Двигателни умения и нещо повече! Занимания върху вертикална повърхност

Двигателни умения и нещо повече! Занимания върху вертикална повърхност

Научете повече за ползите от работата върху вертикална повърхност и открийте креативни начини децата да работят в тази позиция!

Нещото, което се набива на очи в днешни дни, е че в училищата вече не могат да се видят добрите стари черни дъски за писане с тебешир! В миналото са вече дните с прашни ръце от тебешира, надпреварата със съучениците кой ще реши някое уравнение на дъската или облаците от прах, които правехме с гъбите за бърсане, когато ни задържаха след час.

Като ученичка не си давах сметка за ползите от писането и работа върху отвесната повърхност на черната дъска, но сега като терапевт съм наясно, че има и то – много. Ерготерапевтите насърчават децата да работят постоянно на вертикалнa повърхност и причините затова са изброени по-долу.


Защо децата трябва да работят на вертикални повърхности?

1. Стабилност на раменете и лактите

Използването на вертикални повърхности, като черни, бели или интерактивни дъски, позволява на децата да извършват по-големи движения с ръката, които стимулират силата и гъвкавостта на ставите и мускулите на горните крайници. Даже и ръката укрепва значително, тъй като се бори със земното притегляне, докато продължава да прави вертикални, хоризонтални и диагонални линии.


2. Двустранна координация

Използвали ли сте шаблон за рисуване върху отвесна повърхност? Веднъж ползвах шаблон, за да нарисувам красив флорален мотив – беше катастрофа! Сложно умение си е!

За очертаването на шаблон или дори само за придържането на хартията върху вертикална повърхност децата се нуждаят от двете си ръце (една за очертаване и една за придържане). Изисква се проприоцепция (ясна представа за позицията и движението на тялото) и сила да се държи шаблона!

3. Пресичане на средната линия

Когато децата пишат или рисуват на големи отвесни повърхности, доминиращата им ръка трябва да премине средната линия на тялото, за да достигне цялото пространство. Това е чудесно упражнение за деца, които имат затруднения с това пресичане или с определянето на доминиращата ръка.

4. Удължаване на китката и захват

Писането на вертикална повърхност по естествен път удължава китката, което пък допринася за стабилизирането на ръката и за по-добър захват и контрол на пишещите средства.

5 . Зрително внимание и координация око-ръка

Работата на отвесни повърхности кара децата да се фокусират на близко разстояние. Това помага на деца, които се затрудняват да запазят зрителното си внимание, а също и спомага за по-добрата координация око-ръка, тъй като децата имат поглед отблизо върху това, което правят!

6. Пространствена осъзнатост

Когато децата работят на голяма вертикална повърхност, им е много по-лесно да разберат понятията за посока (горе, долу, ляво, дясно), защото могат да направят паралел със собственото си тяло!

7. Сетивност

При неспокойни деца, които работят по-добре в изправено положение,задачите върху отвесни повърхности могат да бъдат наистина ползотворни. Нека си го кажем – всички работим по-добре, когато се раздвижваме!

8. Укрепване на торса и стойката

Работата в клекнала или изправена позиция върху вертикална повърхност укрепва доста торса при децата. Не може да се отпуснеш или облегнеш на стола – може само да използваш коремните мускули и мускулите на гърба, за да запазиш изправена стойката.

Занимания върху вертикална повърхност

Има купища забавни начини да се играе и работи на вертикална повърхност. Ето и някои примери:

 • Игра със стикери! Дайте на децата стикери, които да налепят по цялата стена на различни нива, а после им давайте насоки кои от тях да докосват – може да се наложи да скачат или да се навеждат;
 • Собственоръчно направена подвижна Лего стена! Да редиш Лего на отвесна повърхност? Не само че е супер забавно, но и полезно заради всичко изредено дотук;
 • Залепете лист хартия на стената и очертайте предмети или шаблони;
 • Боядисвайте с четки за рисуване или бояджийски валяци;little girl painting white wall with brush 23 2148037872
 • Украсете прозорците с лепенки;
 • Играйте с магнити на хладилника;
 • Рисувайте върху статив с крем за бръснене или боички за рисуване с пръсти;
 • Играйте с фигурки от филц (или т.нар плъст – мек плат, който се изработва не чрез тъкане, а чрез пресоване под пара или гореща вода и сплъстяване на животински влакна) върху филцово табло;
 • Залепвайте на стената стикита и после ги отлепвайте;
 • Рисувайте и оцветявайте с тебешир върху черна дъска;
 • Рисувайте с изтриващи се маркери или маркери за стъкло върху прозорец или окачено огледало;
 • Пишете/рисувайте върху интерактивна дъска;
 • Пишете и рисувайте с пяна за вана или пастели за баня във ваната;
 • Подпрете таблет върху наклонена дъска или върху самия калъф и дайте на децата да използват писалката на таблета. По този начин ще се стимулира правилният захват;
 • Измийте прозорците със стъклочистачка;
 • Помогнете с измиването на колата;
 • Изтрийте черната дъска или избършете бялата дъска;
 • Изпробвайте някои от изброените по-горе дейности, докато сте клекнали, изправени или седнали.

Източник: https://theinspiredtreehouse.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Силвия Ц.
Редактор: Паулина Борисова