Готвене с деца в предучилищна възраст

Готвене с деца в предучилищна възраст

Готвенето може да помогне на малките деца да научат и практикуват някои основни математически концепции и да развият езикови умения. А яденето на ястия с вас като родител, може да помогне за изграждане на самочувствието им и да положи основите за здравословни хранителни навици.

Може да отнеме малко гъвкавост и основна подготвителна работа. Но с правилните очаквания, времето ви в кухнята с вашето дете в предучилищна възраст може да бъде приключение, на което и двамата да се насладите.

Как готвенето може да помогне на децата в предучилищна възраст?

Вкарването на деца в кухнята може да бъде полезно за тях по редица начини. Готвенето може да помогне:

  • Да се изградят основни умения. Помогнете за изграждането на основни математически умения, като направите нещо толкова просто, като броене на яйца или наливане на вода в мерителна чаша. Можете да попитате кое е първо, второ и трето по ред или да броите заедно, докато изсипвате смес за бисквитки върху тавичка. Когато четете рецепта, вие въвеждате нови думи в речника на детето си и подобрявате езиковите му умения. Следването на стъпките на рецептата може да тренира уменията за слушане.
  • Да се насърчи приключенски вкус. Децата в предучилищна възраст са придирчиви към храната и вкарването им в кухнята, за да готвят, може да им помогне да открият нови вкусове. Когато вашето 3-годишно дете се изявява като шеф-готвач, може да опита ястия, които не би опитало, ако просто му ги сервирате. Затова насърчавайте децата да опитват новите съставки, с които работите, и говорете за това какво харесват и как здравословните храни карат тялото да расте!
  • Да помогне на малките деца да изследват със сетивата си.Децата се учат, като изследват със сетивата си и кухнята е идеалното място за това. Поканете ги да слушат бръмченето на миксера, да омесят тестото и да го гледат как втасва, да помиришат какво се пече във фурната и накрая да опитат топлия хляб, който току що е излязъл от нея. Ако мирише добре, изглежда апетитно и е лесно за ядене, те може просто да са готови да го опитат.
  • Да повиши увереността.Децата в предучилищна възраст обичат да показват какво могат, а работата в кухнята предоставя възможности да придобият чувство за нещо постигнато. Ако са помогнали за направата на пица, уведомете ги, че помощта им е важна! Можете да кръстите пицата или друго ястие на името на вашето дете. Сервирайте „Пицата на Джелен“ или „Салатата на Ела“ за вечеря тази вечер! Дори ако резултатите не са точно това, което сте очаквали, похвалете усилията им!

Идеални задачи в кухнята за деца:

Няколко задачи в кухнята са особено подходящи за деца на възраст от 3 до 5 години. Ключът е да им дадете „задачи“, които отговарят на тяхното ниво на умения и са нещо, което им харесва. Така че, ако детето ви обича да тропа силно и да удря, извадете тестото за хляб и го оставете да меси и бие тестото.

Ето някои други занимания, за които децата могат да помогнат:

  • разбъркване на тестото за палачинки
  • накъсване на маруля за салата
  • добавяне на съставки
  • приготвяне на пица
  • да ви помогне да „четете“ готварска книга, като прелиства страниците.

Подготовка за започване

От каране на триколка до обличане, децата в предучилищна възраст се научават колко много могат да направят сами. Така че потърсете няколко дейности, свързани с готвенето, които детето ви може да прави самостоятелно или само с малка помощ от вас. Прости задачи като наливане на течност в купата, поръсване на ястието с настърган кашкавал или използване на формички за бисквитки са подходящи за повечето деца в предучилищна възраст.

Не планирайте сложен проект – 5 до 10 минути може да е всичко, което детето ви иска да отдели за тази дейност. Започнете с малко и поддържайте забавата.

Докато децата растат, те ще развият уменията си, продължителността на вниманието си и интереса за извършване на по-големи готварски задачи, като изстискване на сок от лимон, измерване на съставките в чаши и лъжици и разбиване на яйца или смачкване на картофи на пюре.

Децата в предучилищна възраст ще се радват също да учат с вас. От съображения за безопасност трябва да сте в кухнята с тях през цялото време, като наблюдавате и контролирате прогреса! Прекарването на време в кухнята с децата ви може да насърчи интерес към хранaта и готвенето, които ще продължат цял ​​живот!

Източник: https://www.kidshealth.org/
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Яна Пантелеймонова
Редакция: Ния Райкова
Photo credit: Freepik