Как да съхраняваме различните типове играчки

Как да съхраняваме различните типове играчки

Неизбежно е в някакъв момент играчките на детето да се озоват из цялото жилище, независимо колко сте внимателни при организирането на ограниченото детско пространство за игра. При всеки рожден ден, празник, при който има размяна на подаръци или пък без конкретна причина, колекцията от играчки на вашите деца ще започне главоломно да се увеличава. Докато не дойде денят, в който едвам успявате да стигнете до дивана от играчки, само за да установите, че и там няма място за вас. Трансформъри, коли с дистанционно и разпилени кубчета са окупирали любимото ви място.

Това, от което имате нужда, е подходяща организация на местата за съхранение на играчките, за да си извоювате обратно вашето си място, а и да усетите повече контрол над нарастващия безпорядък. Добра организационна система за играчките дори ще улесни децата, така че да започнат да прибират след себе си. Избутването настрани работи, ако имаш няколко неща, но децата растат, а с тях – броят на вещите.

Предлагаме няколко идеи за съхранение на нарастващата семейна колекция от кукли, кубчета, топки, игри и други. Повечето от тези предложения ще позволят на децата да стигат (и прибират) всичко сами, което ще възпита независимост от ранна възраст.

Съхранение на бебешки играчки

Сред първите играчки за вашето бебе вероятно няма да има дребни части, за които да се притеснявате. Но дори и играчките да са от големия и мек тип, вие можете да спечелите от наличието на организирана система.

 • Сандък с играчки – Играчките за бебета типично са по-леки, по-меки и без остри ръбове. Вероятно на този етап вие нямате и прекомерен брой играчки. Обикновен сандък за играчки с капак вероятно ще е достатъчен, за да побере всичко. не би трябвало да има тежки предмети, които да е трудно да се прибират и изваждат често.

Нищо няма да е прекалено тежко, за да се извади и прибере или пък твърде чупливо, за да не може да се хвърли в голям сандък. Дървените сандъци могат естетически да се впишат в света на възрастните, докато пластмасовите са по-подходящи за детски стаи и са по-лесни за преместване от стая в стая при нужда.

Как да изберете сандък за играчки?

Ако избирате дървен сандък за играчки, търсете такъв със заоблени ъгли, гладки ръбове и безопасно за децата затваряне на капака, което да предпази ръчичките им. След края на игрите просто съберете всички меки кубчета, платнени книжки и дрънкалки и ги хвърлете в дървения сандък.

 • Контейнери за играчки – Контейнерите за играчки, които имат отпред наклонен отвор, са добра опция за децата, които са достатъчно големи сами да си взимат играчките. Долните панели ще държат играчките в контейнера и в същото време позволяват на малките да видят своите играчки. Те могат лесно да извадят играчките и след като са приключили с играта, също толкова лесно да ги приберат.

Как да изберете контейнер за играчки?

Контейнерите за игра често са направени да се слагат един върху друг, за да ви спестят място. Ако изберете да не ги сложите един върху друг, е възможно да ги използвате като допълнително място за сядане. Друга възможност за използване на пространството отгоре е да сложите там по-големите играчки: така те няма да са на земята, но и ще са достъпни за децата.

Съхранение на пъзели

Пъзелите са не само забавни, но и учат на важни умения децата от всички възрасти. Бебетата и прохождащите дечица могат да започнат с такива, които подпомагат развитието:, с големи елементи, подобни на кубчета и подходящи за техните малки ръце. По-големите деца се радват на подреждането на картина като пъзел особено ако на изображението са някои от любимите им герои. С подходящите инструменти можете прилежно да приберете всякакви видове пъзели, които са се натрупали в детското пространство.

 • Рафтове за пъзели – Обемните пъзели, с които малките деца обичат да си играят са подходящи за малките им ръце, но са трудни за складиране, а и често не са опаковани в кутии. Страхотна работа ще ви свършат специални рафтове за пъзели. Тези метални или дървени рафтове улесняват плъзгането на дъските за пъзела, така че те да могат да се приберат прилежно един върху друг.

