Защо децата задържат храна в устата си – причини и стратегии за справяне

Защо децата задържат храна в устата си – причини и стратегии за справяне

Научете какво точно представлява задържането на храна, какви стратегии да се приложат, за да се преодолее и защо децата, подрастващите и дори бебетата го правят по време на хранене. В тази статия Алиша Грогън, лицензиран детски ерготерапевт, дава разяснения и съвети по въпроса.

„Дъщеря ми прави нещо много странно… не преглъща храната, а я задържа в устата си, понякога в продължение на цели часове“, сподели жената пред мен.

Моят пръв отговор беше, че колкото и странно да изглежда, това всъщност е доста познато за хранителните терапевти като мен. Нарича се складиране на храна. Задържането на храна в устата при децата може да се случи по няколко различни начина и има няколко причини, заради които те може да трупат храната си в устата, без да имат желание да я преглътнат.

Може ли това да е вбесяващо за родителите? Изглежда ли странно?

Да.

Но има начини да помогнете на детето си да преодолее този навик. Преди да минем през това обаче, вие трябва напълно да разберете какво представлява задържането на храна в устата и защо се случва.

Какво точно представлява складирането на храна?

Когато детето задържа храната, която е поставило в устата си, без да я преглъща, това се нарича “складиране на храна”. Повечето деца я задържат в бузите си или набутана някъде отзад или пред венците. Във всички случаи е все едно те напъхват храната си в едно малко джобче.

Защо децата, подрастващите и дори бебетата трупат храна в устата си?

Децата имат тази склонност поради няколко различни причини и понякога те се съчетават в повече от една! Нека да прегледаме най-често срещаните причини за “складирането” на храна при децата, бебетата и подрастващите:

1. Сензорна обработка

Понякога децата задържат храна в устата си осъзнавайки, че не я харесват, но вместо да я изплюят, те просто я задържат там.

В други случаи някои деца не могат да усетят достатъчно добре къде се намира храната. Ние, възрастните, приемаме това за даденост, но за при някои деца оралните сензорни усещания не пращат правилните сигнали към мозъка и те сякаш не могат да открият къде е храната. Може дори да не осъзнават, че тя е в устата им! В същото време, точно защото не я усещат, те могат да погълнат много повече от нормалното, за да подсилят усещанията си, но така храната в устата им става прекалено много, за да се справят с нея.

Въпреки, че всяко дете може да се сблъска с тази трудност, препълването на устата е често срещан симптом при аутизъм и нарушения на сензорната обработка.

Някои деца пък складират храна, защото им харесва усещането. Това може да е странно, но то е свързано и с вида на сигналите, които мозъкът получава. Едно “джобче” пълно с храна създава напрежение на езика, бузите или венците и може да бъде успокояващо. Нещо подобно се случва и при хората, които обичат усещането да носят шапка.

2. Орални умения на моториката

В контраст със сензорните проблеми, оралните умения на моториката зависят много от силата и координацията на мускулите вътре в устата ни. Това значи, че от тях зависи как езикът ни се движи, за да ни помогне да преглътнем и да сдъвчем храната, както и да задържим устата си затворена, за да не изпада храната от нея докато я дъвчем.

Но това е едва върха на айсберга. Идеята е, че ако едно дете има проблем с оралната моторика, то храната може да остане в устата му и то да е неспособно да я извади оттам.

3. Болезнено или некомфортно преглъщане

Някои деца биха ползвали този спасителен способ, тъй като изпитват болка при преглъщане. Това може да се дължи на възпалено гърло, хроничен рефлукс или подути сливици например.

В някои ситуации, страхът от преглъщането се превръща в навик или в заучено поведение и ние трябва да помогнем на децата да преодолеят този умствен блокаж.

Когато децата и подрастващите задържат храна в устата си, често може да се забележи, че те изключително много подбират какво ядат или пък имат хранителни смущения. Заедно с изброените по-горе причини, те може да пораждат толкова много болка и затруднения, че да повлияят на способността на децата да ядат разнообразни храни.

В същото време, ако детето ви задържа храна само от време на време при хранене, причината може да е в текстурата на храната. Меките храни са по-трудни за контрол и е по-лесно да заседнат в бузата или под езика. Някои деца могат да задържат в устата си само нови за тях храни, тъй като усещането на вкуса им се струва прекалено силно.

Без значение от причината, ако вашето дете задържа храна в устата си редовно, е важно да му обърнете внимание. Нека да поговорим за това как да го направите.

