Как да помогнем на децата да се справят с преместването в нов дом

Как да помогнем на децата да се справят с преместването в нов дом

На някои семейства се налага да сменят дома си поне веднъж, а други дори на период от 1-2 години. Имайки предвид стягането на багажа, самото пътуване и сортирането на безкрайното море от кашони, преместването в нов дом е едно доста стресиращо преживяване.

Процесът на преместване също може да създаде редица предизвикателства за малчуганите. Те не само напускат дома, училището и приятелите си, но и са принудени да излязат от зоната си на комфорт, което ги кара да се чувстват стресирани или уплашени – и това е напълно разбираемо. Как можете да им помогнете да направят големия преход?

В тази статия с помощта на експерти ще разгледаме по-отблизо причините, поради които децата изпитват затруднения с преместването, и какво можете да направите, за да улесните малко повече този процес.

Защо преместването е толкова трудно за децата?
Независимо дали се местите на 10 пресечки или на 300 км разстояние, има подробен списък с неща, които трябва да направите преди пристигането на товарния камион – особено когато и децата са намесени в картинката. Ваш приоритет трябва да е подкрепата на децата си да се адаптират. За тях преместването е внезапно и тежко нарушаване на нормалния живот. Животът, с който са свикнали, им бива отнет, което създава много объркване в младите им умове. Също така може да им бъде трудно да разберат реалността на случващото се, което неизбежно създава проблеми.

„На децата в ранна възраст може да им е трудно да разберат, че нещата са се променили“, обяснява Ейми Морин, психотерапевт и автор на „13 неща, които правят силните деца“. „Те може все още да очакват да отидат в старото си училище или да излязат с приятелите си, дори ако са се преместили много надалеч“

Фактори, които оказват влияние върху децата:

  • Смяна на училищата
  • Преместване поради развод
  • Раздялата с приятели
  • Нарушаване на рутината
  • Привикване към новото място

По същия начин психиатърът и майка на три деца, Карли Снайдер, доктор по медицина, която е директор на департамента за женско здраве към Family Health Associates, посочва, че децата също изпитват трудност да разберат причините за преместването.

„За разлика от възрастните, които вероятно са избрали новото си местоположение и дом или поне разбират причините за преместването (например нова работа, повече пространство или по-безопасен район), децата нямат думата относно това къде живеят или оценяват необходимостта от това ,“допълва Морин.

Връзката между преместването в нов дом и депресията у децата
За съжаление, има моменти, когато преместването може да причини депресия при малките деца, особено при тези които и преди са се сблъсквали с някакво психично заболяване. Всъщност стресът от едно преместване може да предизвика симптоми като необясним плач, проблеми със съня, главоболие и болки в стомаха.

Може също да забележите, че децата ви се отдръпват от приятелите и семейството си, не се отделят от вас, губят интерес към нещата, които са им носели удоволствие, и успехът им в училище започва да страда. Могат дори да изразяват мисли за самоубийство или самонараняване.

Как да говорите с децата си относно преместването в нов дом
Преди да започнете да си стягате багажа, е добре да проведете задълбочен разговор с децата си относно преместването. Ключово е да бъдете отворени, честни и директни и да им дадете възможност да споделят своите мисли, чувства и опасения.

„Независимо дали наистина са харесвали стаята си или са обичали да имат приятели наблизо, за тях ще е полезно да изговорят всички неща, които ще им липсват“,казва Морин. „Но също така е важно да обсъдите всичко, което могат да очакват с нетърпение след преместването.“

Не забравяйте, че трябва да обърнете внимание и на смесените чувства, които може да се породят у тях – едновременно вълнение от новите възможности, които ще се появят с преместването, но и страх от това да бъдат „новото дете“ някъде и завързването на нови приятелства.

„Повтаряйте им, че е нормално да изпитват безброй емоции, от вълнение до страх, гняв и разочарование!“– казва д-р Снайдер. „Насърчавайте детето да вербализира чувствата си и, като възрастни, е най-добре да поемете инициативата като им задавате повече въпроси, вместо да туширате емоциите им или да пренебрегвате страховете им.“

„Ако преместването е едно от петте най-стресиращи събития за възрастните, следва да заключим, че е също толкова трудно за децата.“

– Карли Снайдер, MD

Освен да помагате на децата си да се справят със стреса, е важно и да контролирате вашите собствени нива на стрес. „Една от най-големите трудности за децата и тийнейджърите при нанасянето в нов дом е преодоляването на промяната за самите тях, докато едновременно с това улавят и нивата на стрес в родителите си“, споделя д-р Ребека Манис, основател на школата Ivy-Prep и специалист по образованието с опит в сферата на детската невропсихология.

В заключение? Опитайте се просто да запазите самообладание! Въпреки че понякога това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, все пак е важно да го споменем.
Съвети как да помогнете на децата да се приспособят към нанасянето на ново място

Повече от нормално е детето да е тъжно при напускането на дома. Въпреки това, има няколко приятни начина да помогнете на децата си да се адаптират преди и след като сте се настанили. Това са нашите креативни предложения:

Преди преместването
След като сте обсъдили преместването, можете да започнете да се подготвяте за големия ден. Например, намерете начини да почетете дома, който напускате, като направите снимки или видеоклипове или дори организирате парти по този повод. „Това може да означава изработване на албум с изрезки или заснемане на видео, където казват чао на всяка стая“, отбелязва Морин. Можете също така да посетите новия квартал – и може би дори новия си дом – преди да се преместите. Д-р Снайдер предлага да потърсите нови ресторанти, магазини и дейности в района, които да заинтригуват детето ви.

