Какво представлява пасивно-агресивното поведение

Какво представлява пасивно-агресивното поведение

Пасивно-агресивното поведение е онова, което включва индиректна агресия, а не директно агресивно поведение. Такива хора редовно проявяват съпротива срещу молби или искания от семейството и други индивиди като често отлагат да свършат нещо, изглеждат мрачни или действат упорито.

Пасивно-агресивното поведение може да се прояви по редица начини. Например, човек може многократно да се оправдава, за да избягва определени хора като начин да изрази своята неприязън или гняв към тях. В случаите, когато пасивно-агресивният човек е ядосан, той може многократно да твърди, че всичко е наред – дори когато очевидно не е. Отричайки това, което чувстват, и отказвайки да бъдат емоционално отворени, те изключват по-нататъшната комуникация и отказват да обсъдят проблема. Умишленото отлагане е друга характеристика. Когато се сблъска със задачи, които не искат да изпълняват, или срещи, в които не желаят да участват, пасивно-агресивните хора отлагат възможно най-дълго и дори са способни да не зачетат крайните срокове с цел да накажат човека, който им е прехвърлил задачата.

Пасивно-агресивното поведение може да има последици върху връзките между хората – семейни, любовни, дори и работни. Основният въпрос е защо това деструктивно поведение все пак е толкова често срещано. Има няколко причини за разпространението на пасивната агресия:

  • Възпитание: Пасивно-агресивното поведение може да произтича от възпитание в среда, в която прякото изразяване на емоции е било обезкуражено или не е било позволено. Хората чувстват, че не могат да изразят истинските си чувства по-открито, така че вместо това могат да намерят начини за пасивно насочване на гнева или разочарованието си.
  • Ситуационни характеристики: Ситуацията оказва влияние и върху пасивно-агресивното поведение. Когато сте в ситуация, в която проявите на агресия не са социално приемливи, например в бизнес или семейна, може да сте по-склонни да реагирате скрито, когато някой ви ядоса.
  • Поемане на лесния път: Да бъдеш напорист и емоционално отворен не винаги е лесно. Когато отстояването на себе си е трудно или дори страшно, пасивната агресия може да изглежда по-лесен начин да се справите с емоциите си, без да се налага да се изправяте пред източника на гнева си.

Какво можете да направите, когато приятел, колега или дори романтичен партньор редовно упражнява пасивна агресия? Първата стъпка е да разпознаете признаците на такова поведение – непрестанното мълчание, отлагането, оттеглянето и отказът от общуване. Когато другият човек започне да действа по такъв начин, опитайте се да държите гнева си под контрол. Важно е да посочите чувствата си на другия човек по начин, който не е осъдителен, но разкрива фактите за това какво причинява. Ако проблемът се проявява при дете, което явно е разстроено от това, че трябва да върши домакинска работа, следния израз би следвало да помогне за започване на дискусия:

„Изглежда ми се сърдиш, че те помолих да почистиш стаята си?“. Реалността е, че хората обикновено отричат гнева си и е добра идея да се отдръпнете и да им дадете време да преодолеят тези чувства.
Често е по-лесно да разпознаете пасивната агресия в другите, но какво, ако вие сте този, който упражнява този модел на поведение?

Опитайте се да направите крачка назад и погледнете собствените си действия с безпристрастно око и си отговорете на следните въпроси:

  • Често ли се сърдите, когато сте недоволни от някой друг?
  • Избягвате ли хора, които ви разстройват?
  • Спирате ли някога да говорите с хората, когато сте им ядосани?
  • Отлагате ли да правите нещата като начин да накажете другите?
  • Използвате ли понякога сарказъм, за да не участвате в смислени разговори?

Ако смятате, че пасивно-агресивното поведение вреди на вашите взаимоотношения, има стъпки, които можете да предприемете, за да промените отношението си към другите. Ето няколко начина да се справите с поведението си.

Подобрете самосъзнанието си! Пасивно-агресивните действия понякога произтичат от липсата на добро разбиране защо сте разстроени или какво чувствате. Започнете да обръщате внимание на случващото се, докато реагирате на различни хора и ситуации!

Дайте си време да направите промени! Разпознаването на собственото ви поведение е добра първа стъпка към промяната, но тя може да отнеме известно време;

Упражнявайте се да изразявате себе си! Разбирането на емоциите и научаването да изразявате чувствата си по подходящ начин е важна стъпка към прекратяване на пасивно-агресивното поведение. Конфликтът е неизбежна част от живота, но ако знаете как да отстоявате чувствата си ефективно, това може да доведе до по-добри решения.

Пасивно-агресивното поведение може да бъде разрушително, но реалността показва, че всички понякога реагираме по такъв начин. Разбирайки какво причиняват подобни действия и как да се справите с тях, можете не само да адресирате правилно чувствата си, но и да сведете до минимум потенциалните щети на вашите взаимоотношения.

Източник:https://www.verywellmind.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Теодора Миленова