Съвет за избор на рафт за пъзели

В зависимост от размера на пъзелите, които притежавате, може да имате нужда от рафтове като Рафта на Мелиса и Дъг за пъзели, който може да държи както обемните части, така и по-малките.

 • Рафтове за книги – За пъзели, опаковани в кутии, е възможно да ги складирате върху рафт за книги. Когато кутиите за пъзели са захвърлени заедно с другите играчки в контейнери или сандъци, малките части може да се изплъзнат, кутиите може да се повредят или децата направо да забравят за тях, ако те се озоват на дъното на сандъка.

Съхранение на малки играчки

С порастването децата започват да играят с играчки с по-малки размери или играчки с множество части. Това може да са дървени кубчета, детски сервиз за чай, дъски с пирончета, топки, пластмасови плодове и зеленчуци, състезателни коли и други. Лесно е да се изгубят различни компоненти на комплекта и е трудно да се съхраняват прилежно свободните части.

 • Система за съхранение с контейнери – Използвайте система за съхранение с контейнерчета, за да държите различните типове играчки сортирани и разделени. Тези системи са с множество малки пластмасови контейнери, понякога до 12, които пасват в наклонена многоетажна рафтова рамка. Начинът, по който контейнерите са направени, позволява съдържанието им да е видимо за децата, така че да могат да си взимат частите лесно.

Как да изберете система за съхранение с контейнери

Този тип система позволява на децата да сортират малките играчки в отделни контейнери, да вадят контейнерите от рамката, да ги носят до мястото, където ще играят и след това лесно да ги върнат само на рамката. Това е лесен начин да започнат с домашните задачи от ранна възраст.

Система с контейнери като чекмеджета – Друга възможност за сортирането на малките играчки е рамка с контейнери, при която контейнерите могат да се вадят и прибират от рамката като чекмеджета. Trofast системата на Икеа за организиране на играчки използва по-големи контейнери, които се плъзгат от дървената рамка, скривайки играчките, когато с тях не се играе. Може да откриете контейнерите и рамките в множество различни комбинации от форми и размери в зависимост от вашето свободно пространство.

Съхранение на големите играчки

С натрупването на по-големи играчки като комплектите за игра, превозните средства и замъците-играчки, става все по-трудно да се подредят. Тези по-големи играчки обикновено се озовават на пода и пречат. За да освободите място на пода, сложете ги на по-високо, но така че да могат децата да ги достигнат.

 • Детска маса за игра – Възможно е масите за детски влакчета да послужат като маса за игра. Ако не я използвате, за да държите влакчето навън, може да използвате просторното пространство на тази маса за големи и трудни за пренасяне играчки. Трудно е да се намери добро място за играчки като пистите за състезателни колички, пожарните камиони, детските каси и малките къщи за кукли. Ако имате маса за игра, която е ниска, може да държите играчките не на пода, а на масичката и така те ще ги стигат по всяко време.
 • Лавица със контейнери – Подредете пространството с лавица с контейнери. Ако ви се налага, може да извадите контейнерите от някои от местата им на лавицата, за да приберете играчки с необичайни размери и в същото време да използвате контейнерите, за да складирате и скриете от погледите други обемни играчки. Тези лавици може също да вършат работа и като рафтове за книги, организирайки любимите книги на вашето дете.

Съхранение на плюшените играчки

Спорът на родителите с децата за това колко плюшени играчки могат да споделят леглото им е стар колкото света. Награди от панаири, любими герои и плюшени сувенири от ваканции затрупват детското легло, превръщайки се в гостоприемници за акарите и алергените.

Ако сложите тези обемни играчки на рафтове, ще загубите ценно пространство за съхранение. Ако ги приберете в гардероба, никой повече няма да си играе с тях. Ако пък намалите броя им, е възможно да ви посрещнат със сълзи. Хубавото е, че има способи за справяне с множеството ценни плюшени играчки без да се налага да ги скривате или раздавате.

 • Зоологическа градина за плюшени играчки – Малки пазачи в зоопарка е клетка за съхранение на плюшени играчки. Тъй като прътите са изработени от еластичен материал, можете да подреждате и струпвате купища плюшени животни в клетката. Децата могат да виждат и да стигат своите любими космати приятели, като ги вадят през огъващите се решетки и после ги прибират също толкова лесно.