Как можете да помогнете на детето си да спре да задържа храна в устата?

Като родител вие имате няколко прости стратегии, които можете да приложите, за да помогнете на детето си да преглътне храната, която държи за дълго в устата си:

1. Давайте му малки хапки

Ако храните своето бебе или малко дете, давайте му само малки хапки храна, за да може да се справи по-лесно с тях. За по-големите деца също се опитвайте да предлагате по-малки порции храна или им поднасяйте храната нарязана на малки хапки, за да им помогнете да се справят. Колкото по-малко храна трябва да сдъвчат или преглътнат, толкова повече ще се намали шанса да я задържат в устата.

2. Предложете напитка

Една добра стратегия е да научите детето си да отпива глътка вода веднага, след като изглежда, че е приключило с дъвченето или просто след няколко секунди. В зависимост от възрастта, вие можете да кажете, че това помага на храната да слезе в стомаха. Покажете им го, ако те не разбират, и ги накарайте да следват вашите жестове.

3. Използвайте чаша без накрайник за напитките

Ако детето може да използва вече обикновена чаша, това помага устата да се напълни с течност и да избута натрупаната храна към гърлото по-добре от сламка или чаша с накрайник. Някои деца обаче могат лесно да отпиват течности без да освобождават задържаната храна. В такива случаи имате нужда от следващия ни съвет.

4. Обяснете етапите на преглъщане

Преди вашето дете да отпие водата, сложете малко храна в своята уста, на същото място като него. Стъпка по стъпка му обяснете как премахвате храната от устата си. Може да е нещо подобно: „Движи езика си и загреби с него храната като с лопата. Сега постави храната върху езика си. Отпий вода и преглътни храната заедно с нея…“.

Може да се наложи да покажете това няколко пъти. Може да бъде полезно и да го направите пред огледалото или да сложите едно подвижно огледало на масата, особено ако детето ви не може да усети храната или има затруднения с оралната моторика.

5. Използвайте четка за зъби

Можете да я използвате по различни начини, за да помогнете за преодоляването на този навик. Първият е в самия момент. Ако детето ви се опитва да извади храната, но не успява, можете да използвате четката, за да избутате храната до предната част на устата му, където то би имало по-голям контрол. От там вашето дете ще може да я преглътне или можете да му дадете вода и да използвате и този съвет.

Четката за зъби, или още по-добре електрическа четка за зъби с вибрации, може да помогне на сензорната обработка и оралната моторика на детето ви, ако то я ползва 2-3 пъти на ден. Но вместо само да мие зъбите си, вие го накарайте да мине и венците си, езика и вътрешната страна на бузите. Все пак ползването на четка за зъби с такива цели не трябва да става насила. Ако детето ви е чувствително, по-добре е да забавите темпото и да му позволите бавно да свикне с тези движения.

6. Редувайте хапките с нещо хрупкаво

Това може да е особено полезно за бебета и подрастващи, които често задържат храна, но по-големите деца също могат да го правят, ако им помага. Когато усещанията са причината за задържането на храна в устата, хрупкавите неща дават силни усещания на сензорната система и това помага за освобождаването на задържаната храна.

Например, вие можете да сервирате на детето си пиле (храна, която често се задържа в устата) с хрупкави ябълкови кубчета. След като вземат хапка пиле, следващата им хапка трябва да бъде от ябълките.

7. Не позволявайте това да се превърне в битка

Задържането на храна може да се превърне в оръжие, което децата използват, знаейки, че изкарва от равновесие родителите им. За да избегнете това, стремете се да прикриете напрежението си. Опитайте се да ги направите съпричастни и да превърнете всичко в съвместно занимание – като отбор.

Кога да потърсите помощ за този проблем

Задържането на храна може да бъде знак за по-сложни хранителни затруднения и в тези случаи хранителната терапия може да се окаже полезна за вашето дете. Горещо препоръчвам да обсъждате проблема с вашия педиатър и да потърсите помощ, ако задържането на храна пречи на детето ви да се храни достатъчно. Хранителните терапии се правят обикновено от ерготерапевти или логопеди.

Ако имате нужда от консултация със специалист по ранна детска интервенция, който да Ви помогне за изграждане на умения за хранене и на позитивно отношение към храната, не се колебайте да се свържете с нас на телефон 0887 545 446 или ТУК.

Източник: yourkidstable.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Иванова
Photo credit: Freepik