Как децата учат по-добре чрез игри с огледало

Как децата учат по-добре чрез игри с огледало

Дори като новородено, вашето бебе обича да се взира в лица. Когато то е на възраст между 9 и 12 месеца, можете да се възползвате от този интерес, за да му помогнете с развитието на няколко умения: координация на ръцете и очите, езикови и слухови умения и умения за имитация.

Когато зрението на детето започне да се развива, то ще заобича да наблюдава лица, дори своето. Най-вероятно вече сте запознали детето с огледала, но играта с него е нещо, което то ще може да опознае и самостоятелно. Огледалните игри могат да помогнат на бебето да развие когнитивни и физически умения и да опознае себе си

По-надолу ще опишем елементарна игра за вашето дете, която то със сигурност ще заобича.

Бебето играе с огледало

Използвайте тези съвети, за да помогнете на детето си да играе безопасно с огледалото.

  • Започнете като намерите нечупливо и здраво огледало или някое, което е здраво застопорено.
  • Оставете детето пред огледалото така, че да може да вижда и вашето, и своето отражение.
  • Кажете на детето да посочи своите очи, нос, коса, уши и т.н. Ако се нуждае от помощ, можете да посочите вашите съответстващи части на тялото. Това упражнение помага на детето да научи имената на названията на тялото, които по принцип не би могло да види.
  • Развийте уменията за имитация като правите забавни и смешни физиономии пред огледалото и помолите детето да повтаря вашите действия (набръчкайте си носа/изплезете се/ококорете се/т.н.). Нищо не е по-сладко от бебе, което се опитва да ви имитира и със сигурност ще има много забава и кикотене по време на това упражнение.
  • Използвайте любима играчка, за да направите „куклено шоу” пред огледалото. Поканетe и детето си да се включи в играта и вижте дали е разбрало взаимоотношението между себе си и огледалото.

Развитие на самосъзнание

Дори да звучи малко нелепо, едно бебе не може да осъзнае, че гледа своето отражение преди около 9-тия месец. Ако искате да изпробвате дали вашето дете е разбрало тази концепция, можете да направите следното: поставете нещо на лицето му, дали ще е стикер, дали ще е маркер, но внимавайте то да не забележи. Когато то седне пред огледалото, ако се опита да го изтрие или махне от лицето си, а не от лицето на отражението, това означава, че е схванало за какво става дума. Това е много съществено развитие за бебетата и моментът, в който то е озарено от решението на този проблем, винаги е безценен.

А ето и един бонус тест. Поставете играчка зад бебето, докато то гледа към огледалото, ако то се пресегне към отражението вместо зад себе си, значи още не е осъзнало какво се случва.

Източник:https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Петър Солаков
Редакция: Адриана Гоцова
Photo credit: Freepik