърво, или дори на тротоара, от кал можете да направите пайове, торти или палачинки. Оставете ги да изсъхнат на слънце и наблюдавайте как калта се превръща отново в мръсотия.

25. Изследвайте

Най-добрите дейности, вдъхновени от природата, идват от свободна игра сред природата. Децата извличат ползи по безброй начини от изследването на природата със свое собствено темпо и оставяйки се на въображението си.

Оставете децата Ви да водят!

Източник: https://www.todaysparent.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Силвана Спасова