6 начина да помогнете на детето си да не развие комплекси за своето тяло

6 начина да помогнете на детето си да не развие комплекси за своето тяло

Тъжно е, когато чуем от някой да изрича негативни оценки за собственото си тяло, но може да бъде наистина съкрушително, когато те идват от устата на малки деца. Проучвания сочат, че някои малчугани могат да започнат да се безпокоят за теглото си и тялото си още на възраст от 3 до 5 години. Също така много от тях открито изразяват недоволство и по отношение на това как изглеждат.

Проучвания за детското възприятие към телосложението

Проучване от 2016 г. на Професионалната Асоциация по Педиатрия и Ранно Детство (PACEY), благотворителна организация в подкрепа на хората, работещи в сферата на грижите за деца, разкрива, че 24% от професионалистите в тази област са докладвали за контакт с деца от 3 до 5-годишна възраст, които се чувстват нещастни по отношение на своето телосложение.

Стряскаща е и цифрата за 47% от професионалистите в областта на детската грижа, които свидетелстват за деца, които изпитват тревожност за телосложението си на възраст от 6 до 10 години – те са почти два пъти повече от по-малките си връстници. Сред служителите в сферата на грижата за деца, 71% вярват, че децата вече започват да се тревожат за тялото си в по-ранна възраст. Един от пет от тях казва, че е виждал деца да отказват храна заради страх, че ще напълнеят.

Обезпокоително е, че фрази като ‚Той е дебел‘ или ‚Тя е дебела‘ са често срещани сред малките деца. 37% анкетираните служители са чували деца да казват подобни неща и 31% от тях са чували деца да се определят като ‚дебели‘. Те също така докладват да са чували деца да казват, че се чувстват грозни и биха искали да са красиви или добре изглеждащи като някой друг.

Доклад от 2015 г. на Common Sense Media (неправителствена организация, която работи за обучението и овластяването на родители, учители и политици за използването на медия и технологии) разкрива, че неблагоприятното възприятие на тялото започва още в много ранна детска възраст и възприятията за визията често са много стереотипни, нереалистични и полово-пристрастни.

Докладът е изучавал съществуващи проучвания за това как деца и тийнейджъри се чувстват по отношение на собственото си тяло си и е разкрил, че проблемите около телосложението започват много преди пубертета. Децата започват от 5-годишна възраст да изразяват негодувание към тялото си и заявяват, че биха искали да са по-слаби.

Изненадващите открития от доклада на Common Sense Media включват и това, че повече от половината момичета и една трета от момчетата на възраст между 6 и 8 години казват, че идеалното тегло за тях е да са по-слаби отколкото са в момента. А огромен процент – 87 на сто, от момичетата по телевизията между 10 и 17 години, са с поднормено тегло за възрастта си.

Съвети към родителите

Децата се научават да възприемат тялото си и да развиват комплекси относно външния си вид чрез различни източници, включително култура, родители, приятели и връстници, както и през медиите.

Родителите могат да играят съществена роля в подкрепа на изграждането на усещане за добро телосложение у децата.

Ето и няколко съвета, които ще помогнат

Внимавайте какво казвате

Избягвайте да казвате неща като „Изглеждам толкова дебела в тази дреха“ или „не мога да ям, защото ще напълнея“. Вашето дете слуша и се учи от вас. Проучването на Common Sense Media открива, че децата между 5 и 8-годишна възраст, които смятат, че майките им са недоволни от своето тяло имат по-голяма склонност да развият комплекс по отношение и на собствените си тела. Опитвайте се да демонстрирате увереност за телосложението си и за самите себе си.

Не се фокусирайте върху външния вид

Избягвайте да говорите за външния вид на другите хора и техните тела. Вместо това акцентирайте на по-важни неща за човека като доброта, таланти и дружелюбност или добро възпитание и работливост.

Наблегнете на полезните навици

Наблегнете на физическите упражнения и здравословното хранене, вместо да се вторачавате в теглото. Прекарвайте времето със семейството в активни дейности като игри на открито, каране на колело или разходки в парка. Когато пазарувате, оставяйте децата да ви помогнат да изберете здравословни плодове и зеленчуци и четете етикетите заедно, за да ги научите на здравословни навици за хранене.

Обърнете внимание на играчките

Обърнете внимание на вида на играчките на детето си. Дали те не са кукли с нереалистични мускули, огромни очи или пропорции които са нечовешки? Опитайте да коригирате колекцията на детето или поне да балансирате с по-реалистични представи за човешкото тяло. Още по-добре е да инвестирате в игри за развиване на ума – мозайки, пъзели и хубави книги за деца.

Изграждайте позитивно отношение към тялото

Говорете за половете и стереотипите за тялото в рекламите и медиите. Следете заедно с детето си и му обръщайте внимание когато видите реклами, предавания или филми, които включват хора с много подчертани форми или предлагат нездравословни храни. Говорете за това кое е грешно или неправилно в тези кадри или изображения.

Ограничете времето пред екрана

Проучванията сочат, че ограниченото време пред екрана намалява риска от затлъстяване при децата и дори подобрява физическото им състояние. Научете детето си да гледа рекламите за вредни храни, които сега преследват децата дори онлайн, с разбирането какво всъщност се опитват да му продадат. Говорете за важността на балансираното хранене, за което са важни храните, богати на хранителни вещества.

Понякога е трудно да научите детето си да развие позитивно отношение към телосложението, но това е важна част от отглеждането и възпитанието. С нужните усилия, можете да отклоните негативните послания, които децата получават често от външния свят за ‚идеалните‘ тела. Да внимавате какво говорите за собственото си тяло (и за тялото на вашето дете) е също съществена част от помощта ви, за да може детето да култивира позитивно отношение към тялото си.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Иванова
Photo credit: Freepik