Как да научим детето си да преглъща хапче

Как да научим детето си да преглъща хапче

Преглъщането на хапче е важно умение, което повечето от нас приемат за даденост, докато не им се наложи да дадат хапче на детето си. За някои деца това е много трудно, а причините са най-различни – от тревожност до инат.

Но няма страшно. Както всяко друго умение, гълтането на хапчета се научава с упражняване. Ако изберете правилния момент и правилния начин, урокът може да се окаже дори положително преживяване за детето, което ще изгради увереност в него. И скоро и то ще го приема за даденост.

 

Защо хапчета?

 

Въпреки че много лекарства се предлагат под формата на сиропи или бонбони за дъвчене, някои медикаменти е най-добре да се приемат като хапчета или таблетки. Всъщност, някои от хапчетата, които следва да се гълтат цели, изобщо не трябва да се дъвчат или стриват, защото това може да се окаже опасно. Други лекарства са направени така, че да имат продължително, а не концентрирано действие, което трудно се постига в течна форма или под формата на бонбони за дъвчене.
Преди да дадете на детето си, каквото и да е лекарство, прочетете листовката, а ако имате допълнителни въпроси, се обърнете към лекар или фармацевт!

 

Кой е подходящият момент?

 

Всички деца са различни, така че няма конкретна възраст, на която децата се научават да пият хапчета. Избягвайте да сравнявате детето си с други деца, дори с братята или сестрите му. Общото правило е, че децата трябва да са поне на 4 години и да са във фаза, в която са склонни да съдействат и са мотивирани да усвояват нови умения.

Най-добре е да тренирате умението преди реално да се наложи да се приемат хапчета, за да не сте под напрежение. За начало детето трябва да преглътне нещо съвсем малко – например захарни пръчици за поръсване на сладоледи и торти. След няколко успешни опита, постепенно започнете да увеличавате размерите – например с шоколадови капчици. След това можете да преминете на детски витамини, но не от тези за дъвчене.

Упражнявайте умението, когато нищо не разсейва детето, включително телевизора или телефона. И не очаквайте то да се научи от първия път – тренирайте от 5 до 10 минути дневно в продължение на 2 седмици.

 

Как точно да го направим?

 

Преди детето да глътне първото си истинско хапче, припомнете му какви други умения вече е усвоило (например да кара триколка или да си връзва връзките) и му обяснете защо е важно да се пият лекарства, така че то да участва с желание в процеса! След това дайте личен пример! Ако е възможно, покажете на детето си как пиете някое от предписаните на вас хапчета или мултивитамини, преди да е дошъл неговият ред!

Когато е ред на детето да глътне хапче, запомнете, че е нужно да запазите спокойствие. Ако вие сте притеснени, и то ще се притесни! Бъдете позитивни, дори и ако не се получи от първия път, и се старайте реакцията ви да не е отрицателна! Като цяло избягвайте да създавате отрицателни преживявания и емоции, свързани с хапчетата! Ако например решите да скриете хапчето в храната, а детето го открие, ефектът ще е обратен, защото между вас ще се породи недоверие.

За да глътне хапчето, детето трябва:

  • да седне с изправен гръб и да гледа напред;
  • да не накланя главата си твърде много назад, защото така ще затрудни преглъщането;
  • да пийне няколко глътки вода, за да „упражни“ преглъщането;
  • накрая поставете хапчето върху езика на детето и му дайте вода, с която да го преглътне. (Понякога е добра идея детето да пие през сламка, защото така се разсейва от хапчето и се концентрира върху нещо различно.)

Прочетете в листовката дали хапчето може да се взима с храна. Ако то не трябва да се взима на гладно, можете да дадете на детето да го преглътне с нещо по-гъсто от вода, например мляко или млечен шейк. Може да опитате да поставите хапчето в полутвърда храна като крем-пудинг или ябълков сос.

Ако детето успее да глътне хапчето, похвалете го! Ако не, спокойно му кажете, че всичко е наред и опитайте отново! Ако детето откаже, спрете и направете почивка. Винаги може да опитате по-късно.

Ако хапчето ви се струва твърде голямо за детето, попитайте фармацевта дали можете да го счупите на по-малки парчета!

 

Кога да се консултирате с лекар?

 

С достатъчно търпение и упражнения, повечето деца усвояват умението да гълтат хапчета.

Някои деца обаче имат проблеми с това, включително:

  • силна тревожност, свързана с нови медикаменти или нови изживявания;
  • лош спомен от предишен опит (например задавяне или повръщане);
  • деца със забавяне в развитието, с орално-двигателни проблеми (проблеми с речта или отказ да ядат храна с определена консистенция), с поведенчески проблеми (включително отказ да приемат, каквито и да било лекарства).

В такива случаи е добре да отложите упражненията и първо да се консултирате с лекар.

Статията е преминала медицинска рецензия от д-р Рупал Кристин Гупта, май 2015

Източник: https://www.rchsd.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мария Змийчарова
Редакция: Мирослава Бояджиева
Photo credit: Freepik