Първият студент със синдром на Даун в университета Кейп Бретон – модел за подражание на връстниците си

Първият студент със синдром на Даун в университета Кейп Бретон – модел за подражание на връстниците си

Джоана Пол от организация „Мембърту – Първа нация Membertou First Nation“ (Мембърту – общност в Канада на остров Кейп Бретон. – бел.пр.) ще бъде студентка в университета Кейп Бретон тази есен. 29-годишното момиче е първият студент със синдром на Даун, който е записан в университета по т.нар. приобщаваща програма, която стартира през есента на 2019 година.

Тя е също първият носител на наградата „Шарън Морисън“ в размер на 500 долара. Тази награда се връчва от 2020 година от Обществото за синдром на Даун в Кейп Бретон и семейство Морисън от Сидни за подкрепа на студенти с това състояние.

Лицето на Джоана Пол грейва, когато я попитат за какво се вълнува най-много при започване на учебната година тази есен. Нейният отговор е създаването на нови приятелства.

Началото

Ким Лонг от Обществото за синдром на Даун в Кейп Бретон казва, че Пол, бидейки първият член на дружеството, който ще учи в университет, е пример за подражание на своите връстници, както и на сина ѝ – Оуен, който в момента е в гимназия. Той прекарва цяла сутрин в обиколка на кампуса заедно с Джоана и казва, че също би искал да учи в университета.

Лонг отбелязва, че програмата дава възможност на хора с увреждания да получат образование след средното, до което иначе трудно биха имали достъп.

„Това, което обикновено се случва на голяма част от нашите членове, е че те завършват гимназия заедно със своите връстници, но след това има разлика във времето и възможностите.” – казва Лонг.

„Защо човек с увреждания да няма същите възможности като своите връстници? Не става въпрос само за класната стая, но и за социалния опит — какво е да си в кампуса, да пиеш кафе между отделните занятия, всички тези сближаващи преживявания, които се случват на студентите през седмицата” – казва още тя.

Joanna Paul shows off some of the Cape Breton University swag she received along with $500 as the Sharon Morrison Memorial Award recipient. Paul is excited to start classes at CBU in the fall through CBU's inclusion program. CONTRIBUTED

Джоана Пол показва някои от отличителните знаци на университета Кейп Бретон, които е получила, както и наградата „Шарън Морисън“ в размер на 500 долара. Пол е развълнувана да започне да учи в университета тази есен.

Създаване на възможности

Елинор Мъга, специалист по достъпност за хора с увреждания в Центъра по достъпност в университета Кейп Бретон ще работи в тясно сътрудничество с Пол и другите двама студенти, записани по приобщаващата програма. Персоналът в Центъра ще им помогне да изберат предмети, които са подходящи за тях и ще ги подкрепя при нужда от промяна на предметите, за да са в съответствие с техните възможности.

Мъга казва: „Те ще посещават занятия, ще пишат домашни, ще участват в групови проекти и групови дискусии също като останалите студенти. Студентите избират предметите, които са им интересни и ние продължаваме оттам.”

Програмата започва след като Лин ЛеВат – асистент в университета Кейп Бретон, посещава няколко международни конференции и научава за програми за студенти със синдром на Даун в други университети в Съединените щати.

„Предложих тази концепция в университета и там проявиха интерес към създаването на такава програма. Успяхме да създадем партньорство с университета в Нешвил и този в Юта и планираме след края на Ковид да направим обменна програма между студентите в Юта и нашите студенти.” – казва тя.

Joanna Paul, centre, will attend Cape Breton University this fall as part of the university's inclusion program. She took a tour of the campus with, from left, Kim Long of the Cape Breton Down Syndrome Society and her son Owen, Lynn LeVatte, as associate professor in the education department, and Eleanor Muggah, the accessibility facilitator at CBU's Jennifer Keeping Accessibility Centre. ARDELLE REYNOLDS • CAPE BRETON POST

Джоана Пол (в средата) ще започне да учи тази есен в университета Кейп Бретон като част от приобщаващата програма там. Тя прави обиколка на кампуса на университета заедно с (от ляво на дясно): Ким Лонг, нейният син – Оуен, Лин ЛеВат и Елинор Мъга.

Подкрепа на студентите

ЛеВат, чиито проучвания са фокусирани върху приобщаващото образование и синдрома на Даун, казва, че програмата на университета Кейп Бретон се различава по това, че може да отговори на индивидуалните нужди на студентите и да работи с тях спрямо техните цели.

„Мисля, че успехът вече се вижда, защото студентите обичат да учат и ние имаме възможност да подкрепим хора с различни възможности, които искат да продължат да го правят в каквато и форма да се изразява това за тях.” – казва тя.

Мъга споделя, че преминали през приобщаващата програма участници са се включвали в писането на студентския вестник, в представления по изкуства, в постановките на театъра в Броудмор, където се занимават с гримьорство и работа зад кулисите – дейности, които Пол ентусиазирана иска да опита тази година.

Пол споделя, че ѝ е харесвало да ходи на училище. Тя наскоро се мести в Мембърту и е развълнувана да срещне нови хора и да опознае кампуса.

Тя използва своя iPad, за да остане във връзка със своя най-добър приятел от родния ѝ град, който също е със синдром на Даун и тя смята да го заведе на виртуална обиколка в университета през първите си дни там.

Мъга казва, че не само студентите имат полза от тази програма, но и университетът. „Като цяло е хубаво да имаме студенти по програмата в кампуса на университета. Нашите студенти имат възможност да се свържат с преподаватели, с другите студенти по време на занятията и да създадат приятелства.” – отбелязва още тя.

Едно е сигурно – когато занятията започнат на 8 септември, Пол ще бъде там с усмивка на лице и готова за нови преживявания с мъничко помощ.

Източник и снимки: https://www.saltwire.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Биляна Господинова
Редакция: Адриана Гоцова