Съвет за избор на зоологическа градина за плюшени играчки

Някои сръчни родители сами правят подобни заграждения, използвайки дървени плоскости и еластично въже.

 • Стол тип пуф за съхранение на плюшени играчки – Децата обичат столовете тип пуф (известни и като барбарон) и със сигурност ще им е забавно да пазят играчките си там. The Stuff ‘n Sit от Creative QT е вид пуф без пълнеж. така че е идеален за колекцията от плюшени играчки на децата. Запълнете пуфа с плюшените мечета и техните приятели и така всички са заедно.

Съвет за избор на стол тип пуф за съхранение на плюшени играчки

Пуфовете са в различни размери. Търсете такъв размер, който ще успеете да запълните изцяло. Когато е пълен, може да го използвате като мебел за сядане в детската стая.

Съхранение на конструктори

Малките части на конструкторите като Лего се натрупват лесно с времето. Всеки комплект е със стотици малки части, които децата могат да използват, за да построят определените фигури или пък свободно да творят според въображението си. Допълнителните части обаче изискват и допълнително място. Оригиналните кутии, за съжаление, лесно се късат.

 • Контейнери за конструктори – Лего произвеждат собствени системи за съхранение, предназначени точно за тези малки части. Колекцията на марката включва Лего кутии във формата на тухлички, контейнери, които изглеждат като гигантски глави на фигурки Лего, пластмасови чекмеджета с разделители и контейнери с марката на компанията, които имат табли, в които може да се сортират тухличките по цвят и размер.
 • Занаятчийски кутии с разделители – Посетете магазин за занаятчии, където можете да намерите пластмасови кутии с множество малки пространства. Тези контейнери за съхранение обичайно се използват за съхраняване на занаятчийски или бижутерски консумативи, мъниста и други предмети. Те са в различни размери и вършат добра работа за организиране и съхранение на много малки тухлички. В тях ще се паснат много добре и човешките фигурки на Лего пасват много добре.

Съхранение на колекционерски предмети и малки фигурки

Децата често искат да изложат на показ някакви малки фигурки и други малки обекти, но много често не остава място за цялата колекция. Вместо това тези малки съкровища често се съхраняват в чекмеджета или хаотично се смесват с други играчки. Ще ви дадем идеи как да ги прибирате, така че децата ви да могат да се наслаждават на съкровищата си, без да претрупват всяка повърхност.

 • Буркани – За по-големите деца, които започват да увеличават своята колекция от малки фигурки като Shopkins и други миниатюрни предмети от пакети-изненади, може да използвате буркани за подреждането им. Напълнете бурканите с техните съкровища. Така те хем ще се виждат, хем няма да претрупват рафтове и бюра.

Как да използвате буркани за складиране на колекционерски предмети

Използвайте буркани от сос за спагети, почистени и с махнати етикети за евтино решение за съхранение. Напълнете ги с цветни колекционерски предмети и подредете бурканите на домашната библиотека или рафтове, за да постигнете организиран и декоративен вид.

 • Пластмасови кутии за обувки – Някои колекции са твърде големи, за да се поберат в буркани. В този случай може да използвате чисти пластмасови кутии за обувки с капаци. Ясно надпишете всяка кутия за нейното съдържание. Това ще позволи всичко да се държи на едно място и да може да е лесно за подреждане и виждане. Децата могат лесно да идентифицират и видят тяхната организирана колекция, докато тя седи прилежно на техните рафтове и библиотеки.

В заключение…

Колекцията на децата расте след всеки рожден ден или празник с размяна на подаръци затова лесно можете да намразите всички тези предмети, ако не успеете да ги подредите. Ако само веднъж в живота си сте стъпвали боси върху тухличка от Лего, вече болезнено сте осъзнали нуждата от съхранение на нещата на далеч от земята и на подходящото им място.

Нужни са само няколко помощни предмети и …воала.. вече сте по-организирани. Започнете стъпка по стъпка и си дайте време постепенно да стигнете до по-организирано цялостно пространство.

Източник:https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Павлин Малинов
Редакция: Диана Стойкова