Как да представим концепцията за справедливостта чрез градинарство: идея за родители и учители

Как да представим концепцията за справедливостта чрез градинарство: идея за родители и учители

Отглеждането на растения може да илюстрира как различните хора се нуждаят от различни неща в живота си – и как равенството и справедливостта са две отделни понятия.


Наскоро, докато работехме в градината, 5-годишната ми дъщеря ми зададе куп въпроси относно нуждите на отделните растения. Попита ме защо не поливаме толкова често слънчогледите, колкото босилека и защо нашата салата вирее по-добре на сянка. Обяснявайки й, установих, че всъщност говорим как се грижим за градината – и за света около нас – със съзнанието за отделните нужди и индивидуалност.

Като преподавател, сякаш нещо проблесна в ума ми – можем да направим паралел между обработването на градината и осъзнатото приемане на разликите между справедливост и еднаквост… а традиционната научна дейност в градинарството щеше да послужи като катализатор за дискусия относно приликите и разликите между хората.

Често съм се чудила защо темата за справедливостта се преподава толкова късно в много училища и освен това се възприема като сложна. Разговорите в тази насока не трябва да са никак сложни и биха могли да започнат с употребата на метафори. Както дъщеря ми ми подсказа, справедливо отношение се наблюдва дори и само, поливайки растенията в градината.

Рамка на дейността

Докато представяте урок по природни науки и градинарство пред вашите ученици, възползвайте се от възможността да сравните и посочите разликите при отделните растения, както направих аз с моята дъщеря: босилекът се нуждае от повече вода, слънчогледът – от по-малко. Продължвайте разговора, питайки вашите ученици „Какво е общото между домата и слънчогледа? Какви разлики забелязвате?“ Говорете какво ни дават растенията. Задавайте въпроси „Какво получаваме от слънчогледа? Какво правим с доматите?“. Отбележете, че разликите се виждат не само в самите растения, но и в това, което ни осигуряват, когато узреят (вид храна, аромат).

След като учениците установят приликите и разликите между растенията в градината, продължете към контекста: Да, всички те са растения, но всички изглеждат различно, имат свои специфични качества и нужди. Предложете на децата да приложат тези идеи спрямо хората – например може да ги попитате „Какви прилики и разлики откриваме, гледайки себе си?“ Помислете за създаването на проект – мисловна карта за сравнение, на която да отбелязвате и да надграждате в последствие.

Представете условията

Докато представяте нуждите на всяко растение, обяснявайте колко различни всъщност са те. Използвайки информацията от пакетчетата семена или някой интернет сайт, обърнете внимание на различните потребности от слънчева светлина, вода, сянка, дълбочина на почвата, от които всяко растение се нуждае, за да порасне.

Продължавайки разговора, включете и учениците, като ги накарате да подчертаят различните нужди на всяко растение. Попитайте ги „Нашите растения от еднакво количество светлина и вода ли се нуждаят или не?“

Заедно стигнете до извода за разликите в потребностите и тогава им обяснете как терминът „равенство“ (или „всички получават едно и също“) се сравнява с термина „справедливост“ („всеки получава това, от което се нуждае“).

Дискусия

Веднъж, след като сте определили терминологията, кажете на вашите ученици „Ако третираме всички растения по един и същ начин, това ще означава да им предоставяме еднакви количества светлина и влага, въпреки техните индивидуални нужди“. След това, за да подтикнете дискусията, ги попитайте „Ще има ли смисъл от такива грижи?“ Оставете учениците да водят разговора.

Давайте конкретни примери с избраните от вас растения – например, доматите се нуждаят ежедневно от 6 до 8 часа слънчева светлина, но голямото количество вода може да ги убие; босилекът изисква горещо време и дълбоко напояване; след захващането си, градинският чай предпочита сянката; кейлът няма нужда от много грижи, а теменужките виреят при ниски температури и много малко вода. Накрая, попитайте учениците какво би се случило, ако за всички растения се полагат еднакви грижи.

Тук е добър момент да въведете сравнението: „Така ще е, ако третираме всички растения еднакво. Но, ако се грижим за тях адекватно на нуждите им, ще им предоставяме необходимите им количества светлина и вода.“ Попитайте децата кое е по-важното в отглеждането на растенията – еднаквостта или справедливостта?

Разширете разговора

Използвайки примера с градината, разширете разговора в класната стая. Попитайте „Ако има повече смисъл да отглеждаме „справедливо“ нашите растения, има ли смисъл да правим същото и в нашата класна стая?“ или „Всички ние ли имаме еднакви нужди, докато учим и растем?“ Разгледайте тази концепция, като попитате някои от учениците „Ако сте добри по математика, но имате нужда от помощ в четенето, ще има ли смисъл за вас да ви помагам със задачите, само защото съм го направила за някой друг?“

Дайте и конкретен пример „Ако си забравил моливите си вкъщи и аз ти услужа с един от моите, трябва ли да дам и на всички останали?“ Нека учениците продължат да дават различни примери за справедливо отношение в класната стая. По този начин те сами ще стигнат до разбирането, че както растенията, така и всеки от нас се нуждае повече от някои неща и по-малко от други, но най-важното е да си даваме взаимно това, от което се нуждаем, за да растем.

Концепцията за справедливостта може да е подвеждаща (най-малкото, защото има множество такива), но отново не е необходимо да бъде сложна. Градинарството може да даде добра метафора за факта, че безпристрастното отношение е едновременно и просто, и сложно.


Източник: https://www.edutopia.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Татяна Христова