6 съвета как да подготвите детето си за тест за COVID-19

6 съвета как да подготвите детето си за тест за COVID-19

Направете план с детето си и говорете за това как е минало!

Да ви поставят тампон в носа за ковид тест определено е неприятно преживяване, но специално за децата може да бъде и плашещо.За децата не би било необичайно да развият учудващо голям страх от тестването.

Детските психолози Катрин Бърни от Университета в Калгари и Меган МакМърти от Университета в Гуелф, са приготвили списък с техники как да помогнете на вашите деца да преминат през това.

„Създаването на план за нещата, които да направите преди, по време и след тестването, е наистина важно“, казва МакМърти на Лаура Чапин от „Айсланд Морнинг“.

1. Споделяйте информация, подходяща за деца

По-добре е да не оставяте всичко, което ще се случи на въображението на децата си. Те често си представят нещата по много по-лош начин от това, което реално ще се случи. Опишете с реалистични, ясни и неутрални термини какво ги очаква, и по начин, които те биха разбрали.

2. Създайте план за действие

Това е нещо, върху което може да работите заедно. Детето ви има ли конкретна играчка, която ще му послужи за утеха? С кого би искало да стои?
Обяснете му, че ще има една важна задача: да застане мирно за 15 до 30 секунди, докато трае тестването!

3. Разсейвайте детето си, докато чакате

Може би ще ви се наложи да чакате на опашка за тестването и е възможно това да доведе до създаване на напрежение. Бъдете подготвени с нещо за разсейване: игри, книжки или таблет с игри, филмчета и слушалки!

4. Застанете в удобна поза

По време на теста дръжте детето си близо, в скута си или с ръце около него! Това не е с цел ограничаване на движението, а по-скоро позиция, в която детето би било спокойно от вашето присъствие.

„Ограничаването на движението на детето не помага обикновено, но може да се наложи да преминете и през това“, казва МакМърти.
Така създавате проблем, при който някой ще бъде наистина уплашен следващия път.“

За някои деца може да е полезно нежно да придържате челото, за да държите главата неподвижна.

5. Напомняйте на детето си за плана

Част от планирането беше да кажете на детето какво да очаква. Сега е време да му напомните какво трябва да направи:

“Погледни нагоре, затвори си очите, поемай дълбоко въздух и стой спокойно!”

6. Говорете с детето си за нещата, които е направило добре

Това ще помогне да запомни какво се е случило действително по време на теста и да се концентрира върху положителното, спомняйки си за преживяното.
МакМърти казва, че тази стратегия може да се използва при всички неприятни, но необходими случаи.

„Това не се отнася само за ковид тестването.“, казва тя.

„Отнася се и за увереността и спокойствието при медицински процедури основно при децата. Ние искаме да ги въоръжим с всичко необходимо за това да се чувстват уверени и успели и да имат доверие в медицинския персонал, както и в родителите си.“

Източник: https://www.cbc.ca
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Виктория Лилянова
Редакция: Илона Иванова
Photo credit: Freepik