Ново проучване предполага, че прекомерната употреба на захар в детска възраст може да представлява непосредствена заплаха за развитието

Ново проучване предполага, че прекомерната употреба на захар в детска възраст може да представлява непосредствена заплаха за развитието

Знаете, че добавената захар може да навреди на здравето ви в дългосрочен план. А ново изследване дори показва, че децата може да бъдат изложени на по-голям риск от непосредствена заплаха.

Въз основа на резултатите от ново проучване, проведено върху животни, от изследователи от Технологичния университет в Куинсланд (QUT) и публикувано в списание Frontiers in Neuroscience, деца, които консумират твърде много захар, могат да бъдат изложени на по-голям риск от затлъстяване, хиперактивност и когнитивно увреждане в зряла възраст.

Трябва да имаме предвид факта, че проучването е проведено върху мишки. Резултатите обаче могат да бъдат показателни за ефекта, който захарта може да има върху децата. Проучването разкрива, че когато мишките са получавали по-малка дневна доза захароза (трапезна захар), са били изложени на много по-малък риск от наддаване на тегло и други здравословни проблеми, отколкото тези, които са консумирали захар в по-големи количества.

Според Американската сърдечна асоциация (АСС) мъжете трябва да ограничат приема на захар до 9 чаени лъжички (36 грама) дневно, а за жените е препоръчително да консумират дори по-малко – 6 чаени лъжички (25 грама) дневно. АСС също съветва, за да се поддържа добро здравето на сърцето, децата трябва да консумират по-малко от 6 чаени лъжички захар на ден.

Професорът по неврология в QUT, Селена Барлет, твърди че въпреки препоръките на Американската сърдечна асоциация и на други водещи организации, хората (деца, юноши и възрастни) в повече от 60 страни консумират близо 100 грама добавена захар всеки ден.

„Необходимо е по-задълбочено изследване на дългосрочните ефекти на захарта върху юноши и възрастни, но резултатите ни с модела на мишката са много обещаващи“, казва професор Бартлет в изявление.

„Последните данни показват, че затлъстяването и импулсивното поведение, причинени от лошите хранителни навици, водят до по-нататъшно прекомерно потребление на преработени храни и напитки. Дългосрочните ефекти върху когнитивните процеси и хиперактивността от прекомерното потребление на захар, започвайки от младежка възраст, не са известни.“

В проучването Бартлет и нейният екип установяват, че след 12 седмичен период на хранене на мишки,които са били само на пет седмици, са наддали на тегло и са получили прекомерно стимулиране на нервната система до края на проучването.

„Тези данни предполагат, че затлъстяването, предизвикано от захар, може да участва в развиващата се патогенеза на подобни на ADHD симптоми в западните страни. При децата високото потребление на захар е в пряка връзка с хиперактивността, а при възрастните – с липсата на концентрация и импулсивността“, казва Бартлет. „Това, което обаче не беше ясно, е дали постоянното свръхпотребление на захар още от детска възраст ще има същото отрицателно въздействие върху нашата нервна система, емоции или познание и в зряла възраст, както другите лекарства, водещи до пристрастяване.“

В заключение: Това проучване предполага, че има връзка между потреблението на твърде много захар в детска възраст и наддаването на тегло и хиперактивността.

Източник:https://www.eatthis.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Персиана Пастухова-Личева
Редакция: Станислава Петрова