Болницата към Университета на Алабама – рекордьор по брой израждания на недоносени бебета

Болницата към Университета на Алабама – рекордьор по брой израждания на недоносени бебета

През април 2021 г. екипът на Регионалното отделение за интензивно лечение на новородени към Университета на Алабама в гр. Бирмингам, САЩ празнува – Къртис Мийнс е изписан след 275 дни в болница. Шест месеца по-късно Къртис има още един празник – той е официално обявен от Световните рекорди на Гинес за най-недоносеното бебе в света, което е оцеляло.

Роден боец

Докато фойерверки изпълват нощното небе на четвърти юли, Мишел Бътлър започва раждане едва в началото на 22-ра гестационна седмица. Тя се втурва към местната болница и скоро е прехвърлена в болницата към Университета на Алабама, където около 13.00 часа следобед на 5 юли 2020 г. ражда недоносени близнаци – Къртис и Кейша.

Брайън Симс, доктор по медицина, професор по педиатрия в отдела по неонатология към Университета на Алабама, е дежурният лекар, когато Бътлър е приета в болницата.

„Данните показват, че бебета, които са родени толкова малки, имат съвсем малки или почти никакви шансове за оцеляване“, казва Симс. „Обикновено в ситуации на подобни преждевременни раждания съветваме родителите да се подготвят по-скоро за емоционално обгрижване – позволено им е да гушкат бебетата си и да се радват на малкото време, което може би им е отредено заедно.“

Симс информира Бътлър, че лекарският екип ще поеме грижата за бебетата, ще види как те реагират и ще се ориентира как да действа по-нататък. Близнаците имат по-малко от 1% шанс да оцелеят.

Екипът на Регионалното отделение за интензивно лечение на новородени започва да действа. Медицинските сестри започват следродилни грижи за децата, а респираторните терапевти бързо ги включват на вентилатори и кислород, като се надяват да увеличат шансовете на бебетата за оцеляване. Скоро Кейша показва признаци, че е прекалено недоносена. Тя почива ден по-късно.

Къртис, обаче, показва признаци на подобрение. С реанимация и допълнителен кислород сърдечната честота и нивата на кислород се увеличават. Той упорито се бори за живот.

Необходим е цял екип

Когато на следващата сутрин Колм Травърс, доктор по медицина, асистент в катедрата по неонатология, пристига в Регионалното отделение за интензивно лечение на новородени към Университета на Алабама, той изумен вижда, че Къртис е жив и реагира добре на лечението. Травърс изследва бебета, които са родени на границите на жизнеспособността и са оцелели. Той не може да си спомни за бебе, оцеляло след раждане в по-ранна гестационна седмица от Къртис.

Бебе, родено толкова рано, расте изключително бавно. След като оцелява първия ден, Къртис трябва да преживее първата седмица. Лекарският екип незабавно активира Golden Week Program™ – мултидисциплинарна програма, която включва клинично ръководство за дихателна подкрепа, терморегулация, подаване на храна и течности, превенция на инфекции и неврологичен статус.

„Когато се полагат грижи за тежко недоносени бебета, това трябва да се прави стъпка по стъпка и ден след ден“, казва Травърс, който е съдиректор на Golden Week Program™. „Програмата съчетава медицина, основана на доказателства, а също и най-добри практики за увеличаване на шансовете за оцеляване на недоносените бебета през първата седмица от живота им. Програмата води до значително намаляване на смъртността или предпазване от тежък интравентрикуларен кръвоизлив през първата седмица от живота.”

Къртис продължава да оборва статистиката, за учудване на семейството и лекарите. Той оцелява през първата седмица. След това през първия месец. Престоят му в Регионалното отделение за интензивно лечение на новородени обаче далеч не е приключил.