„Разходете се и усетете атмосферата на новия квартал“, казва тя. „Докато сте там, опитайте се да намерите някои от родителите на новите съученици на детето ви и се уговорете да съберете децата си да поиграят заедно. По този начин то ще има поне едно познато лице на първия ден. Успокойте децата си като им обещаете, че все пак ще могат да посещават отново стария си квартал, като планирате връщания до добре познатото място. Детето ви ще има какво да очаква с нетърпение след голямото преместване и няма да се сбогува с приятелите си, а по-скоро ще им каже: „До скоро!“.

„Най-важното е да се уверите, че детето ви разбира целия процес на преместване от началото до края“, казва Морин. „Обяснете им какво могат да очакват във всеки един момент“, казва тя. „Обяснете как ще стягате багажа, кой ще премества нещата си и какво ще се случи на новото място.“

След преместването
След като сте изпразнили товарния камион, а холът е вече затрупан до тавана с кашони, ще искате да „задвижите процеса“ по настаняване. Но вместо да се фокусирате върху всичката създала се работа, опитайте се да помогнете на децата си да се отпуснат в новата среда. Например, планирайте нещо специално по повод първата си нощ в новия дом.

„Отпразнувайте просто това, че сте там, дори ако това означава да поръчате храна за вкъщи и да си направите пикник на пода“, казва Морин.
Проследявайте как се чувстват децата ви възможно най-често! Попитайте ги как вървят нещата след голямото преместване и им позволете, ако имат нужда от това, да изразяват негативните си емоции!

„Всичко е наред, ако не се чувстват щастливи и на място от раз в новия дом или новото училище“, казва тя. „Ако се опитвате да им наложите, че всичко, което се случва, е изцяло положително, това най-вероятно ще има обратен ефект. Вместо това проявявайте съчувствие, ако ситуацията е уместна, и след това обсъдете какво може да се подобри по новото място!“

Можете също така да подпомогнете преодоляването на „преходния период“, като поддържате връзка с близките си вкъщи, което е от жизненоважно значение за привикването на децата. Д -р Манис предлага „сладоледени партита“ през Зуум или разказване на приказки преди сън и изпращане на рисунки или снимки. Дори писането на писма и споделянето на снимки може да бъде забавен начин да поддържате връзка.

И ако забележите, че детето ви изпитва проблем при адаптирането към новата среда, не забравяйте да го отбележите. Можете да споделите притесненията си с медицинско лице и заедно да измислите план как да помогнете на детето да се справи с промяната.

„Винаги имайте тефтер под ръка, където да записвате наблюденията или притесненията си и се свържете със специалист, ако смятате, че детето ви показва признаци на значителни промени в ученето, режима си на сън или други аспекти“.

Съвети относно началото в ново училище
Безспорно преместването в ново училище е страшно за децата. Ако се местите някъде наблизо, най-добрият вариант е да оставите детето да продължи в същото училище или поне новото училище да е в същия район. Ако това не е възможно или се премествате в друг квартал или държава, желанието ви ще бъде да направите каквото е по силите ви, за да може детето ви с увереност да прекрачи прага на новата класна стая.

Един от начините да направите това е да разгледате училището, ако е възможно. Проверете дали се предлага ден на отворените врати или попитайте дали вие и вашето дете можете да обиколите мястото и да се запознаете с учителите. По този начин децата ще имат по-добра представа какво ги очаква.

Самите вие също трябва да говорите с детето си относно притесненията му, както и очакванията, свързани с новото училище. Помогнете им да изготвят план за справяне с всички потенциални ситуации, които могат да ги разтревожат!

Според д -р Манис, вашите деца може да имат както теоретични, така и практически въпроси. Например въпросите им могат да варират от теми като: „Ами ако другите деца са злобни към мен в междучасията?“ до: „Къде ще си слагам нещата?“

Обсъдете тези въпроси с тях! Можете да им помогнете като разиграете различни сценарии, както и като запишете различни начини за справяне с всеки отделен проблем. Ако имате обща представа как да подходите към възможните ситуации, значително ще облекчите тревогите на детето си.

Участието в извънкласна дейност може да подпомогне свикването с новото училище. Спортните, както и другите занимания след часовете са чудесен начин децата да се сприятелят и да завържат контакти с ученици, които споделят същите интереси като тях. Много по-лесно ще им е да намерят хора, с които да си паснат, ако правят нещо, което им харесва.

И накрая, не забравяйте да отделяте време в края на всеки учебен ден да обсъждате с детето си как е минал денят му, какво е научило и с какви проблеми се е сблъскало. Можете също така да се свържете с училищния персонал, за да получите по-добра представа относно това как те се приспособяват.

Преди всичко останало, не забравяйте да прекарвате максимално време с децата си. В такова емоционално и хаотично време вие ​​сте нишката, която ги крепи, а вашата подкрепа е ключът към плавния преход. Опитайте се да не се притеснявате, ако на детето ви му отнема малко повече време, отколкото очаквате, за да свикне с промяната.

Казано простичко, трудно е да се започне всичко отначало и всяко дете се приспособява по различен начин. Така че ако на детето ви му отнеме време да привикне, това е окей. Без значение колко време отнема процесът, важното е да останете търпеливи, подкрепящи и дейни в намирането на най-добрите начини за справяне с това.

Съсредоточете се върху това да прекарвате време заедно и се интересувайте какво се случва с децата ви всеки ден. Ако смятате, че не се адаптират добре, свържете се със здравно лице и споделете притесненията си. Заедно може да измислите план, който да отговаря на специфичните нужди на вашето дете.

Източник: https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мария Христова
Редактор: Михаела Тимофеева