Извънучебни занимания за деца със специални нужди – какво и как да изберем?

Извънучебни занимания за деца със специални нужди – какво и как да изберем?

Между училищните затруднения, терапиите и предизвикателствата на т.нар „срещи за игри“, може да ви е трудно да си представите, че вашето дете със специални нужди ще участва и в извънучебни дейности. В действителност обаче, тези програми могат да предоставят на детето невероятни възможности да покаже своите силни страни, да изгради самоувереност, да намери приятели и да открие нови интереси.

Защо извънучилищните дейности са важни?
Често, родителите подценяват значението на тези занимания за техните деца. Те може да се по-съсредоточени върху академичното им представяне или терапиите, или да чувстват, че нямат достатъчно време или пари за допълнителни занимания. Въпреки че това отношение е разбираемо, има голям шанс да лишите вашето дете от възможности, които да допринесат до голяма позитивна промяна в живота му. Ето защо:

 • Много деца със специални нужди имат впечатляващи таланти, независимо от затруднението им с ученето, с общуването или забавянето на речта, които може да имат. Но това не означава, че те не могат да тичат като вятъра, да рисуват като Пикасо, или да са невероятни скаути. Важно е да забележите тези таланти и да ги развиете, особено когато предизвикателствата, с които се справя вашето дете са толкова чест предмет на дискусии.
 • Социалните дейности повишават възможностите на вашето дете да намери приятели и своята социална среда. Много деца със специални нужди срещат предизвикателства при общуването. А и нека си признаем: много по-трудно е да се сприятелиш, докато си в час, в автобуса или в стола. Извънучилищните занимания са начин за създаване на връзка с другите деца по съвсем различен начин. Изберете правилната организация и детето ви изведнъж ще придобие пълен комплект социални връзки.
 • Уменията, които вашето дете може да получи от допълнителни дейности, са важни или дори по-важни, от тези, които научава в училище. В училище детето работи върху краснописа си, следването на правила, академичните си умения, учи се как да се държи в час. След училище, то може да се научи как да е част от отбор, да го подкрепя и окуражава, както и да опитва нови неща. Също може да научи правилата на известни игри, да получи уважение и да изгради приятелства. Това са умения, които са за цял живот.
 • Извънучилищните успехи градят самоувереност и уважение. Когато детето ви вкара гол, свири на пиано на рецитал, или получи колан от по-високо ниво по бойни изкуства, едновременно и вие и то, ще видите в какво успява и дори се отличава.
 • Някои извънучилищни дейности биха могли да се превърнат в интереси за цял живот. Ако детето ви се запали по музика, изкуства, спорт, танци, шах или какъвто и да е бил друг вид културна дейност, докато е в училище, този интерес може да му осигури поле за изява през живота.


Съвети при избиране на извънучилищна дейност
Много родители са склонни да запишат детето си на нещо, което те самите харесват или такова, каквото посещават децата на приятелите им. Често, за нормално развиващи се деца, това е напълно подходящо. За деца със специални нужди, обаче, е важно да се избира по-внимателно като се имат предвид няколко фактора:

 • Бъдете реалисти: Фактът, че детето ви може да ритне топка, не значи, че е готово да се включи в професионален отбор по футбол. Може, обаче, да е готово за нещо малко по-предизвикателно. Помислете внимателно, какво детето ви разбира наистина, прави добре и може да се съсредоточи върху него за по-продължителен период от време. И вие, и то ще страдате, ако то започне нещо, което не може да довърши.
 • Имайте предвид сетивните фактори. Много деца със специални нужди са необичайно чувствителни към силен шум, топлина, силни миризми и ярка светлина. Ако някое от тези описва вашето дете, стойте далеч от активности, които включват подобни „атаки“ срещу сетивата.
 • Помислете за извънучебни занимания за деца със специални нужди. Някои деца процъфтяват в специални програми, а други ги намират за бебешки или разочароващи. Ако не сте сигурни, проверете и двата варианта, и нека детето си избере това, което му се струва най-интересно.
 • Изберете дейност, от която детето ви вече се интересува. Децата със специални нужди трябва да се справят с терапии, високи изисквания в училище, хулигани или дори по-лошо. Извънучилищните занимания трябва да бъдат нещо, което да им доставя удоволствие.
 • Изберете занимание, в което детето ви е добро. След като си тръгнат от училище, децата заслужават шанс да блеснат. Може да са чудесни плувци или невероятни художници. Дайте възможност на детето си да покаже какво умее да прави добре.
 • Включете го в решението, но бъдете реалисти. Ако дъщеря ви иска да се запише на уроци по танци, но няма уменията или дисциплината за професионална балерина, намерете школа, която тренира децата за удоволствие.
 • Помислете за по-структурирани програми. Много деца със специални нужди се справят по-добре в структурирани програми, а не в „изследователски“. Въпреки че липсата на структура изглежда по-развлекателна, всъщност е възможно това да е голямо предизвикателство за дете, което няма изградени стабилни физически, емоционални и организационни умения.Изберете програма, която има прости правила и малко съревнование. Сложните отборни спортове изискват високи нива на физическо, социално и двигателно планиране и когнитивни умения. Същото важи и за състезателни дейности като мюзикъли (където се изисква прослушване) и танцови формации.
 • Разберете повече за конкретното занимание. Какво се очаква от детето като се включи в групата? Дали ако има нужда от помощ, ще я получи? Ако детето ви срещне проблеми, как ще реагира треньорът или инструкторът? Уверете се, че детето ви ще може да върши това, което се изисква от него.
 • Говорете с хората, които организират програмата. Обяснете силните страни на вашето дете, както и затрудненията, които среща. Попитайте как ще се държи треньорът или инструкторът, ако детето има трудности. Така ще си тръгнете, знаейки дали програмата е добър избор.
 • Замислете се дали да не се превърнете в сянка на детето си или в негов помощник за кратко. В много случаи, децата със специални нужди може да се нуждаят от помощ, за да започнат определена дейност, но веднъж, след като имат основите, се справят просто прекрасно и сами. Ако имате времето и възможностите, обмислете дали да не предложите да придружите детето си първите няколко седмици или намерете „сянка“, която да го подкрепя или да се намеси при наличието на проблем. Това ще намали притесненията на всички и ще помогне на детето да се адаптира по-лесно.
 • “Момчешки” или “момичешки” занимания. Да, „повечето“ момчета се предполага, че харесват спорт, а „повечето“ момичета предпочитат танците. Но за децата със специални нужди често това са само стереотипи. Ако синът ви обича танците, а дъщеря ви харесва бейзбол, обмислете тези възможности.
 • Помнете, че следучилищни занимания може да означава и „в училище“ и „неформални“ дейности. Понякога свободните неформални активности (например спорт за удоволствие в сравнение със спорт в училище) може да са по-добър вариант за вашето дете със специални нужди.


