Допустимо ли е понякога да лъжете децата си

Допустимо ли е понякога да лъжете децата си

Дали ще кажете „паркът е затворен“, когато просто искате да се приберете или “курабийките свършиха”, когато знаете, че детето ви е прекалило със сладкото, за повечето родители чувството да лъжат децата си е познато.

Понякога да се свържете с малкия Пинокио вътре в себе си изглежда като по-добрата алтернатива, отколкото да се аргументирате или да се скарате. Особено когато тези лъжи са с благородна идея, като Дядо Коледа, Великденския заек или Феята на зъбките.

Идеята да лъжете децата си не звучи добре, но обикновено това е безболезнен начин да се справите с родителството. Едно проучване публикувано в Международния Журнал по Психология разкрива, че 84% от родителите в Америка, от участващите в проучването, лъжат децата си, за да ги накарат да се държат добре. Известно е още като „помощна лъжа“ – ако това ви звучи познато, вие определено не сте сами!

Казано по друг начин има моменти, когато да се изкриви истината е допустимо, докато друг път родителите трябва да бъдат честни.

Ето как можете да направите това разграничение.

 

Често срещани причини за лъжа от родителите

 

Родителите имат куп причини да лъжат децата си, било то за да избегнат неудобен разговор или да прекратят публична разправа. Второто е и най-често срещаната лъжа, открита в изследването на Международния Журнал по Психология: участниците казват на децата си, че ще си тръгнат и ще ги оставят, ако децата не спрат да се държат зле на общественото място (което, разбира се, те не биха направили).

Също така изследователите са открили, че една от главните причини родителите да лъжат е защото са стресирани от държанието на детето – нещо, което вероятно всеки родител би потвърдил.

Често срещани причини за лъжата на родителите:

  • Удобство (‚Магазинът за играчки е затворен.‘)
  • Талант или способност (‚Ти си страхотен футболист!‘)
  • Неудобни теми (Смърт, секс, раждане и т.н.)
  • Традиции при децата (Дядо Коледа, Феята на зъбките и т.н.)

 

Кога е допустимо да лъжете децата си

 

Решението да излъжете е изцяло ваше, но има определени ситуации, за които то се смята за приемливо. Например, измислената приказка за Дядо Коледа е всеобщо позната и много от малките деца я научават от родителите си – и това е добре! (стига да не използвате Дядо Коледа, за да ги заплашвате да се държат прилично). Едно проучване, публикувано в “Детска Психиатрия и Човешко Развитие”, открива, че децата, разбрали в крайна сметка истината за Дядо Коледа, реагират положително на новината.

Освен това такъв род измислени истории са полезни за вашите деца. Техният свят на измислени герои и игри изгражда двигателни и мисловни умения и грамотност. Така че дали ще бъде историята за Дядо Коледа, за Феята на зъбките или за Баба Марта, вие надали ще навредите на детето си в дългосрочен аспект с този вид лъжи.

Що се отнася до добронамерените лъжи, тук решението е по-неясно. Важно е да осъзнавате защо точно бихте решили да излъжете детето си и дали все пак една опростена версия на истината не би била по-добрия вариант.

Използвайте най-добрата си преценка

Ако размишлявате върху това дали да изкривите истината или не, ще ви бъде полезно да си зададете следните въпроси:

  • Само краткосрочно ли помагате по този начин или би се отразило на нещата в бъдеще?
  • Лъжата ви ще обърка ли децата ви и ще им даде ли нереалистични очаквания от хората?
  • Лъжете ги заради тях или заради вас самите?
  • Те способни ли са да разберат истината?

Много често възрастта на детето и нивото на неговата осъзнатост определят дали да се излъже е приемливо. Например вие най-вероятно не бихте критикували рисунката на много малко дете. В същото време малките могат да разберат, че е време да си тръгнете от парка, за да отидете до магазина на пазар. В крайна сметка е ваш изборът да решите дали вашият малчуган е способен да приеме цялата истина и какво би било най-подходящо за ситуацията.

 

Кога лъжата става проблем

 

Въпреки, че лъжата от страна на родителите е широко разпространена сред различните култури, прекаляването с нея може да доведе до дълготрайни последствия. Едно проучване публикувано в Журнал за Експериментална Детска Психология, изследва 279 младежи от Сингапур, твърдящи, че родителите им са ги лъгали по време на детството.

Изследването разкрива, че участниците, които са лъгани като деца имат по-развита склонност да лъжат родителите си като възрастни. Също така, че родителската неискреност може да създаде проблеми с доверието, както и с разкриването на определени емоции, като агресия например.

Тоест връзката между някои проблеми при възрастните и лъжите от страна на техните родители в детството им тепърва трябва да се изучава. Например възможно е лъжи като „бонбоните свършиха“ да имат по-малко негативно въздействие отколкото да заплашвате детето си на обществено място, че ще го изоставите.

 

Как да бъдем по-честни с децата си

 

Родителството включва голям брой опити и грешки. В края на краищата всяко дете е различно! Това, което е добро за вашето семейство може да не работи при други. Все пак има някои основни принципи, които да помогнат да сте малко по-честни със своите деца:

Отчитайте възрастта им

Ако са достатъчно големи да започнат да улавят лъжите ви, време е да започнете да казвате истината. За разлика от бебетата, по-големите деца могат да започнат да улавят неистини, което ще ги накара да се съмняват дали родителите им не лъжат. (Това може да причини много проблеми с доверието.) Вместо това помогнете им да разберат вашето решение по начин подходящ за тяхната възраст.

Намерете точния баланс

Има моменти, в които децата имат нужда от цялата истина, но не винаги. Като родител е важно да намерите този баланс. Например новините обикновено са изпълнени с насилие и брутални картини. Децата не бива да са абсолютно изолирани от тях, но трябва да се внимава да не са и прекалено изложени на тези картини. Те трябва да разберат истината за света, но вие сте тези, които да решите коя информация да споделяте и как да го направите.

Същото важи за семейни проблеми като разводи – те също трябва да бъдат дискутирани по подходящ, деликатен начин. Например пълната лъжа („Мама/Татко заминава на почивка за известно време“) не е най-добрият подход. В такива ситуации е важно да сте честни за това какво се случва, но също и да опитате да избегнете твърде грубото излагане на фактите.

Моделирайте едно поведение на истинност

Най-добрият начин да създадете повече честност е да бъдете пример за такава. Децата възприемат визуално, те учат повече гледайки, отколкото слушайки, какво трябва да правят. Когато вие сте пример за искреност (без значение колко е трудно това), те самите е по-вероятно да израснат честни. Също така това им помага да развият ефективни комуникационни умения напред в живота.

Всяко семейство е различно и няма универсално ръководство за отглеждане на деца. Лъжата е комплексен проблем и е почти невъзможно да се намери решение подходящо за всяко семейство. В края на краищата вие най-добре познавате своето дете. Всяка ситуация ще е различна, но оценявайки детето си и вашата връзка, вие ще можете да определите дали честността е по-добрият подход от добронамерена лъжа. Стига да се водите от това кое е най-добро за вашето дете, вие правите правилния избор.

Източник: https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Елена Иванова
Редакция: Илона Иванова