Игра на кукли: Как да помогнете на детето си само да овладее емоциите и поведението си

Игра на кукли: Как да помогнете на детето си само да овладее емоциите и поведението си

Ако някога сте посещавали психолог или терапевт, може би знаете, че най-честите препоръки за освобождаване от емоциите и стреса, както и за преодоляване на травматични преживявания, е писането. Написването на нашите най-съкровени страхове и чувства на лист хартия може да спомогне за промяна в емоциите ни и да насочи мозъка към емоционална и ментална яснота.

Децата не са по-различни от възрастните. Те също имат страхове, силни емоции, тревожност и стрес, но често срещат трудности да ги изразят, което е и причина за промяна в поведението им.

Ако децата имат проблеми с поведението, то е вероятно да има някакъв скрит проблем, който на свой ред причинява тези изблици, избухвания или пък забавяне в процеса по изграждане на емоционална стабилност. Децата може да имат проблеми с речта и езика или да им липсват точните думи, с които да споделят на родителите си какво чувстват. Те също така може да не знаят как да се изразят, да имат проблеми с ученето или пък да са притеснени от други деца в класа или от учителя.

Един изключително прост метод, чрез който можем да помогнем на децата си сами да овладеят емоции си, да изразят какво чувстват и какво да направят, за да отрегулират поведенчески изблици, е играта на кукли.

Предимства на играта с кукли

Играта на кукли дава възможност на децата да изразят чувствата си, какво се случва в отношенията с техните приятели, страховете им в училище или какво ги затруднява там. Все по-малки деца страдат от подобни проблеми и доста от тях все още не могат да пишат, други пък просто не могат да изразят какво чувстват чрез писане. В такива случаи играта с кукли е добра алтернатива, която дава възможност на децата да изразят всичко, което се случва с емоциите и чувствата им.

Този способ стимулира въображението, окуражава креативната игра и жаждата за изследване у децата. Играта с кукли може да направи чудеса за развитието на речта, езика, социално-емоционалното, когнитивното и физическото развитие. Ако децата имат затруднения в изразяването си или във възприемчивостта, то куклите и играчките могат да способстват за преодоляването и израстването им.

Някои от предимствата на играта с кукли и играчки могат да се асоциират с:

Подобряване на социалните умения

Заниманията с играчки могат да допринесат за комуникативните и социалните умения на децата, осигурявайки структурирана възможност за интеракция с играчките. Децата могат да развиват тези умения, като използват играчките и в комуникацията си с други деца.

Ако децата имат известни притеснения, свързани със социализирането, играчките им дават възможност да изразят техните страхове, асоциирани с приятели или социума. Те също така могат да разиграват сценарии и теми на разговор първоначално с родителите, за да се почувстват сигурни, а после да използват тези подходи и в комуникацията си с техните приятелчета или учители.

Емоционално развитие

Играта с кукли и различни играчки окуражава децата на емоционално ниво, като им осигурява „приятел“, с когото могат да си говорят, също и начин да говорят с други деца без да има нужда да говорят с тях директно. Играчките помагат на децата да комуникират и откриват техните познания и разбиране към света. Например, когато говорят чрез играчка, разбират, че споделянето не е толкова страшно.

Играта с кукли позволява на децата да изучават свободно чувствата си, като те могат да разиграват ситуации, където се чувстват комфортно – вкъщи или в клас. Когато децата са помолени да разиграят несъгласие между приятели например, те могат да изразят чувствата и отговорите, които биха имали, ако бяха в реална такава ситуация. Това предоставя възможност на децата да споделят с родителите си, учители и приятели дали те се чувстват щастливи, тъжни, ядосани, страхуват ли се, разтревожени ли са или пък стресирани.

Изразяването им по този начин е като емоционален отдушник, също както възрастните понякога написват на лист хартия какво ги притеснява и така им помага да заучават стратегии как сами да овладеят емоциите си или да ги изразят чрез своите куклени приятели.

Д-р Роджърс е използвал играта с кукли редовно, за да говори по деликатни и трудни теми, за които децата са били притеснени или са се страхували да говорят с техните родители и приятели.

Увереност в четене и говорене

Децата, които имат затруднения да говорят или да се изказват пред други хора, може да се чувстват по-комфортно да говорят или четат на кукли или чрез тях да изразят това, което ги вълнува. Така те имат възможността да използват думите от новия си речников фонд и да говорят с цели завършени изречения.

Играта с кукли предоставя на децата комфортна среда, в която те да откриват нови думи и идеи чрез езика на изразяването. Когато играете на кукли с децата е полезно да задавате отворени въпроси, вместо такива с да/не, за да ги окуражите в посока повече мисли и идеи.

Разбиране и вникване в музика

За децата куклите и играчките могат да направят музиката и развитието на креативността по-интересни. Освен това биха могли да научат от песните нови думи и движения.

В допълнения, играта с тях може да помогне на децата в тяхното развитие по отношение на обработването на информация (рецептивна и експресивна), разбирането и следването на насоки.

Моторни умения

Родителите могат да използват играта с кукли, за да дадат тласък на децата си да изграждат общ и фин контрол на моторните си умения. Например:„Гледай как прасе се катери по стълба и се пуска по пързалка! Можеш ли да се изкачиш по стълбата след прасето и също да се пуснеш по пързалката?“

Напътстване

Играта с кукли може да бъде и пример за поведение и социални умение. Различните участници в играта могат да обясняват правилата в час, лични граници, какво поведение е приемливо и как най-ефективно да комуникирате с други деца.

Окуражаване на креативността

Въображаемата игра е важна за процеса по придобиване на нови знания и помага на децата да развият креативността си и уменията за решаване на проблеми. Чрез използването на кукли децата могат да създават и разиграват истории, сценарии и примерни ситуации.

Привличане на вниманието

Ако децата срещат затруднения със задържането на вниманието си върху нещо и фокусирането, куклите могат да ангажират и привлекат вниманието им обратно, като това може да стане в големи или малки групи. Доста деца имат нужда от кукли с определени личностни черти, за да се запалят по ученето и да направят така, че то да оживява по начин, който повече пасва на техния собствен стил на учене.

Решаване на конфликти

Играта с кукли и играчки може да бъде особено полезна при разбирането на процеса по решаване на конфликти. Родителите или учителите могат да използват кукли, за да обсъдят и презентират в детайли поведение, емоции, агресия, тормоз, как децата да проявяват любезност или емпатия към другите или как да бъдат съпричастни и да помагат.

За играта с кукли може да използвате истории от книги, песнички, рими, хумористични разкази, театър, реални житейски ситуации или пък други методи, с които да помогнете на децата в отношенията, в които те срещат затруднения или имат нужда от по-интензивно развитие.

Запомнете, дори и много от нас да се чувстват малко глупаво или дори „да ги е срам“ да играят на кукли с децата си, това може да е важна стъпка в изграждането на социалното, емоционалното и поведенческото им развитие!

Източник: ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Лора Адамска
Редакция: Дарина Димитрова
Photo credit: Freepik