10-те най-добри извънучебни занимания
Имайки предвид съветите по-горе, обмислете опциите, които са най-подходящи за нуждите на вашето дете. Тези активности са преобладаващите, които подкрепят индивидуалните силни страни, като в същото време не изискват особени умения за общуване. Както се вижда, някои от тях може да включват нуждата от родителско съдействие в началото или през цялото време на тяхното провеждане:

 • Индивидуални спортове. Ако детето ви харесва спортове, помислете за отбори, в които то ще се състезава със собствените си най-добри постижения. Опциите включват: плуване, бойни изкуства, боулинг, лека атлетика, голф, стрелба и много други.
 • Структурирани и водени от възрастни занимания по програма.
  Децата със специални потребности често бележат видим прогрес в дейности, структурирани по ясна програма както времево, така и съдържателно. Тези програми предполагат практически дейности, а самите водещи/обучители са посветени на това да включват всяко дете, независимо от възможностите или произхода му.
 • Пеене или свирене на музикален инструмент. Вместо, или като допълнение на музикална терапия, запишете детето си на пеене или свирене на музикален инструмент, където то ще може да придобие истински умения. Ако детето ви се научи да пее, то ще е винаги добре прието в хор. Ако се научи да свири на инструмент, би могло да стане част от музикална банда. Това не е само записване в училищна програма, а хоби, което може да се практикува цял живот.
 • Доброволчески дейности. Днес доброволчеството отваря много възможности за деца и родители. Децата могат да помогнат в събирането на боклук в парка, за осиновяването на котенца, да посетят старчески домове, или да събират пари за училищни събития чрез продаване на сладкиши. С родителска помощ, те биха могли да станат ценни членове на обществена или училищна организация.
 • Театър. Много деца срещат трудности при избирането на правилните думи или действия, но се справят много добре, когато четат от сценарий. Клубовете за актьорско майсторство и лагерите не изискват прослушване и могат да бъдат едно добро начало. Някои деца със специални нужди откриват, че имат истински талант за игра на сцена.
 • Визуални изкуства. Голяма част от децата със специални нужди са добри във визуалните изкуства. Училищата и обществените арт центрове често предлагат следучилищни програми за рисуване, обработване на глина, и дори мултимедийно изкуство.
 • Видео и аудиовизуални ефекти. Голям брой от прогимназистите и тийнейджърите със специални нужди проявяват интерес и умения в сферата на видео и аудиовизуалните ефекти. Детето може да намери възможности да се почувства уверено и ценено зад камерата или пред микрофона.
 • Косплей и фантастични игри. Косплей идва накратко от „костюмни игри“ и и набира все по-голяма популярност. Деца и възрастни заедно носят костюми на фантастични герои от телевизията и филми и посещават събития, на които показват какво са създали, получават автографи от любимите си актьори, състезават се в паради за костюми, и като цяло, се наслаждават да бъдат фенове заедно. Фантастични игри като „Тъмници и дракони“ са също чудесен начин за подобни деца да намерят други със същите интереси, които са нетърпеливи да участват в създаването на фантастичен свят.
 • Клуб по интереси. Децата със специални нужди често са запленени от даден интерес и им е трудно да се заинтересуват от нещо друго. Ако това описва вашето дете, обмислете да го запишете в подобен клуб като възможната тематика варира от математика и видео игри, опазване на животни, шах др.
 • Езда. Ездата може да бъде скъпа, но комбинира голям брой чудесни елементи, които може да са перфектни за вашето дете. Ездачите се научават да общуват ефективно, изграждат сила и баланс, получават умения в спорт, който може да бъде индивидуален, отборен, състезателен или любителски. Възможно е да има стипендии и специални програми за деца със специални нужди.

Ако сте родител на дете със специални нужди и чувствате, че е „достатъчно трудно дори да идете на пазар с него, защо да си създавате още трудности?“, то помнете, че допълнителните дейности могат да променят начина, по който протича животът на вашето дете ( и по подразбиране – вашия). Дете, което е намерило поле за изява, група приятели и чувство за принадлежност може да постигне велики неща. Сега е вашият шанс да окуражите детето си да развие интерес, който може да трае цял живот.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Жоржета Маджарова
Източник: https://www.verywellfamily.com