Кои черти у мъжете ги правят по-добри бащи?

Кои черти у мъжете ги правят по-добри бащи?

Ново проучване установява, че някои мъже, притежаващи традиционни мъжки качества като приключенски дух и склонност към съревнование, се оказват по-добри бащи.

Мъжете в това проучване – високо образовани и от двойки, където и двамата родители работят – съчетават тези типично мъжки черти с убеждението, че те трябва да бъдат грижовни и активно да участват във възпитанието на децата.

Изследователите с изненада установяват, че чертите, които често се разглеждат като старомодни мъжки стереотипи, са свързани с по-позитивно поведение на родителите, казва водещата авторка на изследването Сара Шоп-Съливан, професор по психология в Университета на Охайо.

„Това предполага, че някои мъже търсят нови начини да станат бащи“,

каза Шоп-Съливан.

„Тези мъже съчетават традиционните черти на мъжествеността с нови идеали за възпитанието, за да създадат своята идентичност като бащи. Може би, така те ще дадат ново лице на бащинството.“

Седемте стереотипни мъжки характеристики, свързани с положителното възпитание на децата в това проучване – съперничество/ съревнование, смелост, приключенски дух, доминиране, агресивност, храброст и издръжливост на напрежение – обикновено се разглеждат като положителни черти, отбелязва Шоп-Съливан.

Но отрицателното мъжко отношение, което изследователите също разглеждат в това проучване – враждебния сексизъм – не е свързано с положителното възпитание на децата. В допълнение качеството на грижите, които бащите полагат за техните бебета, не е свързано с убеждението, че мъжете трябва да бъдат основният източник на доходи в семейството.

Мъжете в проучването участваха в проекта „Нови родители“ – дългосрочно проучване, ръководено от Шоп-Съливан, което разглежда как двойките, в които и двамата родители работят, се подготвят да станат родители за първи път.

През третия триместър на бременността на партньорките си бъдещите бащи попълнват различни въпросници. Те са помолени да се оценят по четиристепенна скала (от „изобщо не се отнася до мен“ до „отнася се до мен в голяма степен“), според седемте стереотипни мъжки характеристики.

Враждебният сексизъм беше оценен чрез въпроси към мъжете участници доколко са съгласни с 11 твърдения като „Феминистките отправят неразумни изисквания към мъжете“. Участниците бяха попитани също дали мъжете или жените трябва да осигуряват по-голямата част от доходите за семейството.

Разбирането им за ролята на бащата в отглеждането се измерва като от мъжете се изисква да оценят доколко са съгласни с девет твърдения катоМъжете трябва да споделят грижите за децата като къпане, хранене и обличане на детето“.

man person cute youngДевет месеца след раждането на детето изследователите наблюдават какви са взаимоотношенията на бащите с бебетата им поотделно или заедно с майката. Изследователите оценяват бащите по отношение на положителното им поведение като родители и доколко добре се представят като родители заедно с майките.Резултатите оправдават очакванията на изследователите, че мъжете, които вярват, че трябва да имат възпитателна роля, имат по-пълноценни взаимоотношения с децата си и са по-добри в съвместното възпитание с партньорката си.

Изследователите с изненада откриват, че колкото повече мъже считат, че отговарят на стереотипното определение за „истински мъже“, толкова по-висока оценка получават те и за добро поведение като родители.

„Бащите, които се възприемат като състезателни и приключенски натури, с всички други, типично мъжки, черти, обикновено се ангажират в занимания с децата си.“,

казва Шоп-Съливан.

Изследователите с изненада установяват, че чертите, които често се разглеждат като старомодни мъжки стереотипи, са свързани с по-позитивно поведение на родителите. Изображението е обществено достояние.Възможно е мъжете, използвали традиционно мъжките черти, за да успеят в кариерата си, да се опитват да намерят начин да ги приложат и в заниманията си като родители.

„Тези бащи, може би, си казват, че да бъдеш баща също е важно и биха използвали същите качества, които им помагат да успеят в работата, за да се превърнат в успешени родители“,

споделят изследователите.

Шоп-Съливан подчертава, че бащите в това проучване са високо образовани и имат партньорки, които също работят. Получените резултати може да не се отнасят за всички бащи.
“Но те са обнадеждаващи.”, споделя тя.

„Ако бащите могат да запазят най-доброто от тези стереотипни мъжки характеристики, неутрализирайки негативните, като враждебния сексизъм, това би било добре за семействата.“

Източник: https://neurosciencenews.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Персиана Пастухова-Личева