През следващите девет месеца Къртис получава денонощни грижи. Логопедите работят, за да му помогнат да започне да използва устата си и да се научи да яде. Респираторните терапевти поддържат дишането му посредством различни методи, докато дойде време да го изключат от респиратора. Медицинските сестри осигуряват ежедневни грижи – от проверка на жизнените функции с цел да успокоят бебето и то да заспи, до това да подпомагат майката, докато тя се научи да полага сложните грижи, от които Къртис се нуждае.

„Имаше дни, в които не бяхме сигурни, че той ще оцелее“, казва медицинска сестра от екипа, който се е грижил за Къртис. „Той беше най-малкото бебе, с което някой е работил. Ние, обаче, сме отлични специалисти и знаехме, че разполагаме с ресурсите и опита, за да се грижим добре за Къртис и майка му. Бяхме решени да видим как детето се прибира вкъщи.“

Денят на изписването

След 275 дни в Регионалното отделение за интензивно лечение на новородени към Университета на Алабама, Къртис е изписан на 6 април 2021 г. – ден, изпълнен с радост и малко недоверие. Бебе с по-малко от 1% шанс за оцеляване е вече достатъчно здраво, за да се прибере вкъщи при семейството си.

Екипът се събира, за да се сбогува и да даде последни съвети на майката, а по-специално – да цени времето, което прекарва с Къртис.

„Да заведа най-накрая Къртис у дома и да изненадам по-големите си деца с по-малкия им брат е момент, който винаги ще помня“, казва Бътлър. „Беше трудно, но съм благодарна на медицинския екип и тяхната постоянна подкрепа. Те отделиха време да ме обучават и се увериха, че знам какво се случва на всяка стъпка по пътя. Те наистина бяха загрижени за моя син и за мен.”

Преди изписването Травърс напомня на майката за разговор, който са провели при раждането на Къртис. Според Травърс, Къртис може да е най-преждевременно роденото бебе не само в страната, но и в света. По време на болничния престой на Къртис, Травърс проучва данни и не открива по-недоносено бебе, което да е оцеляло. С разрешение на г-жа Бътлър, Травърс се обръща към Световните рекорди на Гинес с надеждата, че предчувствието му е правилно.

Световен рекордьор

Шест месеца след изписването на Къртис, неговият лекарски екип се събира пред Родилния център на Университета на Алабама, където детето е родено. Там Бътлър и Къртис са изненадани с важен сертификат, който гласи:

Световните рекорди на Гинес – Най-недоносеното бебе, което е оцеляло, е Къртис Зи-Кийт Мийнс (САЩ). Той е роден от Мишел Бътлър на 5 юли 2020 г. в болница към Университета на Алабама в гр. Бирмингам в Алабама, САЩ на гестационна възраст 21 седмици и 1 ден или общо 148 дни, което го прави роден 132 дни преждевременно.

Екипът вижда кулминацията на своята работа, изследвания, програми и опит в усмивката на едно щастливо, здраво едногодишно момченце.

„Къртис опроверга всички научни данни“, казва Травърс. „Гестационната възраст и теглото при раждане са два ключови фактора за оцеляването на едно недоносено бебе. Други фактори са пола, броя на бебетата (дали е едно или повече) и дали майката е получавала стероиди, подпомагащи развитието на белите дробове преди раждането. Къртис не отговаря на нито един от тези критерии.“

Докато Къртис предоставя на лекарския екип уникална възможност да тества многогодишна практика, опит и изследвания, той също така дава уникалния шанс да бъде проучено нещо, което никоя друга болница в света не е имала възможност да направи.

“Той наистина е Бебе Номер Едно в света“, казва Симс. „Не знаем как ще се развива Къртис в бъдеще, тъй като няма друго дете като него. Той започна да пише своя собствена история в деня, в който се роди. Тази история ще бъде прочетена и изучавана от мнозина и, надяваме се, ще помогне за подобряване на грижите за недоносените бебета по целия свят.“

Източник и снимки:https://www.uab.edu
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Валентина Иванова
Редакция: Диана Стойкова