Попитай специалиста: трудности с храненето

Попитай специалиста: трудности с храненето

Здравейте!
Обръщам се към вашия екип с молба да ми дадете съвет или да ме насочите към специалист, който би могъл да ни помогне и който според вас има опит с подобни казуси.Имаме близнаци момчета на 2 години, захранени по един и същи начин Едното момче се храни разнообразно, другото обаче основно пие адаптирано мляко. Децата се хранят заедно, винаги им предлагам една и съща храна. В много случаи Давид отказва дори да опита храната и ми връща купата. Естествено има храни, които харесва, но и тях не консумира винаги. Има периоди, в които яде и друга храна, но в последно време 80% от храната му е адаптирано мляко. Правили сме му кръвни изследвания, хемоглобинът му е към горна граница.За възрастта си покрива нормите за ръст и тегло ( 11.800 кг., 90 см. ).Отскоро близнаците тръгнаха на ясла и там проблемът с храненето на Давид е голям – не хапва нищо. Има ли варианти на тази възраст да въздействаме върху хранителните навици на детето? Ако смятате че, има, моля за насоки / препоръка за психолози, които се занимават с казуси при толкова малки деца.

Като първа стъпка, бихме Ви насърчили да опитате да включвате детето по разнообразни начини в ситуации, свързани с храна – пазаруване, подреждане на покупки, помощ в подреждането на масата (слагане на салфетки, прибори и др.), помагане в „готвенето“ – разбъркване на супа, салата или смес за палачинки. Важно е детето да участва в рутинни дейности, свързани с храна, в които обаче НЕ получава послания от типа „опитай това“, „много е вкусно“, „само една лъжичка“ и т.н. Чрез предложените дейности целим създаване на едно по-позитивно отношение и любопитство към храната.

Като следваща стъпка бихме ви насърчили да давате възможност на детето да докосва и изследва различни храни (банани, задушени зеленчуци, макарони, картофи/ батат, палачинки и изобщо – храни, подходящи за хранене с ръце – „finger foods“). В началото не целим детето да се нахрани самостоятелно с ръце, а да добие достатъчно сензорна информация, както и доверие в храните. На този етап е важно и да не претоварваме детето с твърде много възможности за избор, с други думи – избираме 1 или 2 храни и ги представяме в различни ситуации и вид в продължение на 7-10 дни, така че детето да свикне с тях, да си позволи да ги докосне и разгледа, отново без да получава послание „опитай го“.

Отделете и време да се храните с/пред детето, тъй като това е един от начините човек да добие доверие в храната– виждайки най-значимите му хора да се хранят с нея. При всяко хранене използвайте възможността първо да предложите храна и едва след това мляко, както и се уверете, че детето не е с пълен стомах (от мляко или вода), когато му предлагате структурирана храна.

Това са най-общо насоки, които бихме могли да дадем на този етап, ето и една статия, в която обръщаме повече внимание на темата със сензорните усещания, които също имат значимо отношение в процеса на опознаване и приемане на храни.

Оставаме на разположение при необходимост от допълнителна консултация – онлайн или на живо.Може да запазите своя час за консултация с Маргарита Габровска, логопед в Център за детско развитие “Малки чудеса“ нателефон 0887 54 54 46 или тук.

Маргарита Габровска, логопед и специалист ранна детска интервенция в Център за детско развитие „Малки чудеса“